Heerlijk mueslibroodje zonder gluten

mueslibroodje_Puur Homemade

Het blijft altijd spannend. Een recept zonder gluten maken met verschillende melen. Zo ook met dit mueslibroodje. Dan duren 35 minuten best lang!

Maar het is gelukt en hij smaakt echt super. Heerlijk zo, of besmeerd met echte roomboter.

Lees meer

Boekweit-kikkererwtenbrood met pompoenpitten

Boekweit-kikkererwtenbrood met pompoenpitten 2- Puur Homemade

Door de vele vragen over vervangen van melen n.a.v. het boekweit-quinoabrood, kreeg ik het idee om het quinoameel te vervangen door kikkererwtenmeel. Wilde ook graag het brood een keer maken zonder gist. Ben erg trots op het resultaat van dit boekweit-kikkererwtenbrood met pompoenpitten.

Kreeg ook de vraag waarom ik vaak voor deeg een combinatie maakte van quinoameel en boekweit. Dat is omdat ik in het begin toen ik broden ging bakken zonder gluten, ik erg moest wennen aan de smaak van boekweit. Daarom kwam ik op het idee om de helft te vervangen door quinoameel. Quinoa bevat geen qluten, in een pseudograan, en heeft een lekkere smaak vind ik. Momenteel probeer ik ook quinoa te minderen, dus had vandaag helemaal zin om een variant te bedenken en te maken. Lees meer

Speculaasbrokken met amandelen

speculaasbrokken- stap 1speculaasbrokken

Speculaasbrokken met amandelen zijn mijn grootste zwakte punt in deze tijd van het jaar, altijd al geweest. Deze staan samen met borstplaat met stip op één. Vorig jaar nog zondigde ik vooral met speculaasbrokken. Heerlijk van de banketbakker. En dit jaar eet ik ze ook maar dan gezond!

Ik woon vlak bij een banketbakker en als ik er dan voorbij fietste en die geur van versgebakken speculaas kwam uit de bakkerij dan kon ik het niet laten lekker van die brokken te kopen.

Lees meer

Quinoa-boekweit-brood met chiazaadjes, hennepzaad & pompoenpitten

quinoa-boekweit-brood met chiazaadjes, hennepzaad & pompoenpitten

Mijn tweede brood wat ik had gebakken was echt een groot succes, en ik vond het heerlijk. Heerlijk het quinoa-boekweit-brood

Ben zo blij dat het lukt, geen echt brood eten maar toch een lekker smakelijk broodje soms bij mij salade. Heb beetje hetzelfde gemaakt maar net anders. Het hennepzaad vond ik zo lekker de vorige keer dat heb ik gelaten maar de zonnebloempitten heb ik vervangen door pompoenpitten en lijnzaad door chiazaad. En ook deze supergelukt! Lees meer

Quinoa-boekweit brood hennepzaad & zonnebloempitten

Quinoa-boekweit brood met hennepzaad & zonnebloempitten

Nou dit was best wel erg spannend. Mijn tweede broodpoging tot brood zonder gluten. Ik had de dag ervoor een boekweit-brood proberen te bakken maar was niks geworden. Teveel water dacht ik en daarna meel bij gedaan, maar was rare substantie. heb het nog proberen te laten rijzen maar zag er niet lekker uit dus dacht dan maar weg. Dus was dit mijn tweede poging, dacht dan maar een mix van de twee meelsoorten lekker met hennep en lijnzaad en zonnebloempitten. Dat werd Quinoa-boekweit brood hennepzaad & zonnebloempitten. Ik had een fotograaf voor mijn werk bij mij thuis en hebben er samen van gegeten. Ook hij was erg enthousiast. Ik heb er 5 dagen mee gedaan en was echt tot 5 dagen nog heerlijk.

INGREDIËNTEN Quinoa-boekweit brood hennepzaad & zonnebloempitten

 • • 300 gr quinoameel
 • • 300 gr boekweitmeel
 • • 12 gr biologisch gist
 • • theel keltisch zout
 • • 50 gr hennepzaad
 • • 50 gr zonnebloempitten voor door het brood( en nog een paar extra voor bovenop en zijkant)
 • • 25 gr lijnzaad
 • • 550 ml lauw water

Bereiding: Meng de meelsoorten en gist in de keukenmachine en giet langzaam het water erbij. laat draaien totdat het een mooie gladde emulsie is. Roer daarna de zaden en pitten erdoor. Smeer het bakblik in met beetje kokosolie(ongegeurd) en gooi wat zonnebloempitten in de bakvorm. schut ze over de bodem en de zijkant en voeg daarna het deeg toe in de bakvorm. Zet het deeg te rijzen met plastic folie erover en dek het af met een vochtige theedoek. Laat min 45 min tot een uur rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Ze het brood na de het uur in het midden van de oven en bak het in 45 min gaar.

 

Boekweit-kokos-pannenkoek

Boekweit-kokos-pannenkoek

Ik werd geïnspireerd door de buurvrouw die voor Nienke en haar dochtertje pannenkoeken ging bakken. Een had ze er gemaakt met gepureerde wortel en courgette erdoor en een met stroop. en die groentepannenkoek ging er gewoon in!

Helaas wel met tarwe. Nu na het boek Broodbuik bijna uit te hebben weet ik het zeker. Tarwe eet ik nooit meer! Dus ik dacht laat ik het toch eens proberen. Zag er best tegen op eerlijk gezegd. Het is zo makkelijk om pannenkoeken met bloem ei en melk te maken. Smeuïg en door de gluten blijft het makkelijk een geheel. De laatste tijd bakte ik ze dan voor allemaal en ik at dan gewoon iets anders. Gewoon omdat ik er tegenop zag en niet wist hoe.

Maar nu ik zoveel had gemaakt de afgelopen dagen en eigenlijk zag dat het resultaat best o.k was dacht ik ik ga het gewoon proberen.

Had alleen geen recept en heb dus beetje uitgeprobeerd. Ik had nog rijstkokosmelk wat op moest omdat ik al een deel had gebruikt voor iets anders. Heb boekweitmeel genomen en dacht ik heb kokosmelk laat ik beetje kokosmeel ook bij doen. Omdat ik boekweit best apart van smaak vind;-). Heb steeds verhouding uitgeprobeerd. Na twee pannekoeken die mislukte en in korrelige stukken uit elkaar vielen had ik er een die lukte! En de drie daarna ook. Eerlijk? ben echt best trots op mezelf. Heb hem besmeerd met zelfgemaakt bosvruchtenjam.

INGREDIËNTEN Boekweit-kokos-pannenkoek

 • 500 ml rijskokosmelk(maar kan natuurlijk denk ook amandelmelk of sojamelk)
 • 120 gr boekweitmeel
 • 30 gr kokosmeel
 • 1 ei
 • kokosolie om in te bakken.

Bereiding: bak de pannenkoeken zoals je gewend bent. Omdat het gluten bevat is het lastiger om de pannenkoek om te draaien dus goed laten bakken tot het kan. Ik heb ze besmeerd met eigengemaakt bosvruchtenjam van de bessen die ik vorig jaar in friesland zelf heb geplukt.

Moet wel van kokossmaak houden!

TIP: zorg dat de pan echt goed heet is want dat is erg belangrijk met meel zonder gluten merkte ik.