Smoothie framboos-mango

smoothie framboos-mangoframbozen

In de ochtend is het toch altijd best een klus vind ik, om alles binnen een bepaalde tijd voor elkaar te krijgen. Lunch voor tussen de middag, broodtrommels vullen, en dan ook nog het gewone ochtend ritueel. Toch vind ik het belangrijk om gezond te ontbijten want dat ze de darmen na de nacht weer in gang.nu was het een smoothie framboos-mango.

En als ik het bv niet doe, en mijn citroen vergeet te drinken heb ik daar de hele dag last van. Dus dat doe ik dus echt niet meer. Lees meer

Smoothie nectarine-peer-mango

smoothie nectarine

Ook deze smoothie was nog geïnspireerd op de fantastische herstkleuren. De zon die door de bomen scheen was zo mooi! Ik ben echt geen herfsttype maar geniet met volle teugen van deze fantastische kleuren. Deze frisse smoothie nectarine-peer-mango brengt herinneringen van de zomer samen met de herfst.

Deze week heb ik het een beetje druk gehad en heb dus helaas maar een keer havermout kunnen maken, dus morgen ga ik weer even wat in voorrrad maken want heb dat soms echt nodig op de dag. Maar een smoothie met veel energiegevers erin zijn een goede tweede optie. Lees meer

Zonnige herfst-smoothie

Zonnige herfst-smoothie

Ik werd helemaal geïnspireerd door de herfstkleuren buiten. Zat op de fiets in de ochtend met mijn dochtertje om haar naar school te brengen. Inspiratie voor een zonnige herfst-smoothie.

Normaal ben ik altijd erg bezig met het doel waar ik heen ga, maar nu genoot ik onderweg ontzettend van de zon, de dauw op het weiland en de zon. De zon scheen door de fantastische gekleurde bladeren. Had wel mijn citroensap, thee en solé gedronken maar ik thuis kwam moest ik nog ontbijten. Vandaar deze zonnige herfst-smoothie. Lees meer

Quinoa met Koolrabi-Kokos-Mango-Kerrie

koolrabiIMG_7225

Zondag heb ik deel twee van de cursus bij Alessandra Cantiniere van Pure Food Coaching, gevolgd. Zondag was het bakken deel gevolgd zoals je hebt kunnen zien op mijn facebookpagina puurhomemade, maar in juli heb ik het basis koken gevolgd. Hoewel ik al jaren kookte zonder melkproducten en suiker, had ik even een boost nodig om goed weer aan de slag te gaan en even nieuwe ideeën te krijgen. De basiscursus is echt een aanrader.

Dit recept, Quinoa met Koolrabi-Kokos-Mango-Kerrie heb ik geleerd in haar cursus, en vind ik makkelijk en heerlijk!

INGREDIËNTEN (2 pers)

Voor 4 pers voeg ik alleeen een extra knolselderij en halve mango toe. de room en kerrie is naar mijn idee genoeg, maar kunt altijd iets toevoegen)

  • kleine koolrabi
  • kokosroom
  • 3 lepels kerrie
  • zout en peper
  • halve Mango

Bereiding: Boen de knolselderij school en schil hem daarna. In dobbelsteentjes snijden.

Doe de kokosolie in de wokpan en  bak de knolselderij even lichtjes aan. Voeg daarna de kokosroom erbij en laat het op zacht vuur sudderen tot het gaar is.

Als de knolselderij gaar is doe je de in blokjes gesneden halve mango erbij, samen serveren met Quinoa.

Kook 1 beker Quinoa met 1,5 beker water. Snufje zout erbij. 8 minuten laten inkoken. Na de 8 minuten nog even zonder vuur en deksel op de pan laten nawellen.

TIP: je kunt de mango ook vervangen door ananasstukjes

Mango-banaan-custard

IMG_7074kopie

Custard is een mengsel van eieren en melk dat verdikt wordt door het te koken. In de meeste gevallen wordt het gebruikt als een nagerecht, maar het wordt ook gebruikt voor het maken van pudding en andere soorten gerechten. Het kan zowel zoet als hartig bereid worden. Aangezien ik geen koemelk drink heb ik dat weggelaten. Vanille ben ik zo gek op, dat er bijna bij elk recept wel vanille toevoeg.

