Courgette-geitenkaasbrood met rozemarijn

courgette-geitenkaas brood 3 - puur homemade

Receptenruil Juli! Courgette-geitenkaasbrood met rozemarijn

“Gezonde” foodbloggers hebben zich verzameld in een groep op facebook. Dit is alweer de negende receptenruil waar ik aan mee doe doe ook zeker de komende keren weer mee. Echt te leuk vind ik het! Het is leerzaam en ook leuk om iets van een ander te maken, of een variant erop te bedenken. 

Het werkt zo: elke maand als je meedoet krijg je een blog toegewezen van iemand anders. Het is de bedoeling dat je hier een recept van gaat maken. Ik mocht een recept uitkiezen van dayenne’s foodblog. Lees meer

Spruitjes salade met peer, dadel, walnoot & geitenkaas

spruitjes op stamspruitjessalade

Deze lauwwarme salade met spruitjes salade met peer, dadel, walnoot & geitenkaas heeft de liefde voor spruitjes bij mij weer doen opwaaien. Nooit gedacht dat ik deze week weer spruitjes zou kopen!

Bij het woord spruitjes ging mijn hele lijf eigenlijk al in protest. Dat komt van vroeger. Thuis hoefde ik het nooit te eten hoor, mijn ouders waren er gek op dus die aten het vaak. De geur in huis al, jak;-) zorgde al dat ik het niet at. Lees meer

Frittata snijbiet

snijbietfrittata snijbiet

Je kunt wel zeggen dat ik een beetje verslaafd ben aan frittata. Deze zomer nam ik vaak punten voor de lunch mee naar het strand. Ik maak er echt elke week wel een. Eigenlijk van groentes die over zijn. Deze frittata snijbiet vind ik erg lekker. Snijbiet heb ik in mijn eigen moestuin in drie kleuren. oranje, geel en rood.

Helaas heb ik deze week de laatste snijbiet er uitgehaald. Waarschijnlijk nog een paar courgettes te oogsten, maar nu met het regenachtige weer zullen ze snel gaan rotten vrees ik. Dus voor dit jaar helaas mijn laatste frittata snijbiet Lees meer

Salade van courgette-bolletjes

moestuin courgetteplantcourgettesalade met zalmmoussedressing

Doordat ik zoveel courgettes steeds uit de tuin had, dacht ik wat zal ik nu weer eens maken. Ik had al de heerlijke courgettesoep met avocado gemaakt en toen kwam ik op het idee om in de soep een paar balletjes te doen. Dat lukt ze goed! De balletjes heb ik uit de courgette gehaald met een meloenbolletjes lepeltje. Dat gaf me inspiratie voor een salade. Lees meer

Spinaziequiche geitenkaas

spinaziequiche

filmpje quiche stap voor stap

Ik was geïnspireerd door een vriendin van mij. Ze zei gisterenavond, we hebben heerlijke biologische quiche, wil je een stukje mee naar huis? Echt iets voor jou. Vroeger zou ik zeggen lekker, heerlijk! en me bezwaard voelen nee te zeggen. Nu kwam er voor ik het wist uit, is het zonder gluten? En zit er koemelk in? Ik voelde me meteen onzeker en in afwachting van haar antwoord. Haar reactie was o jee dat weet ik niet, maar zal wel. eet je het dan echt niet? Is wel biologisch. Wilde bijna zeggen ach voor een keertje…maar nee ik hield vol en ging de deur uit zonder quiche en mezelf toch een beetje lastig voelend. Maar blij dat ik het toch had gezegd en mezelf trouw was gebleven. Onderweg naar huis dacht ik dat moet ik toch kunnen. Vroeger maakte ik ook veel quiche, en steeds met andere vulling. Alleen dan wel met melk, room en tarwemeel en roomboter. Nu dacht ik Ik pak gewoon dat recept en dan pas ik het lekker aan, en wie weet. Ik had nog verse spinazie uit de moestuin en dat moest echt wel op. Dus ik ging aan de slag. Heb er ook een filmpje van gemaakt om te testen of dat wat ging worden, wat je kunt zien op mijn facebookpagina puurhomemade. Dat de quiche klaar was en ik hem uit de oven haalde werd ik zo blij! Het zag ernaar uit dat het gewoon was gelukt!

Na het proeven van de quiche dacht ik alleen maar…wauw! Heb 2 stukken op gegeten en vandaag heb ik een bak mijn lunch meegenomen naar mijn afspraak van vandaag. Ook koud was ie heerlijk! Hij is helemaal op en vond het echt geslaagd.

Geitenkaas eet ik niet veel en zeker niet elke dag kaas, dus de komende dagen is het weer even klaar en wordt het vis met groentes of een gerecht met alleen groente

INGREDIËNTEN

Voor de bodem

  • 200gr quinoameel(kan ook rijstmeel maar had ik niet meer, en denk dat kastanjemeel ook erg lekker kan zijn)
  • 120gr kokosolie
  • 1 eierdooier
  • 1 theel arrowroot
  • 1 theel sukrin(kan ook vervangen worden door een andere vervangende suiker)
  • 1/2 theel. keltisch zeezout
  • zwarte peper naar smaak
  • 80 ml rijstemelk

Voor de vulling

  • 350 gr verse spinaziebladeren( maar kan natuurlijk afwisselen met groentes voor de vulling. Gewoon wat er in huis is, en eigenlijk kunnen alle groentes)
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 rode ui
  • bolletje/stuk biologisch kruidengeitenkaas(kan eigenlijk elke zachte geitenkaas zijn.
  • 3 scheutjes rijstroom
  • 4 eieren
  • 50 gr pecorino

Bereiding: Verwarm de over voor op 180 graden(heteluchtoven). Splits het ei van het eiwit. Voeg Alle ingrediënten voor de bodem bij elkaar behalve de rijstemelk. Kneedt het tot een bol deeg. voeg steeds beetje bij beetje de rijstmelk toe. en blijf steeds kneden totdat het weer een vaste deegbol is. Leg daarna het deeg in een ingevette quicheschaal of een springvorm bekleed met bakpapier. Druk het deed over de hele bodem en ook een beetje tegen de randen.

