Kaasstengels kummel

Hartige kaastengels kummel- Puur Homemade

Ik had van het weekend een borrel, en ik dacht ik ga eens kaastengels maken. Twee varianten. Kaasstengels zwart sesamzaad en kaasstengels kummel. Een heerlijk recept, waar je oneindig mee kunt variëren.

Het basisrecept van de kaasstengels heb ik uit het boek Lekker lang jong. Ik kan echt iedereen aanraden het boek te kopen. Ik heb er een extra ei bijgedaan, want ik vond het erg snel uit elkaar vallen. Heb besloten twee verschillende te maken. Toen ik bij de molen in Santpoort bij mij vlak in de buurt, boekweitmeel ging kopen, zag ik ook kummel staan en dat vind ik zo lekker, dacht ik neem het mee. Niet wetende wat ik er nog mee ging maken. Tijdens het maken van dit recept bedacht ik me: “ Ik kan wel ook deze stengels maken met kummel!” De stengels zijn gemaakt van havermout. Havermout of havervlokken kan ik bijna niet meer zonder. Ik vind het zo heerlijk, en het is ook erg gezond!

Lees meer

Kaasstengels zwart sesamzaad

Kaasstengels zwart sesamzaad- Puur Homemade

Ik had van het weekend een borrel, en ik dacht ik ga eens kaastengels maken. Twee varianten. Kaasstengels zwart sesamzaad en kaasstengels kummel. Een heerlijk recept, waar je oneindig mee kunt variëren.

Het basisrecept van de kaasstengels heb ik uit het boek Lekker lang jong. Ik kan echt iedereen aanraden het boek te kopen. Ik heb er een extra ei bijgedaan, want ik vond het erg snel uit elkaar vallen. Heb besloten twee verschillende te maken. Zwart sesamzaad evenals wit sesamzaad heb ik eigenlijk altijd in huis. Dus hoefde niet speciaal op pad. Tijdens het maken van dit recept bedacht ik me: “ Ik kan wel ook deze stengels maken met kummel! De stengels zijn gemaakt van havermout. Havermout of havervlokken kan ik bijna niet meer zonder. Ik vind het zo heerlijk, en het is ook erg gezond! Lees meer

Pistachenotenpesto

pistachenotenpesto - Puur Homemadepistachenotenpesto - Puur Homemade

Deze Pistachenotenpesto is eigenlijk altijd een succes. Ik maak altijd meer zodat ik het ook lekker op mijn zelfgebakken boekweitbrood smeer. Lekker met een tomaatje en een ei. Heerlijk in de (boekweit)pastasalade!

Deze pistachenotenpesto heb ik nu met pecorino gemaakt. Mocht je wel koemelk eten, dan kan het met parmesan natuurlijk ook gewoon. De pesto is ook heerlijk zonder de pecorino. dat kan ook prima. Ik verwen mezelf af en toe met een stukje geit of schapenkaas.

Sinds kort weet ik dat harde kazen als parmesan en pecorino sterk verzuren zijn, dus om die reden ga ik het minder eten dan dat ik al deed. maar zo af en toe moet het kunnen. Heerlijk! En wat was ik vanmiddag trots. zat gewoon mijn eigen boekweitpasta te eten, met deze lekkere pesto. Recept al meer als een half jaar niet gemaakt, maar nu dacht ik er opeens weer aan.
Lees meer

Gevulde portobello geitenkaas

paddestoelengevulde portobello geitenkaas

Zoals ik in mijn vorige blog al zei…Ik ben gek op paddenstoelen en als ik ze dan koop dan kan ik niet kiezen...dus had ook nog wat portobello’s over. Dus ik heb Gevulde portobello geitenkaas gemaakt.

Van de week zat ik, Puurhomemade met Pure Food Coaching een menu samen te stellen voor een restaurantje hier in de buurt waar wij samen gaan koken. Zij vertelde dat ze mini portobello”s had gevuld met een blauwe kaas. Het water liep me in de mond. Lees meer

Risotto quinoa met paddenstoelen

paddenstoelenRisotto quinoa & paddenstoelen

Ik ben gek op risotto en baalde eigenlijk dat ik dat niet meer kon eten. Voorheen zondigde ik nog wel eens voor de risotto, maar dat doe ik nu echt niet meer. Vanochtend bedacht ik dat ik het misschien wel met quinoa kon maken en besloot mijn traditionele recept wat ik altijd maakt met quinoa te maken.

