Chocolade-notencrumble koekjes

Chocolade-notencrumblecookies 4 - Puur HomemadeChocolade-notencrumblecookies 5 - Puur Homemade

Zoals ik al vorige week vertelde in mijn blog, Monique van der Vloed van de facebookgroep “Dat maken we lekker zelf” had mij gevraagd of ik deze maand sitekick wilde zijn. Dat houdt in: ik test één van de twee recepten en vertel mijn bevindingen. De groep kan stemmen via een pol van welk recept ze graag het recept zouden willen ontvangen. Deze dinsdag was de pol voor het kidsrecept en vandaag wordt het recept van de meeste stemmen vrijgegeven. Ik kreeg de chocolade-notencrumble koekjes om deze week te testen.

Ik had alles in huis, ook phyllium. Toevallig omdat ik daar net een ‘brood’ mee had gemaakt. Ben er meteen mee aan de slag gegaan dit weekend. Blijft leuk iets maken wat je nog nooit hebt gemaakt, en spannend wat het gaat worden en of het gaat lukken. Maar kan niet anders zeggen. Makkelijk te maken, en groots effect! Hier kun je wel mee voor de dag komen. De chocolade-notencrumble koekjes zijn lekker, voedzaam, vol goede voedingsstoffen én ook mooi om te zien;-), wat voor mij altijd wel een voorwaarde is. Wel heb ik i.p.v pindakaas, mijn homemade amandel-hazelnootpasta gebruikt, aangezien ik geen pinda’s eet.

Lees meer

Pruimentaart

pruimentaart 1pruimentaart 2

Mijn collega marleen had vandaag een pruimentaart mee. Hij zag er prachtig uit en geurde heerlijk in de vergadering waar we inzaten. Heerlijk maar heb me ingehouden. Niet goed voor mij en echt geen zin meer om ziek te worden. Had mezelf iets beloofd dus ga me eraan houden! Voor mij natuurlijk de uitdaging om er een te maken zonder gluten, koemelk en geraffineerde suiker. Heb het recept van de pruimentaart gekregen en heb het aangepast aan mijn manier van eten. Morgen mogen ze testen. Ben benieuwd wat ze vinden en of er een groot verschil is. En leuke is, deze pruimentaart is ook nog gewoon gezond dus kun je nog eens een stukje extra nemen. Ik ben benieuwd wat ze ervan vinden! Wel jammer dat de pruimen niet boven het deeg zijn gebleven dat vond ik zo leuk staan, maar nu met sukrin peodersuiker kan et ook heel leuk zijn.

INGREDIËNTEN

  • 150 kokosolie(gesmolten)
  • 125 gram sukrin(ook te vervangen door kokosbloesemsuiker
  • 3 eieren
  • 1 volle theelepel vanillepoeder
  • fijngehakte citroenrasp van 1 cirtoen
  •  mespunt zout
  • 125 ml amandelmelk
  • 100 gram rijstmeel, gezeefd
  • 100 gr amandelmeel
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 8 pruimen, in vieren gesneden

Bereiding: verwarm de oven voor op 160 graden. Doe de kokosolie samen met de sukrin in een keukenmachine en klop het tot een schuimige massa. Voeg de eieren een voor een toe en doe daarna de vanille, citroenrasp en zout. Schenk de amandelmelk erbij en roer rustig de bloem en wijnsteen bakpoeder erdoor. Vet een taartvorm in of leg er bakpapier in. Verdeel de taartmix gelijkmatig in de taartvorm en strijk glad.

Leg de pruimen er met de zachte kant naar boven verspreidt bovenop.

Bak de pruimentaart in ongeveer 50 a 60 minuten gaar en goudbruin. Haal de cake uit de oven en laat voor 10 minuten in de vorm afkoelen. Daarna kan de taart uit de vorm en op een rooster volledig afkoelen. Strooi de poedersuiker vlak voor het serveren over de pruimentaart.

TIP: strooi er een beetje sukrinpoedersuiker overheen.

Mango-banaan-custard

IMG_7074kopie

Custard is een mengsel van eieren en melk dat verdikt wordt door het te koken. In de meeste gevallen wordt het gebruikt als een nagerecht, maar het wordt ook gebruikt voor het maken van pudding en andere soorten gerechten. Het kan zowel zoet als hartig bereid worden. Aangezien ik geen koemelk drink heb ik dat weggelaten. Vanille ben ik zo gek op, dat er bijna bij elk recept wel vanille toevoeg.

Ik denk dat ik hier mijn standaard zondagochtend-ontbijtje van ga maken. Custard met steeds een variant met ander fruit.  Vind het eigenlijk wel een goed idee…Hierbij roep ik de zondagochtend-custerdag uit!

Deze mango-banaan-custard is best zoet, maar soms vind ik dat wel echt heerlijk!

