Mini tulbandje met vers fruit

Mini-Tulbandjes 6 - Puur Homemade

Eerste Paasdag! Ik ga in de middag mezelf verwennen met een mini tulbandje met vers fruit.. Ik heb begrepen dat het heerlijk weer wordt, de zon schijnt al fijn naar binnen, dus ik ga in de middag genieten van de tuin, kopje thee en iets lekkers erbij. In de ochtend eerst paaseieren zoeken en gezellig ontbijten.

Ik kwam deze vormpjes tegen bij de Xenos voor 1,49 per stuk. Was meteen verliefd op ze. Te leuk zo een klein tulbandje. Ik wilde daar echt iets mee maken deze paasdagen. Ik had met de kerstdagen zelf een recept bedacht voor een tulband, dus die heb ik als basis genomen. Ik heb kastanjemeel gebruikt in deze tulbandjes. Kastanjemeel vind ik heerlijk en heeft van zichzelf al een zoetige smaak. Ze zijn super gelukt en ook nog heel uit de vorm! Het is zo net een klein gebakje zo met het verse fruit. Mmm..dat wordt smullen vanmiddag in het zonnetje. Lees meer

Walnoot-wortelcake

wortelcake Nurks - Puurhomemade
Zelf vind ik wortelcake heerlijk! De walnoot-wortelcake was onderdeel van het dessert bij Nurks in de Hout. De proeverij op basis groente en fruit, bestond uit een banaan-chocoladebonbon, pompoenspeculaaskoekje en walnoot-wortelcake.

Een paar jaar geleden zou ik gedacht hebben, wortelcake: ik weet het niet. Nu vind ik zelfs de smaak van deze cake al zoet. Echt zo byzonder hoe je smaakpapillen veranderen als je geen echte suiker meer eet. Wil dit recept ook nog een keer met bieten of pompoen maken. Lijkt me ook echt lekker.

Lees meer

Moscovische tulband

Moscovische tulband 3 - Puur homemadeMoscovische tulband 4 - Puur homemade

Vandaag vier ik kerst bij mijn ouders. Gisteren besloot ik toch nog iets te maken om mee te nemen. Vond nog een stuk zalm in de vriezer, dus maakte ik er hapjes van en besloot ik ook een moscovische tulband te maken. En tróts op het resultaat!

Wist niet goed waar te beginnen, maar heb het op gevoel gedaan. Beetje gebasseerd op het kerstbrood, maar moest wel meer cake-ig worden. Had niet genoeg amandelmeel meer, dus besloot van alle beetjes die ik nog had iets te maken. Quinoameel had ik nog een klein beetje, dacht dat doe ik er lekker bij. Vind ik namelijk heerlijk! Steeds proeven tussendoor en toch nog een ei enz. Dus vond het heel spannend en dacht mislukken mag;-) Het was zo blij toen hij uit de oven kwam en er zo mooi uitzag. En hem ook nog heel uit de vorm kreeg! Vandaag opgemaakt met lekker vers fruit. Was geinspireerd door mijn baas, die me een foto stuurde van een toetje met kerst. Dit moest ik proberen om een gezonde variant van te maken;-) En ik kan niet anders zeggen ik vind hem heerlijk! Ben benieuwd wat de rest van de familie ervan vindt. Lees meer

Chocolade-notencrumble koekjes

Chocolade-notencrumblecookies 4 - Puur HomemadeChocolade-notencrumblecookies 5 - Puur Homemade

Zoals ik al vorige week vertelde in mijn blog, Monique van der Vloed van de facebookgroep “Dat maken we lekker zelf” had mij gevraagd of ik deze maand sitekick wilde zijn. Dat houdt in: ik test één van de twee recepten en vertel mijn bevindingen. De groep kan stemmen via een pol van welk recept ze graag het recept zouden willen ontvangen. Deze dinsdag was de pol voor het kidsrecept en vandaag wordt het recept van de meeste stemmen vrijgegeven. Ik kreeg de chocolade-notencrumble koekjes om deze week te testen.