Plaats de vorm met de bodem in de oven en bak de bodem 10 min. Haal daarna de bodem er weer uit.

Maak intussen de vulling. Bak de knoflook met de halve ui fijngesneden in de pan en voeg na even bakken de spinazie toe. Laat het even bakken en schep het steeds om. Doe dit mengsel op de bodem van de quichevorm. Klop de eieren met de room, peper en zoet los en giet het mengsel over de groente. Brokkel daarna de zachte geitenkaas over de quiche. kijk voor de hoeveelheid een beetje wat je lekker vind. Strooi daarna de geraspte pecorino over de quiche en plaats de quiche 45 min in het midden van de over en bak hem gaar. Eenmaal klaar controleer of de bodem o.k is, en anders als ie nog iets te zacht is plaats hem dan nog evt 5 min.

Haal hem uit de oven en laat hem een beetje afkoelen voor het op te eten. Deze spinaziequiche met geitenkaas was genoeg voor 8 punten.

TIP: Ik dacht later was ook lekker geweest met wat noten erbij als walnoten of pecannoten. volgende keer ga ik dat proberen. of geitenbrie lijkt me ook heerlijk.

Is de spinaziequiche Paleoproef?

Ik kreeg de vraag op facebook of deze quiche Paleoproof is. Dat is ie helaas niet. Hij is wel glutevrij & koemelkvrij.

Quinoa is niet paleoproof. Quinoa, teff, gierst, rijst, amarant, spelt en boekweit worden gezien als pseudogranen. Pseudogranen worden gemaakt van granen en pitten. Ze bevatten geen gluten maar wel antinutrieten. Antinutrieten remmen je opname van mineralen als bv magnesium, calsium, zink. Al deze melen van deze pseudogranen mogen volgend het strikte paleodieet niet gegeten worden. Dus ook geen zonnebloempitten.

Deze antinutrieten zijn niet schadelijk als je er niet teveel van eet. Ik eet het wel nog zo af en toe. Het bevat geen gluten en daar gaat het mij om, maar wil nog wel proberen een versie te maken met bv kastanjemeel. Kan denk ook prima.

Ga zeker proberen een keer een variant te maken die wel Paleoproof is!

Zalm-Geitenkaasmousse

Zalm-Geitenkaasmousse

Ik had dit eigenlijk in gedachte om een salade van te maken met courgette en dit als dressing te gebruiken… maar dacht vanavond smaakt zo heerlijk, eerst de gerookte zalm-geitenkaasmousse maar even bewaren voor bij de soep op een broodje. Gerookte zalm met geitenkaas zie ik vaak van die rolletjes van liggen bij de visboer dus dacht waarom niet door elkaar mengen tot een zalm-geitenkaasmousse.

INGREDIËNTEN Zalm-Geitenkaasmousse

  • 50 gr geitenkaas
  • 50 gr gerookte zalm
  • 3 eetl extra vierge olijfolie
  • 1 bosui fijngesneden
  • snufje pink salt
  • vers gemalen zwarte peper

Bereiding: doe alles in een keer in de keukenmachine of met de staafmixer en maak er een romige mousse van. garneer met beetje bosui, of bieslook. En klaar is de zalm-geitenkaasmousse

Courgette salade met geitenkaascreme

courgette saladecourgetteoogst

Dit recept van courgette salade is heerlijk met de komende warme dagen die er aan gaan komen. Ik had nog nooit rauwe courgette zo gegeten en vind het echt overheerlijk!

Door mijn moestuin had ik zoveel courgettes, en nog een hoop te gaan hopelijk de komende weken…dat ik echt wel op zoek ben gegaan wat er allemaal mee kon. En heerlijk veel gevonden. Dit recept haalde ik uit de ‘delicious’ maar is een van mijn favorieten. Kunt het zo eten maar ook b.v. een beetje op een bedje van sla of nog lekkerder rauwe spinazie blaadjes. De cpmbinatie van de dadel met de geitenkaas is echt heerlijk.

courgetteplantcourgette salade

Dat heb ik hier gedaan, en ook nog wat broccoli-stronken en paar walnoten toegevoegd. Beide supergezond!

Ik heb een hele handige dunne plakken snijder gekocht bij dille&kamille. Heel goed voor een courgette in plakken te snijden. Voorheen deed ik het altijd met een kaasschaaf maar eigenlijk waren die net iets te dun.

INGREDIËNTEN Courgette salade

(2 pers, alhoewel ik er in mijn eentje een eet als lunch, maar ligt eraan of je er iets bij eet)

  • 1 courgette,
  • 2 el walnotenolie
  • 1 eetl witte wijnazijn
  • 50 gr zachte geitenkaas
  • bosje basilicum
  • 6 dadels ontpit in stukjes

Bereiding: Maak lange plakken van boven naar beneden van de courgette. Meng de olie, azijn en met de geitenkaas. mak op smaak met peper en zout tot een glad mengsel. Meng de helft van de basilicum blaadjes gescheurd in stukjes) met de geitenkaascrème en courgettelinten. Bestrooi het voor het opdienen met de best van de basilicum en de dadels.

TIP: De salade kun je makkelijk van te voren maken, al je hem bv zou willen meenemen de volgende dag voor de lunch.