Biscuit taart met jamvulling

KERST biscuit taart 1- Puur Homemade

Echt een supermakkelijk recept! Deze biscuit taart is zo klaar dus nog zo in elkaar te draaien voor de kerstdagen.

En eieren en meel heb ik tenminste altijd wel in huis, dus ook handig om te maken als je opeens onverwacht visite krijgt. Met een ster of iets anders erop ziet deze biscuit taart er helemaal

Dit recept heb ik uit het boekje Feesteditie van Monique van de vloed van de facebook groep, Dat maken we lekker zelf! Een boekje vol recepten zonder geraffineerde suiker en melk. Monique gebruikt eigenlijk altijd sukrin. Ik vind zelf soms kokosbloesemsuiker lekkerder, maar weet niet of dit recept lukt daarmee, al zou ik niet weten waarom niet. Lees meer

Chocolade-notencrumble koekjes

Chocolade-notencrumblecookies 4 - Puur HomemadeChocolade-notencrumblecookies 5 - Puur Homemade

Zoals ik al vorige week vertelde in mijn blog, Monique van der Vloed van de facebookgroep “Dat maken we lekker zelf” had mij gevraagd of ik deze maand sitekick wilde zijn. Dat houdt in: ik test één van de twee recepten en vertel mijn bevindingen. De groep kan stemmen via een pol van welk recept ze graag het recept zouden willen ontvangen. Deze dinsdag was de pol voor het kidsrecept en vandaag wordt het recept van de meeste stemmen vrijgegeven. Ik kreeg de chocolade-notencrumble koekjes om deze week te testen.

Ik had alles in huis, ook phyllium. Toevallig omdat ik daar net een ‘brood’ mee had gemaakt. Ben er meteen mee aan de slag gegaan dit weekend. Blijft leuk iets maken wat je nog nooit hebt gemaakt, en spannend wat het gaat worden en of het gaat lukken. Maar kan niet anders zeggen. Makkelijk te maken, en groots effect! Hier kun je wel mee voor de dag komen. De chocolade-notencrumble koekjes zijn lekker, voedzaam, vol goede voedingsstoffen én ook mooi om te zien;-), wat voor mij altijd wel een voorwaarde is. Wel heb ik i.p.v pindakaas, mijn homemade amandel-hazelnootpasta gebruikt, aangezien ik geen pinda’s eet.

Lees meer

Kaneelkoek

kaneelkoekenkaneelkoeken in de oven

Elke week stelt Monique van de vloed op haar groep op facebook: ‘Dat maken we lekker zelf’ twee recepten voor. Iedereen uit de groep mag de hele week stemmen en vrijdag komt het winnende recept op de facebookpagina.
Deze week had ik gestemd op de kaneelkoek, omdat ik het echt bij het weer vond passen.

Bij kaneelgeur waan ik mij meteen in de herfst. Denk ik aan boswandelingen en gezellig daarna een kop kruidenthee, gluhwein of chocomelk drinken en daar passen deze kaneelkoeken supergoed bij! Lees meer

Pruimentaart

pruimentaart 1pruimentaart 2

Mijn collega marleen had vandaag een pruimentaart mee. Hij zag er prachtig uit en geurde heerlijk in de vergadering waar we inzaten. Heerlijk maar heb me ingehouden. Niet goed voor mij en echt geen zin meer om ziek te worden. Had mezelf iets beloofd dus ga me eraan houden! Voor mij natuurlijk de uitdaging om er een te maken zonder gluten, koemelk en geraffineerde suiker. Heb het recept van de pruimentaart gekregen en heb het aangepast aan mijn manier van eten. Morgen mogen ze testen. Ben benieuwd wat ze vinden en of er een groot verschil is. En leuke is, deze pruimentaart is ook nog gewoon gezond dus kun je nog eens een stukje extra nemen. Ik ben benieuwd wat ze ervan vinden! Wel jammer dat de pruimen niet boven het deeg zijn gebleven dat vond ik zo leuk staan, maar nu met sukrin peodersuiker kan et ook heel leuk zijn.

