Heerlijk mueslibroodje zonder gluten

mueslibroodje_Puur Homemade

Het blijft altijd spannend. Een recept zonder gluten maken met verschillende melen. Zo ook met dit mueslibroodje. Dan duren 35 minuten best lang!

Maar het is gelukt en hij smaakt echt super. Heerlijk zo, of besmeerd met echte roomboter.

Lees meer

Havervlokken-ontbijt met rood fruit

Havervlokken-ontbijt met rood fruit - Puur Homemade

Dit havervlokken-ontbijt met rood fruit, had ik voor mezelf gemaakt voor het paasontbijt. De rest zat lekker aan de broodjes en de croissantjes zat. En voor het eerst eigenlijk had ik daar echt geen moeite mee. Het vult goed en het is zo lekker dat ik het croissantje niet meer mis, en het dus doe met de overheerlijke geur in huis.

Wat ik wel kan blijven zeggen. Ik kan niet meer zonder havermout. Waar ik eerst mijn neus echt voor ophaalde, geniet ik nu met volle teugen van. Had ik toch echt nooit gedacht. En dat zowel warm als koud. Een jaar geleden zou ik alleen van de geur al mijn neus ophalen. En het is ook nog eens goed voor mijn bloedsuikerspiegel. Havervlokken hebben de eigenschap de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Mijn lijf heeft zich er helemaal op ingesteld. ik heb vanochtend genoten van mijn havervlokken-ontbijt met rood fruit, heerlijk met een glas gemberthee en een glas vers geperste sinaasappelsap.

Lees meer

Havermout met fruit, ik ben er dol op!

havermout met fruit- Puur HomemadeHavermout, ik ben er dol op! Zowel warm als koud. Wie had dat een half jaar geleden gedacht, dat ik dat volmondig zou zeggen! Naast een smoothie is havermout met fruit of noten is voor mijn goed begin van de dag. 

Havervlokken heb ik echt moeten leren eten. En havermoutpap of pap van havervlokken al helemaal! Maar nu ben ik niet anders gewend en als ik het een week niet kan eten door bv vakantie dan mis ik het echt. Heb ik ook meteen meer zin in lekkere dingen.  Lees meer

Smoothie extra weerstand

receptenruil Smoothie extra weerstand 3 receptenruil - Puur Homemade

Receptenruil maart! Alweer de 5e keer!

“Gezonde” foodbloggers hebben zich verzameld in een groep op facebook. Superleuk dat ik hier voor werd gevraagd. Dit is alweer de vijfde receptenruil waar ik aan mee doe. Ik doe ook zeker volgende keer weer mee. Echt te leuk vind ik het! Komt soms echt op nieuwe ideeën. Ik heb deze keer gekozen voor een Smoothie, aangezien ik door mijn nieuwe aanwinst van de Bianco Puro van Greenyourself mijn interesse naar andere ontbijtjes gaat. En echt super lekker is ie de Smoothie extra weerstand.
Het werkt zo: elke maand als je meedoet krijg je een blog toegewezen van iemand anders. Het is de bedoeling dat je hier een recept van gaat maken. Ik mocht een recept uitkiezen van Mind your feed. Lees meer

Boekweit-kikkererwtenbrood met pompoenpitten

Boekweit-kikkererwtenbrood met pompoenpitten 2- Puur Homemade

Door de vele vragen over vervangen van melen n.a.v. het boekweit-quinoabrood, kreeg ik het idee om het quinoameel te vervangen door kikkererwtenmeel. Wilde ook graag het brood een keer maken zonder gist. Ben erg trots op het resultaat van dit boekweit-kikkererwtenbrood met pompoenpitten.