Ik had alles in huis, ook phyllium. Toevallig omdat ik daar net een ‘brood’ mee had gemaakt. Ben er meteen mee aan de slag gegaan dit weekend. Blijft leuk iets maken wat je nog nooit hebt gemaakt, en spannend wat het gaat worden en of het gaat lukken. Maar kan niet anders zeggen. Makkelijk te maken, en groots effect! Hier kun je wel mee voor de dag komen. De chocolade-notencrumble koekjes zijn lekker, voedzaam, vol goede voedingsstoffen én ook mooi om te zien;-), wat voor mij altijd wel een voorwaarde is. Wel heb ik i.p.v pindakaas, mijn homemade amandel-hazelnootpasta gebruikt, aangezien ik geen pinda’s eet.

Lees meer

Pruimentaart

pruimentaart 1pruimentaart 2

Mijn collega marleen had vandaag een pruimentaart mee. Hij zag er prachtig uit en geurde heerlijk in de vergadering waar we inzaten. Heerlijk maar heb me ingehouden. Niet goed voor mij en echt geen zin meer om ziek te worden. Had mezelf iets beloofd dus ga me eraan houden! Voor mij natuurlijk de uitdaging om er een te maken zonder gluten, koemelk en geraffineerde suiker. Heb het recept van de pruimentaart gekregen en heb het aangepast aan mijn manier van eten. Morgen mogen ze testen. Ben benieuwd wat ze vinden en of er een groot verschil is. En leuke is, deze pruimentaart is ook nog gewoon gezond dus kun je nog eens een stukje extra nemen. Ik ben benieuwd wat ze ervan vinden! Wel jammer dat de pruimen niet boven het deeg zijn gebleven dat vond ik zo leuk staan, maar nu met sukrin peodersuiker kan et ook heel leuk zijn.

INGREDIËNTEN

  • 150 kokosolie(gesmolten)
  • 125 gram sukrin(ook te vervangen door kokosbloesemsuiker
  • 3 eieren
  • 1 volle theelepel vanillepoeder
  • fijngehakte citroenrasp van 1 cirtoen
  •  mespunt zout
  • 125 ml amandelmelk
  • 100 gram rijstmeel, gezeefd
  • 100 gr amandelmeel
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 8 pruimen, in vieren gesneden

Bereiding: verwarm de oven voor op 160 graden. Doe de kokosolie samen met de sukrin in een keukenmachine en klop het tot een schuimige massa. Voeg de eieren een voor een toe en doe daarna de vanille, citroenrasp en zout. Schenk de amandelmelk erbij en roer rustig de bloem en wijnsteen bakpoeder erdoor. Vet een taartvorm in of leg er bakpapier in. Verdeel de taartmix gelijkmatig in de taartvorm en strijk glad.

Leg de pruimen er met de zachte kant naar boven verspreidt bovenop.

Bak de pruimentaart in ongeveer 50 a 60 minuten gaar en goudbruin. Haal de cake uit de oven en laat voor 10 minuten in de vorm afkoelen. Daarna kan de taart uit de vorm en op een rooster volledig afkoelen. Strooi de poedersuiker vlak voor het serveren over de pruimentaart.

TIP: strooi er een beetje sukrinpoedersuiker overheen.

Perentaart Doyenné du Comice

Perentaart 6peren olmenhorst

Dat wordt perentaart (aangezien ik geen appels eet) bakken dacht ik toen we  aan het plukken waren. 5 kilo appels en 7 kilo peren! 