INGREDIËNTEN

  • 150 kokosolie(gesmolten)
  • 125 gram sukrin(ook te vervangen door kokosbloesemsuiker
  • 3 eieren
  • 1 volle theelepel vanillepoeder
  • fijngehakte citroenrasp van 1 cirtoen
  •  mespunt zout
  • 125 ml amandelmelk
  • 100 gram rijstmeel, gezeefd
  • 100 gr amandelmeel
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 8 pruimen, in vieren gesneden

Bereiding: verwarm de oven voor op 160 graden. Doe de kokosolie samen met de sukrin in een keukenmachine en klop het tot een schuimige massa. Voeg de eieren een voor een toe en doe daarna de vanille, citroenrasp en zout. Schenk de amandelmelk erbij en roer rustig de bloem en wijnsteen bakpoeder erdoor. Vet een taartvorm in of leg er bakpapier in. Verdeel de taartmix gelijkmatig in de taartvorm en strijk glad.

Leg de pruimen er met de zachte kant naar boven verspreidt bovenop.

Bak de pruimentaart in ongeveer 50 a 60 minuten gaar en goudbruin. Haal de cake uit de oven en laat voor 10 minuten in de vorm afkoelen. Daarna kan de taart uit de vorm en op een rooster volledig afkoelen. Strooi de poedersuiker vlak voor het serveren over de pruimentaart.

TIP: strooi er een beetje sukrinpoedersuiker overheen.

Stoofpeertjes

stoofperenstoofpeertjes met schil

Wat ik al eerder denk heb genoemd ik hou eigenlijk niet van de herfst. En deze week begrijp ik weer waarom. Hoe is het in godsnaam mogelijk. Woensdag fiets ik nog in het zonnetje, donderdagavond begint het te waaien en te regenen niet normaal. Vandaag was het echt weer om binnen te zijn.Weer voor stoofpeertjes.

Dat is dan wel weer lekker van zulk weer, je hebt ook niet de drang om perse weg te moeten. Dat heb ik namelijk wel als in de zomer de zon schijnt. Dan moet ik gewoon naar het strand, anders wordt ik onrustig, wordt zo gelukkig van de zon die ik op mijn huid voel. Dat kan ik niet zeggen van regen, alhoewel, als ik niks hoef en lekker naar huis kan einde van de dag en het giet van de regen, vind ik dat niet erg, en ook niet erg om kletsnat te zijn door de regen. Thuis lekker omkleden in joggingbroek, kaarsjes en evetueel de openhaard aan…en lekker knus binnen zijn. Lees meer

Perentaart Doyenné du Comice

Perentaart 6peren olmenhorst

Dat wordt perentaart (aangezien ik geen appels eet) bakken dacht ik toen we  aan het plukken waren. 5 kilo appels en 7 kilo peren! 

Vorige week ben ik met mijn dochtertje en mijn moeder naar De Olmenhorst geweest. Ik ga eigenlijk elk jaar. Altijd als ik daar loop word ik bevangen door het ultieme geluksgevoel. Zelfde gevoel wat ik krijg als ik in mijn moestuin ben. Ik denk wel eens ben denk ik in een vorig leven een boerendochter geweest. Mijn droom is om ooit op een boerderij te wonen, beetje dicht bij de stad en toch in de natuur. Wakker worden met het gekakel van eigen kippen, geitjes, en poezen, konijnen en een hond. Goed er moet iets te dromen blijven. De gedachte alleen maakt me soms al heel blij.  Lees meer