INGREDIËNTEN

  • 3 eierdooiers( scheiden van eiwitten)
  • 1 mango in stukjes
  • 1 banaan
  • mespunt vanille

Bereiding: Zet de mangostukjes, banaan in stukjes met de 3 eierdooiers en de vanille op het vuur. Maak met de staafmixer er een emulsie van. Laat het geheel al roerende 8 min pruttelen op laag vuur.  Je zult zien dat het steeds iets dikker gaat worden. Kunt het warm eten maar ook laten afkoelen. Is erg afhankelijk van wat je lekker vind. Ik vond het persoonlijk lauw superlekker! Koud heb ik het ook geprobeerd en is ook lekker. dan is het zelfs lekker als nagerecht.

TIP: Garneer  met fruit naar keuze en je hebt een goed vullend ontbijt of een heerlijke lunch. Ik heb deze keer een aardbei ingesneden en de plakjes die nog vast aan elkaar zitten als een waaier uit elkaar geschoven eropgelegd

 

Clafoutis met verse vijgen

clafoutis met verse vijgen

Ik Had twee bananen die eigenlijk niet meer konden. Ik dacht zal ik ze invriezen zodat ik morgen bananen ijs kan maken of… omdat ik ook nog vijgen had gekocht waar ik iets mee moest en ik afgelopen woensdag bij iemand was die speciaal voor mij vijgen-clafoutis had gemaakt dacht ik lekker dat maak ik ook even. Dat is namelijk zo fijn van een clafoutis. Zo klaar! En die geur in huis is ook nog heerlijk. Zit nu heerlijk op de bank met mijn kop thee en een stuk clafoutis.

INGREDIËNTEN

  • 4 eieren
  • 2 rijpe bananen(grote) evt 3 kleine
  • hand vol fruit naar keuze. (Nu 2 vijgen in puntjes)
  • natuurlijk vanillearoma(ik zelf schraap een vanillestokje leeg)

Bereiding: Verwarm de oven op 220 graden. Doe eerst de bananen in een kom en voeg één à twee eieren toe. Mix het geheel tot een romige mouse. voeg daarna de rest van de eieren toe, de vanille. Mix dit tot een gladde emulsie. Spatel daarna evt het amandelmeel erdoor en giet het mengsel in een ingesmeerde bakvorm. Zelf ben ik fan van bakpapier(omdat het makkelijk loslaat en het ook nog eens supermooi eruit ziet als het uit de over komt) dus ik leg gewoon een vel bakpapier in de vorm en giet daar het mengsel over. Verdeel als laatste het fruit erover en zet het 15 min in de oven. En klaar!

Variatietip: zelf vond ik het best eiïg smaken daarom voeg ik er altijd 100 gr amandelmeel aan toegevoegd. Daardoor smaakt de clafoutis minder naar ei en ook is ie iets minder nat naar mijn idee.

Framboos-mango-custard

IMG_6883

Deze Framboos-mango-custard is een variant van het mango-custard recept en vond het heerlijk op een zomerse dag. Lekker met een glas verse sinaasappelsap met geweekte chiazaadjes

INGREDIËNTEN Framboos-mango-custard

  • 3 eierdooiers( scheiden van eiwitten)
  • 300gr mangostukjes
  • 1 doosje frambozen
  • mespunt vanille

Zet de mangostukjes met de 3 eierdooiers  en vanille op het vuur. Maak met de staafmixer er een emulsie van. Voeg de frambozen toe(hoe er een paar achter voor garnering) en maakt het met de staafmixer tot een mooie roze emulsie en laat het geheel al roerende 8 min pruttelen op laag vuur.  Je zult zien dat het steeds iets dikker gaat worden. Kunt het warm eten maar ook laten afkoelen. Is erg afhankelijk van wat je lekker vind. Ik vond het persoonlijk lauw superlekker! Koud heb ik het ook geprobeerd en is ook lekker. dan is het zelfs lekker als nagerecht.

Garneer  de Framboos-mango-custard eventueel naast de frambozen met extravers fruit naar keuze en je hebt een goed vullend ontbijt of een heerlijke lunch

sinaasappelsap met geweekte chiazaadjes

ontbijtkoek met walnoot

ontbijtkoek met amandelen

Ik had een recept het boek van Monique van der Vloed gezien, wat mij echt inzichten heeft gegeven in hoe dingen te kunnen combineren.  Aangezien ik zo lekker aan het aanpassen & uitproberen was en alles best wel lukte dacht ik laat ik mijn eigen draai er eens aan geven. En zo ontstond mijn ontbijtkoek met walnoot.

Zoals Nienke ongeveer elke dag tegen zichzelf zegt: van proberen ga je leren! Dus waarom niet. Mislukken is ook niet erg daar leer je tenslotte van. Maar het resultaat mocht er wezen en lekker!!!! Eerlijk gezegd nog lekkerder dan de gebruikelijke Peijnenburg ontbijtkoek, waarvan ik zelf ook ooit dacht dat dat toch best gezond was. Niets is minder waar. Als je last hebt zoals ik van suiker is dit een goede voor de wisselende bloedsuikerspiegel. Vanwege zijn suiker maar ook vanwege de tarwe voor mij. Ik ben superblij met de altenatief en na een week was ie gewoon op! Lees meer

mango-custard met vers fruit

mango-custard met vers fruit

Voordat ik zo met mijn eten bezig was, dat is al weer meer dan 10 jaar geleden at ik nooit in de ochtend. Toen ik voor het eerst bij mijn orthomoluculair therapeut kwam omdat ik klachten had was het eerste wat ik echt moest doen was ontbijten. Mijn ontbijt bestond toen voornamelijk uit musli en soms een cracker. Doordat ik in de ochtend eigenlijk niet veel tijd had sloop er eigenlijk heel makkelijk in dat ik gewoon yoghurt nam met musli of fruit.

