Gekruide Pompoenblokjes uit de oven

receptenruil oranje - Puur HomemadeGekruide Pompoenblokjes uit de oven -Puur Homemade

Receptenruil januari!

“Gezonde” foodbloggers hebben zich verzameld in een groep op facebook. Dit is alweer de derde receptenruil waar ik aan mee doe. Volgende keer doe ik zeker weer mee. Echt te leuk vind ik het!  Ik heb deze keer gekozen voor pompoenblokjes

Het werkt zo: elke maand als je meedoet krijg je een blog toegewezen van iemand anders. Het is de bedoeling dat je hier een recept van gaat maken. Ik mocht een recept uitkiezen van kinderen kunnen prima anders eten.

Lees meer

Courgettespagetti met pistachepesto & rawmezan

receptenruil Courgettespagetti met pistachepesto & rawmezan.

Receptenruil december!

“Gezonde” foodbloggers hebben zich verzameld in een groep op facebook. Dit is alweer de tweede receptenruil waar ik aan mee doe en heb me ook al opgegeven voor de volgende keer. Echt te leuk vind ik het!  Ik heb deze keer gekozen voor de Courgettespagetti met pistachepesto & rawmezan.
Het werkt zo: elke maand als je meedoet krijg je een blog toegewezen van iemand anders. Het is de bedoeling dat je hier een recept van gaat maken. Ik mocht een recept uitkiezen van Leo Goes Paleo. Ik heb de salade meteen opgediend in een schaal in de vorm van een ster. Ik ben een ware kerstfreak, dat kun je eigenlijk best wel zeggen. Elk jaar vind ik ook weer een aantal leuke nieuwe dingen op kerstgebied en servies. Heb heel veel schaaltjes, bakjes en bordjes, in alle maten en soorten in vormen die met de kerst te maken hebben. Lees meer

Salade van courgette-bolletjes

moestuin courgetteplantcourgettesalade met zalmmoussedressing

Doordat ik zoveel courgettes steeds uit de tuin had, dacht ik wat zal ik nu weer eens maken. Ik had al de heerlijke courgettesoep met avocado gemaakt en toen kwam ik op het idee om in de soep een paar balletjes te doen. Dat lukt ze goed! De balletjes heb ik uit de courgette gehaald met een meloenbolletjes lepeltje. Dat gaf me inspiratie voor een salade. Lees meer

Gele-bonensalade

gele bonensaladegele bonensalade saladegele bonensalade

Heb deze zomer echt zooooooveel van deze heerlijke boontjes kunnen oogsten. Ik had maar 6 zaadjes gezaaid en had dus zes klein plantjes maar fantastisch echt hoe dit tot enorme planten uitgroeid.

Deze boontjes zijn wat zachter van smaak dan de gebruikelijke sperzieboon. Echt super om te koken maar ook lekker voor een bonensalade. Ik vind ze echt heerlijk.

En een simpele bonensalade heeft niet zoveel nodig. Zo puur mogelijk is eigenlijk het lekkerst.

Dit is een recept wat mijn moeder vroeger al maakte. Heb het een beetje aangepast. Arganolie is echt overheerlijk. Is nootachtig en komt uit marokko. Een hele dure olie maar wel echt ontzettend lekker. Schijnt dat als je bv droog haar heb en je smeert dit in je haar als masker dat je haar een enorme boost krijgt.

INGREDIËNTEN Gele-bonensalade

(voor 1 pers voor lunch)

  • 250 gr gekookte boontjes
  • 3 theel arganolie
  • 1 theel witte wijn azijn of appelazijn
  • 2 theel extra vierge olijfolie
  • snufje keltisch zout
  • vers gemalen zwarte peper
  • een klein charlotje fijngesneden( kan ook een rode ui of ik heb in dit geval bosui uit mijn tuin genomen.

Meng alles door elkaar en meng de dressing door de boontje en klaar! Ook lekker als bijgerecht!

 

 

pesto amandel-basilicum

pesto amandel-basilicumpesto amandel-basilicum

De oogst van basilicum in de moestuin is overweldigend! Zoveel!!! En dat in de koude grond gewoon met zaadjes. Ben trots op mezelf.

Heb een hele bos meegenomen en heb er heerlijk pesto van gemaakt. Lekker met quinoa-tomaten-pasta en verse basilicum-blaadjes of op mijn net versgebakken brood. Een een theellepel door mijn dressing voor mijn salade voor de lunch.

Pesto is ook heel makkelijk in te vriezen in potjes of in kleine portie in bv een ijsblokjesvorm of zak. Je kunt het in allerlei varianten maken naar de standaard pesto met pijnboompitten. Met pistache noten is ook een van mijn favorieten. Ook kun je basilicum in ijsblokjes makkelijk invriezen.