Kreeg ook de vraag waarom ik vaak voor deeg een combinatie maakte van quinoameel en boekweit. Dat is omdat ik in het begin toen ik broden ging bakken zonder gluten, ik erg moest wennen aan de smaak van boekweit. Daarom kwam ik op het idee om de helft te vervangen door quinoameel. Quinoa bevat geen qluten, in een pseudograan, en heeft een lekkere smaak vind ik. Momenteel probeer ik ook quinoa te minderen, dus had vandaag helemaal zin om een variant te bedenken en te maken. Lees meer

Havervlokken ontbijtje met peer

havervlokkenontbijt

Eigenlijk vind ik het ontbijt het moeilijkste van de dag om iets voor te bedenken. Voorheen verviel al heel snel in een bak yoghurt met granen en fruit of alleen fruit, of snel even een cracker, of zelfs niks en een banaan in mijn tas. Nu heerlijk ontbijt ik vaak met havervlokken. Echt een aanrader dit havervlokken ontbijtje met peer.

Jaren geleden, voordat ik ziek werd en mijn levenstijl heb aangepast at ik vaak niet. Werd misselijk als ik in de ochtend at, en kwam vaak mijn eten omhoog dus dacht dan maar geen ontbijt meer. Maar is natuurlijk niet slim, het ontbijt is eigenlijk een van de belangrijkste dingen van de dag. Lees meer

Muffins met blauwe bessen

IMG_6790

Nadat ik het boek Broodbuik heb gelezen vielen er voor mij veel puzzelstukjes in elkaar. At wel al zo min mogelijk tarweproducten en eigenlijk ook maar een koolhydraat moment per dag. Na het boek de voedselzandloper was ik al een deel om en was overgegaan op spelt-zuurdesembrood. Voelde echt veel beter. Op vakantie deze zomer had ik een broodje meegenomen om af en toe een sneetje te eten, maar er was genoeg om te eten dus miste het brood eigenlijk niet. At lekker veel salade, en vis. Twee keer had ik toch zoiets ik neem lekker een broodje bij mijn salade, en beide keren had ik pijn in mijn buik toen ik in bed lag en hield ik weer vocht vast de volgende dag.

Toen heb ik besloten, na ook een paar gebeurtenissen in mijn leven dat het nu klaar was. Ik wilde nooit meer iets eten waar ik veel last van kreeg. Ik voel me altijd lastig en denk niet alleen dat mensen mij lastig vinden maar sommige mensen vinden dat ook echt. daarom heb ik me veel aangepast aan mijn omgeving en dacht ik ach een keertje is niet erg.,…maar dat was het natuurlijk wel.

Na mijn vakantie in Kreta ben ik helemaal om! Ik wil gezond eten en zonder gluten, melk en toegevoegde slechte suikers. Daarom ben ik dit blog begonnen. En voel mer erg gesteund door iedereen op mijn facebookpagina puurhomemade. Ik heb altijd de droom ooit een boek te maken over The new way of  living vol recepten! Dus wie weet gaat mijn droom ooit uitkomen…

Dit recept komt uit het boek broodbuik. Blauwe bessen ben ik helemaal verslaafd aan. En ze zijn ook nog eens gezond. vol met antioxidanten. Ik vries ze in in het hoogseizoen en eet de hele winter door blauwe bessen.

INGREDIËNTEN(12 stuks)

  • 200gr amandelmeel
  • 50 gr gebroken lijnzaad
  • 1 theel wijnsteenbakpoeder
  • snufje keltisch zeezout
  • 2 eieren
  • 125 ml kokosmelk
  • 55 ml walnootolie(of evt kokosolie is iets goedkoper)
  • 1 rijpe banaan
  • flinke hand blauwe bessen

Bereiding: Verwarm de oven op 160 graden. Voeg alle droge ingrediënten samen in een kom. mix in een andere kom de eieren met de banaan en melk tot één emulsie.  Voeg alles bij elkaar, en spatel daarna de blauwe bessen erdoorheen. Verdeel het mengsel over 12 vormpjes en zet het 45 min in de oven op 160 graden.

