Muffins met blauwe bessen

IMG_6790

Nadat ik het boek Broodbuik heb gelezen vielen er voor mij veel puzzelstukjes in elkaar. At wel al zo min mogelijk tarweproducten en eigenlijk ook maar een koolhydraat moment per dag. Na het boek de voedselzandloper was ik al een deel om en was overgegaan op spelt-zuurdesembrood. Voelde echt veel beter. Op vakantie deze zomer had ik een broodje meegenomen om af en toe een sneetje te eten, maar er was genoeg om te eten dus miste het brood eigenlijk niet. At lekker veel salade, en vis. Twee keer had ik toch zoiets ik neem lekker een broodje bij mijn salade, en beide keren had ik pijn in mijn buik toen ik in bed lag en hield ik weer vocht vast de volgende dag.

Toen heb ik besloten, na ook een paar gebeurtenissen in mijn leven dat het nu klaar was. Ik wilde nooit meer iets eten waar ik veel last van kreeg. Ik voel me altijd lastig en denk niet alleen dat mensen mij lastig vinden maar sommige mensen vinden dat ook echt. daarom heb ik me veel aangepast aan mijn omgeving en dacht ik ach een keertje is niet erg.,…maar dat was het natuurlijk wel.

Na mijn vakantie in Kreta ben ik helemaal om! Ik wil gezond eten en zonder gluten, melk en toegevoegde slechte suikers. Daarom ben ik dit blog begonnen. En voel mer erg gesteund door iedereen op mijn facebookpagina puurhomemade. Ik heb altijd de droom ooit een boek te maken over The new way of  living vol recepten! Dus wie weet gaat mijn droom ooit uitkomen…

Dit recept komt uit het boek broodbuik. Blauwe bessen ben ik helemaal verslaafd aan. En ze zijn ook nog eens gezond. vol met antioxidanten. Ik vries ze in in het hoogseizoen en eet de hele winter door blauwe bessen.

INGREDIËNTEN(12 stuks)

 • 200gr amandelmeel
 • 50 gr gebroken lijnzaad
 • 1 theel wijnsteenbakpoeder
 • snufje keltisch zeezout
 • 2 eieren
 • 125 ml kokosmelk
 • 55 ml walnootolie(of evt kokosolie is iets goedkoper)
 • 1 rijpe banaan
 • flinke hand blauwe bessen

Bereiding: Verwarm de oven op 160 graden. Voeg alle droge ingrediënten samen in een kom. mix in een andere kom de eieren met de banaan en melk tot één emulsie.  Voeg alles bij elkaar, en spatel daarna de blauwe bessen erdoorheen. Verdeel het mengsel over 12 vormpjes en zet het 45 min in de oven op 160 graden.

Boekweit-kokos-pannenkoek

Boekweit-kokos-pannenkoek

Ik werd geïnspireerd door de buurvrouw die voor Nienke en haar dochtertje pannenkoeken ging bakken. Een had ze er gemaakt met gepureerde wortel en courgette erdoor en een met stroop. en die groentepannenkoek ging er gewoon in!

Helaas wel met tarwe. Nu na het boek Broodbuik bijna uit te hebben weet ik het zeker. Tarwe eet ik nooit meer! Dus ik dacht laat ik het toch eens proberen. Zag er best tegen op eerlijk gezegd. Het is zo makkelijk om pannenkoeken met bloem ei en melk te maken. Smeuïg en door de gluten blijft het makkelijk een geheel. De laatste tijd bakte ik ze dan voor allemaal en ik at dan gewoon iets anders. Gewoon omdat ik er tegenop zag en niet wist hoe.

Maar nu ik zoveel had gemaakt de afgelopen dagen en eigenlijk zag dat het resultaat best o.k was dacht ik ik ga het gewoon proberen.

Had alleen geen recept en heb dus beetje uitgeprobeerd. Ik had nog rijstkokosmelk wat op moest omdat ik al een deel had gebruikt voor iets anders. Heb boekweitmeel genomen en dacht ik heb kokosmelk laat ik beetje kokosmeel ook bij doen. Omdat ik boekweit best apart van smaak vind;-). Heb steeds verhouding uitgeprobeerd. Na twee pannekoeken die mislukte en in korrelige stukken uit elkaar vielen had ik er een die lukte! En de drie daarna ook. Eerlijk? ben echt best trots op mezelf. Heb hem besmeerd met zelfgemaakt bosvruchtenjam.

INGREDIËNTEN Boekweit-kokos-pannenkoek

 • 500 ml rijskokosmelk(maar kan natuurlijk denk ook amandelmelk of sojamelk)
 • 120 gr boekweitmeel
 • 30 gr kokosmeel
 • 1 ei
 • kokosolie om in te bakken.

Bereiding: bak de pannenkoeken zoals je gewend bent. Omdat het gluten bevat is het lastiger om de pannenkoek om te draaien dus goed laten bakken tot het kan. Ik heb ze besmeerd met eigengemaakt bosvruchtenjam van de bessen die ik vorig jaar in friesland zelf heb geplukt.

Moet wel van kokossmaak houden!

TIP: zorg dat de pan echt goed heet is want dat is erg belangrijk met meel zonder gluten merkte ik.