Muffins met blauwe bessen

IMG_6790

Nadat ik het boek Broodbuik heb gelezen vielen er voor mij veel puzzelstukjes in elkaar. At wel al zo min mogelijk tarweproducten en eigenlijk ook maar een koolhydraat moment per dag. Na het boek de voedselzandloper was ik al een deel om en was overgegaan op spelt-zuurdesembrood. Voelde echt veel beter. Op vakantie deze zomer had ik een broodje meegenomen om af en toe een sneetje te eten, maar er was genoeg om te eten dus miste het brood eigenlijk niet. At lekker veel salade, en vis. Twee keer had ik toch zoiets ik neem lekker een broodje bij mijn salade, en beide keren had ik pijn in mijn buik toen ik in bed lag en hield ik weer vocht vast de volgende dag.

Toen heb ik besloten, na ook een paar gebeurtenissen in mijn leven dat het nu klaar was. Ik wilde nooit meer iets eten waar ik veel last van kreeg. Ik voel me altijd lastig en denk niet alleen dat mensen mij lastig vinden maar sommige mensen vinden dat ook echt. daarom heb ik me veel aangepast aan mijn omgeving en dacht ik ach een keertje is niet erg.,…maar dat was het natuurlijk wel.

Na mijn vakantie in Kreta ben ik helemaal om! Ik wil gezond eten en zonder gluten, melk en toegevoegde slechte suikers. Daarom ben ik dit blog begonnen. En voel mer erg gesteund door iedereen op mijn facebookpagina puurhomemade. Ik heb altijd de droom ooit een boek te maken over The new way of  living vol recepten! Dus wie weet gaat mijn droom ooit uitkomen…

Dit recept komt uit het boek broodbuik. Blauwe bessen ben ik helemaal verslaafd aan. En ze zijn ook nog eens gezond. vol met antioxidanten. Ik vries ze in in het hoogseizoen en eet de hele winter door blauwe bessen.

INGREDIËNTEN(12 stuks)

  • 200gr amandelmeel
  • 50 gr gebroken lijnzaad
  • 1 theel wijnsteenbakpoeder
  • snufje keltisch zeezout
  • 2 eieren
  • 125 ml kokosmelk
  • 55 ml walnootolie(of evt kokosolie is iets goedkoper)
  • 1 rijpe banaan
  • flinke hand blauwe bessen

Bereiding: Verwarm de oven op 160 graden. Voeg alle droge ingrediënten samen in een kom. mix in een andere kom de eieren met de banaan en melk tot één emulsie.  Voeg alles bij elkaar, en spatel daarna de blauwe bessen erdoorheen. Verdeel het mengsel over 12 vormpjes en zet het 45 min in de oven op 160 graden.

Wortelcake

IMG_7073IMG_7083

Ik vond het ontzettend spannend om de wortelcake zonder suiker te gaan eten…blijft spannend om iets te eten wat je zelf hebt verzonnen. Maar ik kan niet anders zeggen dan wauw! Echt heerlijk deze wortelcake en dat zonder suiker! Ik had veel regenboogworteltjes uit de tuin en wilde daar iets bijzonders mee maken. Ik ben echt groot fan van regenboogwortels. Ze zijn gewoon op een een of andere manier net iets lekkerder en het kleurenfestival wat het veroorzaakt op je bord en alleen al tijdens het schoonmaken van de wortels maakt me heel erg blij.

Dat maakt deze cake moet ik zeggen ook heel erg byzonder want als je hem opensnijdt zie je niet een gewonen bruine cake maar allemaal verschillende kleuren. Heel leuk. Dit recept is door mijn buurvrouw uitgeroepen top met stip op één! De courgette-hazelnootmuffins hebben nu een gedeelde plek op 1 waren haar woorden.

INGREDIËNTEN Wortelcake

  • 250 gr rijstmeel(Zelf denk ik nu is denk ook superlekker met kastanjemeel. Die variant ga ik nog een keer maken
  • 2 theel wijnsteenbakpoeder
  • 1 snufje keltisch zeezout
  • 1,5 theel kaneel
  • 80 gr walnoten (beetje met de hand fijngemaakt)
  • 120 gr kokosolie(ongegeurd)
  • 150 gr ongezoete dadels( liefste van die lekker zachte metjoul dadels)
  • 200 gr wortelrasp(Ik heb dus in dit geval regenboogworteltjes gebruikt maar die zijn helaas niet hele seizoen verkrijgbaar)
  • 3 rijpe bananen
  • 120 ml sinaasappelsap

Bereiding: Voeg alle droge ingrediënten in een mengkom bij elkaar en roer goed door elkaar. Snij de banaan in stukjes en doe die in een andere mengkom. Voeg de sinaasappelsap toe en mix het met de mixer tot een emulsie. kan natuurlijk ook in de keukenmachine. Zet intussen de kokosolie op een laag pitje en laat het smelten. Voeg dit toe aan de vloeibare emulsie. Spatel daarna deze emulsie door de droge ingrediënten tot een goede massa. Doe het in een bakvorm, ik heb in dit geval een 20 mm ronde bakvorm gebruikt en die heb ik op de bodem bekleed met bakpapier en de randen heb ik ingesmeerd met kokosolie. Plaats de cake 45 min op 180 graden in de oven. Even een beetje laten afkoelen voordat je de springvorm opendoet, anders scheurt de bovenkant.

 

Courgette-hazelnoot muffins

courgette-hazelnoot muffins

Gisteren had ik bij mijn oogst uit de moestuin flink wat courgette. Wil graag een hartige taart van courgette maken maar  moet nog even op het recept broeden dus dacht ik maak muffins. kan ik die lekker meenemen naar het werk.
Ik heb zelf wat bij elkaar gevoegd. dacht alleen amandelmeel is denk niet lekker en is wel lekker iets meer nootsmaak is, dus heb gekozen voor een mix van kastanjemeel en amandelmeel. Zit ze nu te proeven en de courgette-hazelnoot muffins zijn super gelukt, vind ik zelf. Lees meer

ontbijtkoek met walnoot

ontbijtkoek met amandelen

Ik had een recept het boek van Monique van der Vloed gezien, wat mij echt inzichten heeft gegeven in hoe dingen te kunnen combineren.  Aangezien ik zo lekker aan het aanpassen & uitproberen was en alles best wel lukte dacht ik laat ik mijn eigen draai er eens aan geven. En zo ontstond mijn ontbijtkoek met walnoot.

Zoals Nienke ongeveer elke dag tegen zichzelf zegt: van proberen ga je leren! Dus waarom niet. Mislukken is ook niet erg daar leer je tenslotte van. Maar het resultaat mocht er wezen en lekker!!!! Eerlijk gezegd nog lekkerder dan de gebruikelijke Peijnenburg ontbijtkoek, waarvan ik zelf ook ooit dacht dat dat toch best gezond was. Niets is minder waar. Als je last hebt zoals ik van suiker is dit een goede voor de wisselende bloedsuikerspiegel. Vanwege zijn suiker maar ook vanwege de tarwe voor mij. Ik ben superblij met de altenatief en na een week was ie gewoon op! Lees meer