Ik denk dat ik hier mijn standaard zondagochtend-ontbijtje van ga maken. Custard met steeds een variant met ander fruit.  Vind het eigenlijk wel een goed idee…Hierbij roep ik de zondagochtend-custerdag uit!

Deze mango-banaan-custard is best zoet, maar soms vind ik dat wel echt heerlijk!

INGREDIËNTEN

  • 3 eierdooiers( scheiden van eiwitten)
  • 1 mango in stukjes
  • 1 banaan
  • mespunt vanille

Bereiding: Zet de mangostukjes, banaan in stukjes met de 3 eierdooiers en de vanille op het vuur. Maak met de staafmixer er een emulsie van. Laat het geheel al roerende 8 min pruttelen op laag vuur.  Je zult zien dat het steeds iets dikker gaat worden. Kunt het warm eten maar ook laten afkoelen. Is erg afhankelijk van wat je lekker vind. Ik vond het persoonlijk lauw superlekker! Koud heb ik het ook geprobeerd en is ook lekker. dan is het zelfs lekker als nagerecht.

TIP: Garneer  met fruit naar keuze en je hebt een goed vullend ontbijt of een heerlijke lunch. Ik heb deze keer een aardbei ingesneden en de plakjes die nog vast aan elkaar zitten als een waaier uit elkaar geschoven eropgelegd

 

Framboos-mango-custard

IMG_6883

Deze Framboos-mango-custard is een variant van het mango-custard recept en vond het heerlijk op een zomerse dag. Lekker met een glas verse sinaasappelsap met geweekte chiazaadjes

INGREDIËNTEN Framboos-mango-custard

  • 3 eierdooiers( scheiden van eiwitten)
  • 300gr mangostukjes
  • 1 doosje frambozen
  • mespunt vanille

Zet de mangostukjes met de 3 eierdooiers  en vanille op het vuur. Maak met de staafmixer er een emulsie van. Voeg de frambozen toe(hoe er een paar achter voor garnering) en maakt het met de staafmixer tot een mooie roze emulsie en laat het geheel al roerende 8 min pruttelen op laag vuur.  Je zult zien dat het steeds iets dikker gaat worden. Kunt het warm eten maar ook laten afkoelen. Is erg afhankelijk van wat je lekker vind. Ik vond het persoonlijk lauw superlekker! Koud heb ik het ook geprobeerd en is ook lekker. dan is het zelfs lekker als nagerecht.

Garneer  de Framboos-mango-custard eventueel naast de frambozen met extravers fruit naar keuze en je hebt een goed vullend ontbijt of een heerlijke lunch

sinaasappelsap met geweekte chiazaadjes

Cheesecake zonder cheese!

Cheesecake zonder cheese!Cheesecake zonder cheese!

Echt een fantastisch recept! Zo langzamerhand kom ik er steeds meer achter dat er veeeeeeeel meer mogelijk is dan dat ik dacht. Cheesecake was altijd mijn favoriet! Dus zo blij met deze variant. Tuurlijk is het anders, dan de echte cheesecake, maar heel erg super. Ik werd gewezen op de site voedzo.nl. Hier komt ook het recept deels vandaan. Heb zelf wat aangepast, want ik eet geen cashewnoten, omdat die net als pinda’s vaak schimmels bevatten en niet goed zijn voor mijn darmen. Ook weet ik niet zo goed wat ik van stevia vind dus heb ik weggelaten. Daarom heb ik dit gemaakt met biologische amandelen. Voor mij is dit al een beetje zondigen door de honing, omdat ook honing zorgt voor bloedsuikerschommelingen, maar met ruwe honing is het in elk geval wel gezond! Soms moeten er uitzonderingen zijn binnen het gezonde, dat dan wel weer.

INGREDIENTEN:

voor bodem:

  • 100 gr amandelen(paar uur geweekt)
  • 150 gr dadels (ongezoet en zo zacht mogelijk)

Voor de vulling:

  • 200gr amandelen(paar uur geweekt)
  • 100 gram honing
  • 100 gram gesmolten kokosolie
  • 1 citroen. (rasp van een citroen en het sap)
  • 1 theel vanillerasp of vanillepoeder
  • 200 gram – 300 gram fruit naar keuze (bosvruchten/aardbeien heb ik al geprobeerd maar denk bv mango of frambozen ook super lekker!