Dacht het zal zowieso wel lekker zijn, want dat is mijn ervaring namelijk steeds meer, dat alles wat je maakt eigenlijk lekker is, al mislukt het een beetje, de smaak s fantastisch. Dus dacht kan er geen buil aan vallen, ik ga het gewoon doen. Lees meer

Bolcourgette gevuld

IMG_6778

Courgette daar ben ik echt dol op. Ik kan er niet genoeg van krijgen. Ook niet nu ik de hele zomer zoveel courgettes uit de moestuin had. Denk dat ik er wel 4-5 in de week had uit de moestuin. Deze bolcourgettes komen niet uit mijn eigen moestuin, zijn denk wel echt de laatste van dit jaar. Bolcourgettes ga ik zeker maar dan ook echt zeker planten volgend jaar!

In twee of 2 kleuren. Ook de courgette zelf ga ik in 3 kleuren zaaien. Prachtig vind ik de drie kleuren samen in bv een wokschotel. Ik vind deze zo lekker en ze zijn ook heel leuk om te zien. Leuk als een persoonshapjes op tafel op te dienen. En ook echt heeeeeeerlijk koud met de lunch. Lees meer

Havervlokken-noten-crackers

Havervlokken-noten-crackersHavervlokken-noten-crackers-stap 1

Zelf crackers maken was een jaar geleden nog niet in me opgekomen. uit gewoonte koop je crackers. heb heel lang ook speltcrackers gegeten en gekocht maar nu ik geen tarwe meer eet voel ik me stukken beter.

Maar nadat ik het kookboek Lekker lang jong had gekocht n.a.v. De Voedselzandloper dacht ik nou is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Nu maak ik geregeld deze havervlokken-noten-crackers Lees meer

Souffle met courgette

Souffle met courgettecourgetteoogst

Souffle met courgette. Leuk als voorgerechtje maar ook leuk als lunch. Kunt de souffle natuurlijk ook in het groot maken, ziet er ook heel leuk uit als bijgerecht.

Deze vulling zat ook in het gerecht gevulde patisson, en ik had nog wat over dus dacht dat doe ik in kleine bakjes. Ziet er super uit, leuk als een persoonshapje op te dienen. Zowel koud als warm lekker. Ik had er een meegenomen de volgende dag bij mij lunch naarst mijn salade. Was verrukkelijk. Lees meer

Gevulde patisson

gevulde patisson

Patisson is een pompoenachtige. Ik at hem voor het eerst. Echt heerlijk vond ik hem. Groentes die er zo fantastisch uitzien kan ik niet laten liggen. En hou van dingen die net anders zijn dan anders. gele courgette, gele boontje, paarse broccoli enz;-)

Vanavond dat ik thuiskwam dacht ik nu zul je hem toch een keer moeten vullen, maar met wat? Ik heb nog een paar courgettes uit mijn tuin liggen… dus dacht ik ga hem vullen met courgette, ei en zongedroogde tomaatjes. Lees meer

Spinaziequiche geitenkaas

spinaziequiche

filmpje quiche stap voor stap

Ik was geïnspireerd door een vriendin van mij. Ze zei gisterenavond, we hebben heerlijke biologische quiche, wil je een stukje mee naar huis? Echt iets voor jou. Vroeger zou ik zeggen lekker, heerlijk! en me bezwaard voelen nee te zeggen. Nu kwam er voor ik het wist uit, is het zonder gluten? En zit er koemelk in? Ik voelde me meteen onzeker en in afwachting van haar antwoord. Haar reactie was o jee dat weet ik niet, maar zal wel. eet je het dan echt niet? Is wel biologisch. Wilde bijna zeggen ach voor een keertje…maar nee ik hield vol en ging de deur uit zonder quiche en mezelf toch een beetje lastig voelend. Maar blij dat ik het toch had gezegd en mezelf trouw was gebleven. Onderweg naar huis dacht ik dat moet ik toch kunnen. Vroeger maakte ik ook veel quiche, en steeds met andere vulling. Alleen dan wel met melk, room en tarwemeel en roomboter. Nu dacht ik Ik pak gewoon dat recept en dan pas ik het lekker aan, en wie weet. Ik had nog verse spinazie uit de moestuin en dat moest echt wel op. Dus ik ging aan de slag. Heb er ook een filmpje van gemaakt om te testen of dat wat ging worden, wat je kunt zien op mijn facebookpagina puurhomemade. Dat de quiche klaar was en ik hem uit de oven haalde werd ik zo blij! Het zag ernaar uit dat het gewoon was gelukt!