INGREDIËNTEN pesto amandel-basilicum

  • 100 gr verse basilicum blaadjes van de tak afgehaald
  • 100gr amandelen(of anders noten voor een variant)
  • 100 gr pecorino
  • 3 knoflookteentjes(hard eruitgesneden)
  • extra vierge biologische olijfolie
  • 1 theelepel keltisch zeezout
  • zwarte peperkorrels fijngemaakt met de vijzel (of uit pepermolen)

Rasp de pecorino. Hak de amandelen eerst in de keukenmachine en voeg daarna de pecorino, zout, peper en knopflook toe. zet de keueknmachine aan en giet er langzaam de olijfolie bij totdat het de gewenste substantie heeft. Ik hou zelf van een grovere pesto, maar gewoon iets langer laten draaien als je fijnere pesto lekkerder vind.

TIP: heb je last van knoflook in je eten? probeer dan een keer het hart uit de knoflookteen te snijden en niet mee te snijden of te bakken. Dit gedeelte van de knoflook kan darmproblemen of hoofdpijn veroorzaken. En kan ook nog eens een bittere smaak aan de knoflook geven bij het bakken.

Okonomiyaki (Japanse Pizza)

Okonomiyaki (Japanse Pizza)

Ik kreeg dit recept doorgestuurd van de zus van een vriendin van mij, die heel lang in Japan heeft gewoond. Sonja bedankt! Ik heb het wel beetje aangepast aan mijn normen. Het orginele recept is ook met speltbloem maar dat eet ik niet.

Leuk weetje: De meest gezonde mensen ter wereld wonen in Okinawa, Japan. Ze zijn tot op late leeftijd fysiek erg actief, hebben een sterk sociaal netwerk en eten zo natuurlijk mogelijk. Veel groenten, zeegroenten en andere producten die de versheid van de natuur herbergen.Het grote succes element van dit recept is namelijk dat het niet alleen erg lekker is, maar tegelijkertijd erg gezond. Het hoofdingrediënt is namelijk kool. Witte kool, om precies te zijn. In tegenstelling tot andere pannekoek- of pizza-achtigen komen er bij dit recept geen kilo’s kaas, ham in voor. Tarwe en glutenvrij dus op deze manie zoals ik hem heb gemaakt.

Ik denk een superrecept om groente op een andere manier te eten.

Denk zelf ook dat het ook lekker is om hem evt te beleggen nog met groente of evt geitenbrie en dat laten smelten als je dat mag hebben. Dan wordt ie wel machtiger en denk ik dat je met deze pizza wel met zijn tweeën kunt doen. Ik heb hem nu heerlijk in mijn eentje opgegeten. Kunt het natuurlijk ook als bijgerecht eten of als lunch koud en dan zou je hem in punten kunnen snijden.

Supersimpel te maken en ook snel klaar!

INGREDIËNTEN Okonomiyaki (Japanse Pizza)

  • 160 gram kool (in flinterdunne reepjes gesneden), ik heb zelf spitskool gebruikt want kon geen witte kool vinden
  • 80 gram prei (fijngesneden)
  • 60 gram rijstebloem
  • theelepel keltisch zeezout
  • 3 biologische middel scharreleieren
  • kokosolie om in te bakken

Voor garnering: een handvol geroosterde geschaafde amandelen en verse bieslook of andere verse kruiden naar smaak. olijfolie of andere olie als walnootolie e.d

Doe de kool. de prei, het zout en het meel in een grote kom. Hussel het goed door zodat alles bedekt is met laag meel. Voeg daarna de eieren toe en mix het geheel goed zodat het een goed gelijk kleverige toestand is.

Verwarm alvast een een grote. ondiepe koekenpan op het vuur en daarin de kokosolie. Schep het kleverige ‘deeg’  in de koekenpan en druk hem aan zodat ie goed in de pan verspreid is en zo plat mogelijk is. Bak de ‘pizzabodem’ in 4-5 minuten op niet te hoog, niet te laag vuur, goudbruin en keer hem om om de andere kant te laten bakken. Ik gebruik hiervoor een tweede pan van dezelfde grootte en draai de pan snel om en laat de pizza in de andere pan vallen. daarna schuif hem voorzichtig weer terug in de pan waar de olie inzit en laat hem nog even aan de andere kant bruin worden.

Rooster intussen in de ander pan het amandelschaafsel.

Als de pizza aan beide kanten mooi goudbruin leg je de pizza op een bord en garneer je deze met het geroosterde amandelschaafsel en vers gesneden bieslook. Besprenkel de pizza met olie en klaar is ie. Ik heb hem vanavond gegeten en vond het echt overheerlijk!!!!!