De Bodem: Zet de amandelen een paar uur te weken in water. als je snel wilt weken kun je de amandelen even in kokend water zetten. Heb ik ook geprobeerd maar is echt voor als je haast heb. Het kan en het smaakt prima maar de amandel blijft iets groffer heb ik gemerkt. Bekleed de bodem van een bakvorm met bakpapier(liefste 18-20 cm, groter wordt de taart lager, of moet gewoon dubbele hoeveelheid maken dat kan ook).  Ontpit de dadels. Maal eerst de amandelen fijn in de keukenmachine en voeg daarna de dadels toe. Laat de machine draaien totdat het een bal vormt. Haal de bal eruit en bekleed hiermee de bodem van de bakvorm.

De vulling: Maal de amandelen in de keukenmachine helemaal fijn. Voeg daarna de rest van de ingredienten toe En laat de keukenmachine draaien totdat het een goede emulsie is. Schep de helft van de het mengsel eruit in de bakvorm. Voeg nu het gewassen fruit toe en mix tot een gladde mix. Giet het bovenop het eerst laagje en strijk het glad. Leg ter versiering wat fruit bovenop de taart het zakt er een beetje in. Dit zou ik aleen doen met fruit wat goed tegen de vriezer kan. aardbeien bv blijven hard en worden iets waterig dus die heb ik zelf er vers opgelegd. Bosbessen ging prima. Is beetje eigen keuze. Kunt de taart ook nog evt versieren met een topping van bv zelfgemaakte jam zonder suiker en daar dan het verse fruit op leggen. Ook kun je slagroom maken van Rice-topping-cream.

Echt een heerlijke taart en beide varianten die ik heb gemaakt waren super! Ook mijn collega’s vonden hem heerlijk.

TIP: kunt de taart ook versieren met geroosterde geschaafde amandelen!(zie foto)

 bosvruchtencheesecakebosvruchtencheesecake met aardbeien

 

 

mango-custard met vers fruit

mango-custard met vers fruit

Voordat ik zo met mijn eten bezig was, dat is al weer meer dan 10 jaar geleden at ik nooit in de ochtend. Toen ik voor het eerst bij mijn orthomoluculair therapeut kwam omdat ik klachten had was het eerste wat ik echt moest doen was ontbijten. Mijn ontbijt bestond toen voornamelijk uit musli en soms een cracker. Doordat ik in de ochtend eigenlijk niet veel tijd had sloop er eigenlijk heel makkelijk in dat ik gewoon yoghurt nam met musli of fruit.

Nu weet ik dat ik yoghurt met fruit ook niet kan verdragen en sinds enige tijd, na het lezen van het boek De Voedselzandloper en nu het boek Broodbuik is mij nog meer duidelijk geworden. Ik heb van alles getest maar uiteindelijk ben ik erachter dat ik toch echt last heb van tarw en de daarbijbehorende gluten. Ook melkproducten ben ik een gevoelig voor dus eigenlijk dacht ik wel: Wat nu!!!

Ik weet variatie is echt belangrijk dus ben een beetje aan het zoeken naar lekkere dingen. De meeste gerechten die ik vind zijn ook met suiker en dat is ook iets wat ik echt laat uit mijn dagelijkse eetpatroon. Ik pas hier en daar wat aan en heel vaak lukt het toch! De afgelopen twee weken heb ik echt wel ervaren dat het makkelijker is dan ik dacht en word er ook steeds blijer van dat alles ook zo heerlijk smaakt!

Deze mango-custard met vers fruit vind ik echt een aanrader! Morgen staat het weer op het menu bij mij voor het ontbijt. Supersimpel te maken.

INGREDIËNTEN mango-custard met vers fruit

  • 3 eierdooiers( scheiden van eiwitten)
  • 300gr mangostukjes
  • mespunt vanille

Bereiding: Zet de mangostukjes met de 3 eierdooiers  en vanille op het vuur. Maak met de staafmixer er een emulsie van en laat het geheel al roerende 8 min pruttelen op laag vuur. Je zult zien dat het steeds iets dikker gaat worden. Kunt het warm eten maar ook laten afkoelen. Is erg afhankelijk van wat je lekker vind. Ik vond het persoonlijk lauw superlekker! Koud heb ik het ook geprobeerd en is ook lekker. dan is het zelfs lekker als nagerecht. Dan zou ik wel nog denk een theelepel sukrin toevoegen.

TIP: Garneer  eventueel met vers fruit naar keuze en je hebt een goed vullend ontbijt!