Bananen-bosbessenmuffins

Bananen-bosbessenmuffins

Ik lees veel boeken over eten en gewoontes. Ik vind het heel interessant en eigenlijk hoe scheikundiger en theoretischer hoe beter. Na het lezen van de De Voedselzandloper heb ik ook het boek  Broodbuik gelezen en voor mij vielen er veel dingen op zijn plek. In dit boek staan een paar recepten waaronder deze Bananen-bosbessenmuffins. In Amerika is het broodbuik-receptenboek al uit, maar bestaat helaas nog niet in het nederlands. Heb gelezen dat het dit jaar misschien nog verwacht wordt. Er wordt in elk geval hard aan gewerkt zeggen ze. Dit recept heb ik uit heb boek broodbuik, en klein beetje aangepast. Helemaal goed voor nu nog omdat de bosbessen nu veel te verkrijgen zijn. Vorig jaar heb ik zelf bosbessen geplukt in friesland met mijn dochtertje. Echt fantastisch. De vrijheid die ik dan voel als ik in mijn eentje met mijn dochtertje in zo een veld sta tussen de bosbessenstruiken met een zonnetje op je rug…daar wordt ik enorm blij van. Ik heb toen 7 kilo geplukt en een deel in zakken ingevroren en een deel opgegeten en ook nog 6 potten jam zonder suiker gemaakt. Dit jaar is het er helaas niet van gekomen. Volgend jaar ga ik het zeker weer doen. Binnenkort ga ik peren plukken met mijn dochtertje.

INGREDIËNTEN Bananen-bosbessenmuffins (12 st)

  • 200gr amandelmeel
  • 50 gr gebroken lijnzaad
  • 100 gr sukrin
  • tl wijnsteenbakpoeder
  •  mespunt keltisch zeezout
  • 1 rijpe banaan
  • 2 grote eieren
  • 125 ml kokosmelk
  • 55 ml walnotenolie
  • 150 gr bosbessen

Bereiding: Verwarm de oven op 160 graden. Meng het meel, lijnzaad, sukrin, bakpoeder en zout in een kom. Prak de banaan in een andere kom en klop de eieren erdoorheen. Roer de bananenmix daarna door de meelmix en spatel als laatste voorzichtig de bosbessen erdoorheen. Schep de mix in de 12 muffinvormpjes en zet ze 45 min. in de oven op 160 graden.

Tip: bewaar ze in de koelkast. ze zijn niet lang houdbaar.

 

Chocolademousse van avocado

avocadoChocolademousse van avocado

Ik eet al bijna 10 jaar geen chocolade. En dat was wel iets wat ik hel lekker vond. Chocolademousse was eigenlijk nooit echt mijn favoriet, net als chocoladevla. Ik snapte toe, voordat ik mijn eetpatroon omgooide voor mijn gezondheid echt al niet dat mensen dat lekker vonden. Het smaakte gewoon best erg chemisch en helemaal niet lekker naar chocolade. Een collega van mij vertelde dat ze een keer Chocolademousse van avocado had gegeten bij een vriendin. Ik dacht dit ga ik proberen. Ik begon het een halve avocado want vond het anders zonde. Ik dacht wat als ik het niet lekker vind. met beetje raw cacoa erbij en met de staafmixer gemengd. Smaakte meteen al te gek en lekkerder dan dat ik me ooit kon herinneren dat chocolademousse smaakte. Uiteindelijk kwam ik uit op dit recept. Nooit gedacht dat ik nog ooit Chocolademousse van avocado zou eten die ik zo lekker zou vinden. Het is zo makkelijk en snel klaar, en ook heerlijk. Zelfs gewoon heel erg gezond! Met Raw cacao vol antioxidanten en avocado vol goede vetten en ook nog ijzer waar ik vaak tekort aan heb. Ik vind dit zo een super recept, en zo makkelijk. Ik eet het zelfs soms gewoon zo als tussendoortje.

Avocado

De olie in de vrucht bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en heeft dus een gunstige invloed op het cholesterolgehalte. De avocado bevat ook veel mineralen zoals ijzer en kalium.

INGREDIËNTEN Chocolademousse van avocado

  • 1 avocado
  • 1 eetl raw cacaopoeder
  • 4 ontpitte dadels in stukjes
  • 1 eetl sukrin gold

Doe alles in de blender en maak het tot een mousse. (evt met een staafmixer of keukenmachine) Zet het even een uurtje in de koelkast.

En daarna klaar! mmm.

garneer evt met rijstroom of fruit. Leuk in een zelf gebakken wafel of oublie