Walnoot-wortelcake

wortelcake Nurks - Puurhomemade
Zelf vind ik wortelcake heerlijk! De walnoot-wortelcake was onderdeel van het dessert bij Nurks in de Hout. De proeverij op basis groente en fruit, bestond uit een banaan-chocoladebonbon, pompoenspeculaaskoekje en walnoot-wortelcake.

Een paar jaar geleden zou ik gedacht hebben, wortelcake: ik weet het niet. Nu vind ik zelfs de smaak van deze cake al zoet. Echt zo byzonder hoe je smaakpapillen veranderen als je geen echte suiker meer eet. Wil dit recept ook nog een keer met bieten of pompoen maken. Lijkt me ook echt lekker.

Lees meer

Wortelcake

IMG_7073IMG_7083

Ik vond het ontzettend spannend om de wortelcake zonder suiker te gaan eten…blijft spannend om iets te eten wat je zelf hebt verzonnen. Maar ik kan niet anders zeggen dan wauw! Echt heerlijk deze wortelcake en dat zonder suiker! Ik had veel regenboogworteltjes uit de tuin en wilde daar iets bijzonders mee maken. Ik ben echt groot fan van regenboogwortels. Ze zijn gewoon op een een of andere manier net iets lekkerder en het kleurenfestival wat het veroorzaakt op je bord en alleen al tijdens het schoonmaken van de wortels maakt me heel erg blij.

Dat maakt deze cake moet ik zeggen ook heel erg byzonder want als je hem opensnijdt zie je niet een gewonen bruine cake maar allemaal verschillende kleuren. Heel leuk. Dit recept is door mijn buurvrouw uitgeroepen top met stip op één! De courgette-hazelnootmuffins hebben nu een gedeelde plek op 1 waren haar woorden.

INGREDIËNTEN Wortelcake

  • 250 gr rijstmeel(Zelf denk ik nu is denk ook superlekker met kastanjemeel. Die variant ga ik nog een keer maken
  • 2 theel wijnsteenbakpoeder
  • 1 snufje keltisch zeezout
  • 1,5 theel kaneel
  • 80 gr walnoten (beetje met de hand fijngemaakt)
  • 120 gr kokosolie(ongegeurd)
  • 150 gr ongezoete dadels( liefste van die lekker zachte metjoul dadels)
  • 200 gr wortelrasp(Ik heb dus in dit geval regenboogworteltjes gebruikt maar die zijn helaas niet hele seizoen verkrijgbaar)
  • 3 rijpe bananen
  • 120 ml sinaasappelsap

Bereiding: Voeg alle droge ingrediënten in een mengkom bij elkaar en roer goed door elkaar. Snij de banaan in stukjes en doe die in een andere mengkom. Voeg de sinaasappelsap toe en mix het met de mixer tot een emulsie. kan natuurlijk ook in de keukenmachine. Zet intussen de kokosolie op een laag pitje en laat het smelten. Voeg dit toe aan de vloeibare emulsie. Spatel daarna deze emulsie door de droge ingrediënten tot een goede massa. Doe het in een bakvorm, ik heb in dit geval een 20 mm ronde bakvorm gebruikt en die heb ik op de bodem bekleed met bakpapier en de randen heb ik ingesmeerd met kokosolie. Plaats de cake 45 min op 180 graden in de oven. Even een beetje laten afkoelen voordat je de springvorm opendoet, anders scheurt de bovenkant.