Vorige week ben ik met mijn dochtertje en mijn moeder naar De Olmenhorst geweest. Ik ga eigenlijk elk jaar. Altijd als ik daar loop word ik bevangen door het ultieme geluksgevoel. Zelfde gevoel wat ik krijg als ik in mijn moestuin ben. Ik denk wel eens ben denk ik in een vorig leven een boerendochter geweest. Mijn droom is om ooit op een boerderij te wonen, beetje dicht bij de stad en toch in de natuur. Wakker worden met het gekakel van eigen kippen, geitjes, en poezen, konijnen en een hond. Goed er moet iets te dromen blijven. De gedachte alleen maakt me soms al heel blij.  Lees meer

Wortelcake

IMG_7073IMG_7083

Ik vond het ontzettend spannend om de wortelcake zonder suiker te gaan eten…blijft spannend om iets te eten wat je zelf hebt verzonnen. Maar ik kan niet anders zeggen dan wauw! Echt heerlijk deze wortelcake en dat zonder suiker! Ik had veel regenboogworteltjes uit de tuin en wilde daar iets bijzonders mee maken. Ik ben echt groot fan van regenboogwortels. Ze zijn gewoon op een een of andere manier net iets lekkerder en het kleurenfestival wat het veroorzaakt op je bord en alleen al tijdens het schoonmaken van de wortels maakt me heel erg blij.

Dat maakt deze cake moet ik zeggen ook heel erg byzonder want als je hem opensnijdt zie je niet een gewonen bruine cake maar allemaal verschillende kleuren. Heel leuk. Dit recept is door mijn buurvrouw uitgeroepen top met stip op één! De courgette-hazelnootmuffins hebben nu een gedeelde plek op 1 waren haar woorden.

INGREDIËNTEN Wortelcake

  • 250 gr rijstmeel(Zelf denk ik nu is denk ook superlekker met kastanjemeel. Die variant ga ik nog een keer maken
  • 2 theel wijnsteenbakpoeder
  • 1 snufje keltisch zeezout
  • 1,5 theel kaneel
  • 80 gr walnoten (beetje met de hand fijngemaakt)
  • 120 gr kokosolie(ongegeurd)
  • 150 gr ongezoete dadels( liefste van die lekker zachte metjoul dadels)
  • 200 gr wortelrasp(Ik heb dus in dit geval regenboogworteltjes gebruikt maar die zijn helaas niet hele seizoen verkrijgbaar)
  • 3 rijpe bananen
  • 120 ml sinaasappelsap

Bereiding: Voeg alle droge ingrediënten in een mengkom bij elkaar en roer goed door elkaar. Snij de banaan in stukjes en doe die in een andere mengkom. Voeg de sinaasappelsap toe en mix het met de mixer tot een emulsie. kan natuurlijk ook in de keukenmachine. Zet intussen de kokosolie op een laag pitje en laat het smelten. Voeg dit toe aan de vloeibare emulsie. Spatel daarna deze emulsie door de droge ingrediënten tot een goede massa. Doe het in een bakvorm, ik heb in dit geval een 20 mm ronde bakvorm gebruikt en die heb ik op de bodem bekleed met bakpapier en de randen heb ik ingesmeerd met kokosolie. Plaats de cake 45 min op 180 graden in de oven. Even een beetje laten afkoelen voordat je de springvorm opendoet, anders scheurt de bovenkant.

 

ontbijtkoek met walnoot

ontbijtkoek met amandelen

Ik had een recept het boek van Monique van der Vloed gezien, wat mij echt inzichten heeft gegeven in hoe dingen te kunnen combineren.  Aangezien ik zo lekker aan het aanpassen & uitproberen was en alles best wel lukte dacht ik laat ik mijn eigen draai er eens aan geven. En zo ontstond mijn ontbijtkoek met walnoot.

Zoals Nienke ongeveer elke dag tegen zichzelf zegt: van proberen ga je leren! Dus waarom niet. Mislukken is ook niet erg daar leer je tenslotte van. Maar het resultaat mocht er wezen en lekker!!!! Eerlijk gezegd nog lekkerder dan de gebruikelijke Peijnenburg ontbijtkoek, waarvan ik zelf ook ooit dacht dat dat toch best gezond was. Niets is minder waar. Als je last hebt zoals ik van suiker is dit een goede voor de wisselende bloedsuikerspiegel. Vanwege zijn suiker maar ook vanwege de tarwe voor mij. Ik ben superblij met de altenatief en na een week was ie gewoon op! Lees meer