Na het proeven van de quiche dacht ik alleen maar…wauw! Heb 2 stukken op gegeten en vandaag heb ik een bak mijn lunch meegenomen naar mijn afspraak van vandaag. Ook koud was ie heerlijk! Hij is helemaal op en vond het echt geslaagd.

Geitenkaas eet ik niet veel en zeker niet elke dag kaas, dus de komende dagen is het weer even klaar en wordt het vis met groentes of een gerecht met alleen groente

INGREDIËNTEN

Voor de bodem

  • 200gr quinoameel(kan ook rijstmeel maar had ik niet meer, en denk dat kastanjemeel ook erg lekker kan zijn)
  • 120gr kokosolie
  • 1 eierdooier
  • 1 theel arrowroot
  • 1 theel sukrin(kan ook vervangen worden door een andere vervangende suiker)
  • 1/2 theel. keltisch zeezout
  • zwarte peper naar smaak
  • 80 ml rijstemelk

Voor de vulling

  • 350 gr verse spinaziebladeren( maar kan natuurlijk afwisselen met groentes voor de vulling. Gewoon wat er in huis is, en eigenlijk kunnen alle groentes)
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 rode ui
  • bolletje/stuk biologisch kruidengeitenkaas(kan eigenlijk elke zachte geitenkaas zijn.
  • 3 scheutjes rijstroom
  • 4 eieren
  • 50 gr pecorino

Bereiding: Verwarm de over voor op 180 graden(heteluchtoven). Splits het ei van het eiwit. Voeg Alle ingrediënten voor de bodem bij elkaar behalve de rijstemelk. Kneedt het tot een bol deeg. voeg steeds beetje bij beetje de rijstmelk toe. en blijf steeds kneden totdat het weer een vaste deegbol is. Leg daarna het deeg in een ingevette quicheschaal of een springvorm bekleed met bakpapier. Druk het deed over de hele bodem en ook een beetje tegen de randen.

Plaats de vorm met de bodem in de oven en bak de bodem 10 min. Haal daarna de bodem er weer uit.

Maak intussen de vulling. Bak de knoflook met de halve ui fijngesneden in de pan en voeg na even bakken de spinazie toe. Laat het even bakken en schep het steeds om. Doe dit mengsel op de bodem van de quichevorm. Klop de eieren met de room, peper en zoet los en giet het mengsel over de groente. Brokkel daarna de zachte geitenkaas over de quiche. kijk voor de hoeveelheid een beetje wat je lekker vind. Strooi daarna de geraspte pecorino over de quiche en plaats de quiche 45 min in het midden van de over en bak hem gaar. Eenmaal klaar controleer of de bodem o.k is, en anders als ie nog iets te zacht is plaats hem dan nog evt 5 min.

Haal hem uit de oven en laat hem een beetje afkoelen voor het op te eten. Deze spinaziequiche met geitenkaas was genoeg voor 8 punten.

TIP: Ik dacht later was ook lekker geweest met wat noten erbij als walnoten of pecannoten. volgende keer ga ik dat proberen. of geitenbrie lijkt me ook heerlijk.

Is de spinaziequiche Paleoproef?

Ik kreeg de vraag op facebook of deze quiche Paleoproof is. Dat is ie helaas niet. Hij is wel glutevrij & koemelkvrij.

Quinoa is niet paleoproof. Quinoa, teff, gierst, rijst, amarant, spelt en boekweit worden gezien als pseudogranen. Pseudogranen worden gemaakt van granen en pitten. Ze bevatten geen gluten maar wel antinutrieten. Antinutrieten remmen je opname van mineralen als bv magnesium, calsium, zink. Al deze melen van deze pseudogranen mogen volgend het strikte paleodieet niet gegeten worden. Dus ook geen zonnebloempitten.

Deze antinutrieten zijn niet schadelijk als je er niet teveel van eet. Ik eet het wel nog zo af en toe. Het bevat geen gluten en daar gaat het mij om, maar wil nog wel proberen een versie te maken met bv kastanjemeel. Kan denk ook prima.

Ga zeker proberen een keer een variant te maken die wel Paleoproof is!