Pompoen-speculaaskoekjes bij NURKS


Pompoen-kaneelkoekjes - Puur Homemade

Het pompoen-speculaaskoekjes was onderdeel van het dessert bij Nurks in de Hout. Het is een heerlijk recept op basis van groente. Pompoen geeft een zoetige smaak, en met de rozijntjes en de pecannoten een heerlijke combinatie. 

Zelf maak ik deze koekjes best vaak. Voor nurks heb ik het recept gemaakt met pecannoten en speculaaskruiden, maar het oorspronkelijke recept komt van Alessandra van Pure Food Coaching. Ze heeft nog meer hele lekkere recepten op haar site staan.  Lees meer

Speculaasbrokken met amandelen

speculaasbrokken- stap 1speculaasbrokken

Speculaasbrokken met amandelen zijn mijn grootste zwakte punt in deze tijd van het jaar, altijd al geweest. Deze staan samen met borstplaat met stip op één. Vorig jaar nog zondigde ik vooral met speculaasbrokken. Heerlijk van de banketbakker. En dit jaar eet ik ze ook maar dan gezond!

Ik woon vlak bij een banketbakker en als ik er dan voorbij fietste en die geur van versgebakken speculaas kwam uit de bakkerij dan kon ik het niet laten lekker van die brokken te kopen.

Lees meer

Pompoenkoekjes

pompoenkoekjespompoen

Het is weer herfst en dat is ook echt te merken. In de tuin liggen al de eerste bladeren…

Ik ben altijd iemand die stug wil volhouden in sept op slippers te blijven lopen, maar zelfs ik heb het dit jaar niet gered, en zit zelfs in de avond al heerlijk onder een deken op de bank. Moet toegeven het is ook wel weer erg gezellig de kaarsjes aan, en ben vandaag ook overstag gegaan om een heerlijke warme deken erbij te kopen om heerlijk ’s avonds met een boek in mijn hangstoel te gaan hangen.

Herfst is eigenlijk het enige seizoen die mij niet echt heel erg ligt. Vochtig buiten, en veel regen. Ik ben meer iemand van extremen, warm&zonnig of lekker koud&sneeuw. Sneeuw kan ik me stiekem nu al weer een beetje op verheugen. Dat is ook het enige waar je me ’s nachts voor wakker zou kunnen maken. Als het sneeuwt. Ik moet dan gewoon naar buiten. Niks fijners dan het geluid van knisperende sneeuw.

Het enige wat ik heerlijk vind van de herfst zijn de heerlijke geuren die je tegemoet komen als je door de bladeren loopt in het bos en de groentes van dit seizoen. Paddestoelen in allerlei soorten dus binnenkort ook tijd voor een risotto, maar ook pompoen. Alles met pompoen vind ik lekker. Vanavond reed ik van mijn werk naar huis en kreeg helemaal zin in pompoen. Van de ene helft van de pompoen maak ik morgen soep, en van de andere helft heb ik vanavond pompoenkoekjes gemaakt.

CURSUS BAKKEN?

Deze maand volgde ik een cursus bakken bij Pure Food Coaching. Ze geeft ook een cursus basis koken die ik ook heb gevolgd, en die mij na een aantal jaren al zo te eten echt een extra boost heeft gegeven. https://www.facebook.com/PureFoodCoaching

Echt een aanrader om te doen. Het is ontzettend leuk om mensen te ontmoeten die ook zo eten of willen gaan eten als jij, en laat zien dat het echt niet moeilijk is.

Kijk voor meer superlekkere inspiratie op haar facebookpagina.

In de cursus heb ik deze pompoenkoekjes gemaakt. Hebben tijdens de cursus terplekke met alessandra er kastanjemeel aan toegevoegd omdat het deeg iets plakkerig was naar onze zin. De combinatie van kastanjemeel met pompoen vind ik echt zalig. Vond ze zo heerlijk en ook zo lekker dat ik er bijna mee zou willen lunchen. Ach zou best kunnen voor een keer, maar goed , groente en rauwkost kan ik echt niet zonder tussen de middag.

Vanavond meteen pompoenkoekjes gemaakt, en heb er heerlijk van genoten samen met mijn kop verveine thee.

 

mango-custard met vers fruit

mango-custard met vers fruit

Voordat ik zo met mijn eten bezig was, dat is al weer meer dan 10 jaar geleden at ik nooit in de ochtend. Toen ik voor het eerst bij mijn orthomoluculair therapeut kwam omdat ik klachten had was het eerste wat ik echt moest doen was ontbijten. Mijn ontbijt bestond toen voornamelijk uit musli en soms een cracker. Doordat ik in de ochtend eigenlijk niet veel tijd had sloop er eigenlijk heel makkelijk in dat ik gewoon yoghurt nam met musli of fruit.

Nu weet ik dat ik yoghurt met fruit ook niet kan verdragen en sinds enige tijd, na het lezen van het boek De Voedselzandloper en nu het boek Broodbuik is mij nog meer duidelijk geworden. Ik heb van alles getest maar uiteindelijk ben ik erachter dat ik toch echt last heb van tarw en de daarbijbehorende gluten. Ook melkproducten ben ik een gevoelig voor dus eigenlijk dacht ik wel: Wat nu!!!

Ik weet variatie is echt belangrijk dus ben een beetje aan het zoeken naar lekkere dingen. De meeste gerechten die ik vind zijn ook met suiker en dat is ook iets wat ik echt laat uit mijn dagelijkse eetpatroon. Ik pas hier en daar wat aan en heel vaak lukt het toch! De afgelopen twee weken heb ik echt wel ervaren dat het makkelijker is dan ik dacht en word er ook steeds blijer van dat alles ook zo heerlijk smaakt!

Deze mango-custard met vers fruit vind ik echt een aanrader! Morgen staat het weer op het menu bij mij voor het ontbijt. Supersimpel te maken.

INGREDIËNTEN mango-custard met vers fruit

  • 3 eierdooiers( scheiden van eiwitten)
  • 300gr mangostukjes
  • mespunt vanille

Bereiding: Zet de mangostukjes met de 3 eierdooiers  en vanille op het vuur. Maak met de staafmixer er een emulsie van en laat het geheel al roerende 8 min pruttelen op laag vuur. Je zult zien dat het steeds iets dikker gaat worden. Kunt het warm eten maar ook laten afkoelen. Is erg afhankelijk van wat je lekker vind. Ik vond het persoonlijk lauw superlekker! Koud heb ik het ook geprobeerd en is ook lekker. dan is het zelfs lekker als nagerecht. Dan zou ik wel nog denk een theelepel sukrin toevoegen.

TIP: Garneer  eventueel met vers fruit naar keuze en je hebt een goed vullend ontbijt!