Quinoa-boekweit brood hennepzaad & zonnebloempitten

Quinoa-boekweit brood met hennepzaad & zonnebloempitten

Nou dit was best wel erg spannend. Mijn tweede broodpoging tot brood zonder gluten. Ik had de dag ervoor een boekweit-brood proberen te bakken maar was niks geworden. Teveel water dacht ik en daarna meel bij gedaan, maar was rare substantie. heb het nog proberen te laten rijzen maar zag er niet lekker uit dus dacht dan maar weg. Dus was dit mijn tweede poging, dacht dan maar een mix van de twee meelsoorten lekker met hennep en lijnzaad en zonnebloempitten. Dat werd Quinoa-boekweit brood hennepzaad & zonnebloempitten. Ik had een fotograaf voor mijn werk bij mij thuis en hebben er samen van gegeten. Ook hij was erg enthousiast. Ik heb er 5 dagen mee gedaan en was echt tot 5 dagen nog heerlijk.

INGREDIËNTEN Quinoa-boekweit brood hennepzaad & zonnebloempitten

  • • 300 gr quinoameel
  • • 300 gr boekweitmeel
  • • 12 gr biologisch gist
  • • theel keltisch zout
  • • 50 gr hennepzaad
  • • 50 gr zonnebloempitten voor door het brood( en nog een paar extra voor bovenop en zijkant)
  • • 25 gr lijnzaad
  • • 550 ml lauw water

Bereiding: Meng de meelsoorten en gist in de keukenmachine en giet langzaam het water erbij. laat draaien totdat het een mooie gladde emulsie is. Roer daarna de zaden en pitten erdoor. Smeer het bakblik in met beetje kokosolie(ongegeurd) en gooi wat zonnebloempitten in de bakvorm. schut ze over de bodem en de zijkant en voeg daarna het deeg toe in de bakvorm. Zet het deeg te rijzen met plastic folie erover en dek het af met een vochtige theedoek. Laat min 45 min tot een uur rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Ze het brood na de het uur in het midden van de oven en bak het in 45 min gaar.

 

Bananen-bosbessenmuffins

Bananen-bosbessenmuffins

Ik lees veel boeken over eten en gewoontes. Ik vind het heel interessant en eigenlijk hoe scheikundiger en theoretischer hoe beter. Na het lezen van de De Voedselzandloper heb ik ook het boek  Broodbuik gelezen en voor mij vielen er veel dingen op zijn plek. In dit boek staan een paar recepten waaronder deze Bananen-bosbessenmuffins. In Amerika is het broodbuik-receptenboek al uit, maar bestaat helaas nog niet in het nederlands. Heb gelezen dat het dit jaar misschien nog verwacht wordt. Er wordt in elk geval hard aan gewerkt zeggen ze. Dit recept heb ik uit heb boek broodbuik, en klein beetje aangepast. Helemaal goed voor nu nog omdat de bosbessen nu veel te verkrijgen zijn. Vorig jaar heb ik zelf bosbessen geplukt in friesland met mijn dochtertje. Echt fantastisch. De vrijheid die ik dan voel als ik in mijn eentje met mijn dochtertje in zo een veld sta tussen de bosbessenstruiken met een zonnetje op je rug…daar wordt ik enorm blij van. Ik heb toen 7 kilo geplukt en een deel in zakken ingevroren en een deel opgegeten en ook nog 6 potten jam zonder suiker gemaakt. Dit jaar is het er helaas niet van gekomen. Volgend jaar ga ik het zeker weer doen. Binnenkort ga ik peren plukken met mijn dochtertje.

INGREDIËNTEN Bananen-bosbessenmuffins (12 st)

  • 200gr amandelmeel
  • 50 gr gebroken lijnzaad
  • 100 gr sukrin
  • tl wijnsteenbakpoeder
  •  mespunt keltisch zeezout
  • 1 rijpe banaan
  • 2 grote eieren
  • 125 ml kokosmelk
  • 55 ml walnotenolie
  • 150 gr bosbessen

Bereiding: Verwarm de oven op 160 graden. Meng het meel, lijnzaad, sukrin, bakpoeder en zout in een kom. Prak de banaan in een andere kom en klop de eieren erdoorheen. Roer de bananenmix daarna door de meelmix en spatel als laatste voorzichtig de bosbessen erdoorheen. Schep de mix in de 12 muffinvormpjes en zet ze 45 min. in de oven op 160 graden.

Tip: bewaar ze in de koelkast. ze zijn niet lang houdbaar.