Nu weet ik dat ik yoghurt met fruit ook niet kan verdragen en sinds enige tijd, na het lezen van het boek De Voedselzandloper en nu het boek Broodbuik is mij nog meer duidelijk geworden. Ik heb van alles getest maar uiteindelijk ben ik erachter dat ik toch echt last heb van tarw en de daarbijbehorende gluten. Ook melkproducten ben ik een gevoelig voor dus eigenlijk dacht ik wel: Wat nu!!!

Ik weet variatie is echt belangrijk dus ben een beetje aan het zoeken naar lekkere dingen. De meeste gerechten die ik vind zijn ook met suiker en dat is ook iets wat ik echt laat uit mijn dagelijkse eetpatroon. Ik pas hier en daar wat aan en heel vaak lukt het toch! De afgelopen twee weken heb ik echt wel ervaren dat het makkelijker is dan ik dacht en word er ook steeds blijer van dat alles ook zo heerlijk smaakt!

Deze mango-custard met vers fruit vind ik echt een aanrader! Morgen staat het weer op het menu bij mij voor het ontbijt. Supersimpel te maken.

INGREDIËNTEN mango-custard met vers fruit

  • 3 eierdooiers( scheiden van eiwitten)
  • 300gr mangostukjes
  • mespunt vanille

Bereiding: Zet de mangostukjes met de 3 eierdooiers  en vanille op het vuur. Maak met de staafmixer er een emulsie van en laat het geheel al roerende 8 min pruttelen op laag vuur. Je zult zien dat het steeds iets dikker gaat worden. Kunt het warm eten maar ook laten afkoelen. Is erg afhankelijk van wat je lekker vind. Ik vond het persoonlijk lauw superlekker! Koud heb ik het ook geprobeerd en is ook lekker. dan is het zelfs lekker als nagerecht. Dan zou ik wel nog denk een theelepel sukrin toevoegen.

TIP: Garneer  eventueel met vers fruit naar keuze en je hebt een goed vullend ontbijt!

Clafoutis met kersen

Clafoutis met kersen

Een van de makkelijkste en snelste recepten die ik ken! En eigenlijk heb je de ingrediënten altijd wel in huis om even snel iets te kunnen maken, ook bv bij onverwachts bezoek. Het is snel klaar en ook nog eens gezond, ziet er leuk uit en ook nog superlekker! Heb mijn collega‘s hier al van overtuigd het lijkt alsof ik een clafoutisrage in gang heb gezet.

Clafoutis is een Frans nagerecht en wordt oorspronkelijk gemaakt met kersen. Maar je kunt eindeloos variëren met het fruit. Zelf heb ik al veel varianten gemaakt. Met kersen vind ik nog steeds wel de lekkerste, maar met frambozen, bramen, blauwe bessen is het ook heerlijk, alleen wordt het fruit dan zachter. Mijn voorkeur gaat uit naar iets steviger fruit. Deze week ga ik een variant met nectarines proberen. Die komt dan nog wel voorbij hier.

INGREDIËNTEN clafoutis

  • 4 eieren,
  • 2 rijpe bananen(grote) evt 3 kleine
  • hand vol fruit naar keuze. (kersen eerst even ontpitten met kersenontpitter.
  • natuurlijk vanillearoma(ik zelf schraap een vanillestokje leeg)

Variatietip: zelf vond ik het best eiïg smaken daarom heb ik er 100 gr amandelmeel aan toegevoegd. Daardoor smaakt de clafoutis minder naar ei en ook is ie iets minder nat naar mijn idee.

Bereiding:Verwarm de oven op 220 graden. Doe eerst de bananen in een kom en voeg één à twee eieren toe. Mix het geheel tot een romige mouse. voeg daarna de rest van de eieren toe, de vanille. Mix dit tot een gladde emulsie. Spatel daarna evt het amandelmeel erdoor en giet het mengsel in een ingesmeerde bakvorm. Zelf ben ik fan van bakpapier(omdat het makkelijk loslaat en het ook nog eens supermooi eruit ziet als het uit de over komt) dus ik leg gewoon een vel bakpapier in de vorm en giet daar het mengsel over. Verdeel als laatste het fruit erover en zet het 15 min in de oven. En klaar!

Tip: Kan het je niet zoetgenoeg? Ik heb voor mijn bezoek ook al een keer eigen gemaakte jam(passend bij het fruit waar je de clafoutis mee  maakt) erover gesmeerd. Garneer evt met een muntblaadje en ziet er super uit!

Clafoutis met aardbeienClafoutis met aardbeien met aardbeienjam