Perentaart Doyenné du Comice

Perentaart 6peren olmenhorst

Dat wordt perentaart (aangezien ik geen appels eet) bakken dacht ik toen we  aan het plukken waren. 5 kilo appels en 7 kilo peren! 

Vorige week ben ik met mijn dochtertje en mijn moeder naar De Olmenhorst geweest. Ik ga eigenlijk elk jaar. Altijd als ik daar loop word ik bevangen door het ultieme geluksgevoel. Zelfde gevoel wat ik krijg als ik in mijn moestuin ben. Ik denk wel eens ben denk ik in een vorig leven een boerendochter geweest. Mijn droom is om ooit op een boerderij te wonen, beetje dicht bij de stad en toch in de natuur. Wakker worden met het gekakel van eigen kippen, geitjes, en poezen, konijnen en een hond. Goed er moet iets te dromen blijven. De gedachte alleen maakt me soms al heel blij.  Lees meer

Pompoenkoekjes

pompoenkoekjespompoen

Het is weer herfst en dat is ook echt te merken. In de tuin liggen al de eerste bladeren…

Ik ben altijd iemand die stug wil volhouden in sept op slippers te blijven lopen, maar zelfs ik heb het dit jaar niet gered, en zit zelfs in de avond al heerlijk onder een deken op de bank. Moet toegeven het is ook wel weer erg gezellig de kaarsjes aan, en ben vandaag ook overstag gegaan om een heerlijke warme deken erbij te kopen om heerlijk ’s avonds met een boek in mijn hangstoel te gaan hangen.

Herfst is eigenlijk het enige seizoen die mij niet echt heel erg ligt. Vochtig buiten, en veel regen. Ik ben meer iemand van extremen, warm&zonnig of lekker koud&sneeuw. Sneeuw kan ik me stiekem nu al weer een beetje op verheugen. Dat is ook het enige waar je me ’s nachts voor wakker zou kunnen maken. Als het sneeuwt. Ik moet dan gewoon naar buiten. Niks fijners dan het geluid van knisperende sneeuw.

Het enige wat ik heerlijk vind van de herfst zijn de heerlijke geuren die je tegemoet komen als je door de bladeren loopt in het bos en de groentes van dit seizoen. Paddestoelen in allerlei soorten dus binnenkort ook tijd voor een risotto, maar ook pompoen. Alles met pompoen vind ik lekker. Vanavond reed ik van mijn werk naar huis en kreeg helemaal zin in pompoen. Van de ene helft van de pompoen maak ik morgen soep, en van de andere helft heb ik vanavond pompoenkoekjes gemaakt.

CURSUS BAKKEN?

Deze maand volgde ik een cursus bakken bij Pure Food Coaching. Ze geeft ook een cursus basis koken die ik ook heb gevolgd, en die mij na een aantal jaren al zo te eten echt een extra boost heeft gegeven. https://www.facebook.com/PureFoodCoaching

Echt een aanrader om te doen. Het is ontzettend leuk om mensen te ontmoeten die ook zo eten of willen gaan eten als jij, en laat zien dat het echt niet moeilijk is.

Kijk voor meer superlekkere inspiratie op haar facebookpagina.

In de cursus heb ik deze pompoenkoekjes gemaakt. Hebben tijdens de cursus terplekke met alessandra er kastanjemeel aan toegevoegd omdat het deeg iets plakkerig was naar onze zin. De combinatie van kastanjemeel met pompoen vind ik echt zalig. Vond ze zo heerlijk en ook zo lekker dat ik er bijna mee zou willen lunchen. Ach zou best kunnen voor een keer, maar goed , groente en rauwkost kan ik echt niet zonder tussen de middag.

Vanavond meteen pompoenkoekjes gemaakt, en heb er heerlijk van genoten samen met mijn kop verveine thee.

 

Raw chocolade met gepofte quinoa & rozijnen

IMG_6743

Ik eet eigenlijk al 9 jaar helemaal geen chocolade. In repen chocola zit toch altijd iets en ook het cacaopercentage is vaak niet 100%, en ook verhit met vaak melk dus heb besloten gewoon niet meer te eten.

Nu heb ik na veel lezen over voeding ontdekt dat raw cacao wel gezond is. Zit vol antioxidaten en heb het getest en krijg geen klachten van raw cacao. Nooit gedacht dat ik zelf iets zou kunnen maken van een raw chocolate reep.

Nu zag ik bij monique op haar facebook dat ze repen maakte en dacht dit ga ik ook proberen. Had geen idee hoe, maar ben gewoon begonnen. De ingrediënten die het zeker zou moeten bevatten was cacao en kokosboter…dacht ik. De substantie was gelukt en zetten het in de koelkast. De smaak was heerlijk maar ik vond het iets te zacht. hou toch wel van dat geluid van chocolade eten. Heb het uiteindelijk in de vriezer gezet…en dat hielp! kan eigenlijk gewoon niet mislukken.

INGREDIËNTEN Raw chocolade met gepofte quinoa & rozijnen

  • 30 gr gepofte quinoa
  • 100gr kokosolie
  • 4 theel sukrin gold
  • 2 eetlepels raw cacao poeder( kan meer of minder is gewoon naar smaak)

Bereiding: Smelt de kokosolie op laag vuur en voeg de cacao toe tot het een mooie gladde emulsie is. voeg de suiker toe en even roeren. quinoa erbij en klaar is het!

Giet de vloeibare substantie in een schaal, makkelijkste bekleed met bakpapier. Zet het meteen in de vriezer en laat het opstijven. Als het hard is, snij het in blokjes, reepjes en ze zijn klaar.

Ik heb ervaren dat het het lekkerste is om het in de vriezer te bewaren. Het blijft namelijk een beetje zacht. kunt direct uit de vriezer opeten.

Ik ben superblij dat ik nu zelf repen kan maken!

Variatietip: Heb ze ook gemaakt met extra handje rozijnen erdoor. Echt heerlijk!(ik heb de ene helft van het mengsel gemengd met rozijnen  en de andere helft gewoon gelaten.

 

 

Castagnaccio

castagnaccio

Castagnaccio, (Italiaanse kastanjecake met walnoten, rozijnen en rozemarijn) echt super! (Is oorspronkelijk echt typerend herfst..of kerst.) even laten afkoelen en dan kun je snijden als koek. En ook nog zonder melk, tarwe en suiker!

INGREDIËNTEN Castagnaccio

  • 205 Gr. Kastanjemeel,
  • 250 ml water.
  • 50 gr rozijnenen
  • 25 gr walnoten ( beetje fijner maken)

Bereiding: Kastanjemeel, en water door elkaar mengen zonder klonten. Daarna rozijnen en walnoten  erdoor roeren. Als je dubbele hoeveelheid neemt wordt het een dikkere koek. Ik vond plat leuker.

In bakvorm doen, invetten( ik heb bakpapier gedaan vind ik fijner). Bestrooien met verse rozemarijn en pijnboompitten besprenkel met olijfolie en 35 min op 200 graden. Laten afkoelen en smullenmaar!

Lekker met ricotta schijnt.

Tip: als je het mengsel in de bakbodem doet kun je het makkelijk verdelen door een lepel nat te maken en met de bolle kant het te verdelen. wordt de bovenkant iets gladder en gelijkmatiger

Variatietip! sinaasappelrasp erdoor en er nog wat overstrooien van 1/2 sinaasappel.