Pistachenotenpesto

pistachenotenpesto - Puur Homemadepistachenotenpesto - Puur Homemade

Deze Pistachenotenpesto is eigenlijk altijd een succes. Ik maak altijd meer zodat ik het ook lekker op mijn zelfgebakken boekweitbrood smeer. Lekker met een tomaatje en een ei. Heerlijk in de (boekweit)pastasalade!

Deze pistachenotenpesto heb ik nu met pecorino gemaakt. Mocht je wel koemelk eten, dan kan het met parmesan natuurlijk ook gewoon. De pesto is ook heerlijk zonder de pecorino. dat kan ook prima. Ik verwen mezelf af en toe met een stukje geit of schapenkaas.

Sinds kort weet ik dat harde kazen als parmesan en pecorino sterk verzuren zijn, dus om die reden ga ik het minder eten dan dat ik al deed. maar zo af en toe moet het kunnen. Heerlijk! En wat was ik vanmiddag trots. zat gewoon mijn eigen boekweitpasta te eten, met deze lekkere pesto. Recept al meer als een half jaar niet gemaakt, maar nu dacht ik er opeens weer aan.
Lees meer

Courgettespagetti met pistachepesto & rawmezan

receptenruil Courgettespagetti met pistachepesto & rawmezan.

Receptenruil december!

“Gezonde” foodbloggers hebben zich verzameld in een groep op facebook. Dit is alweer de tweede receptenruil waar ik aan mee doe en heb me ook al opgegeven voor de volgende keer. Echt te leuk vind ik het!  Ik heb deze keer gekozen voor de Courgettespagetti met pistachepesto & rawmezan.
Het werkt zo: elke maand als je meedoet krijg je een blog toegewezen van iemand anders. Het is de bedoeling dat je hier een recept van gaat maken. Ik mocht een recept uitkiezen van Leo Goes Paleo. Ik heb de salade meteen opgediend in een schaal in de vorm van een ster. Ik ben een ware kerstfreak, dat kun je eigenlijk best wel zeggen. Elk jaar vind ik ook weer een aantal leuke nieuwe dingen op kerstgebied en servies. Heb heel veel schaaltjes, bakjes en bordjes, in alle maten en soorten in vormen die met de kerst te maken hebben. Lees meer

Focaccia rozemarijn

focaccia rozemarijn

Vanavond heb ik een heerlijke bak pastinaaksoep, maar vind altijd dat daar toch een broodje bij moet. Dus heb een focaccia rozemarijn gemaakt.

Dat is natuurlijk iets wat ik gewend ben uit de tijd dat ik ook nog brood at. Echte traditie. Op zaterdagavond aten wij thuis altijd soep. Aan de zaterdagavonden heb ik een leuke herinnering. Lees meer

Smullen! Focaccia vol zongedroogde tomaatjes

focacciapompoen met focaccia

Gisterenavond had ik al van de rest van de pompoen die ik nog had een soep gemaakt. (zie voor de soep mijn blog over de pompoensoep) Omdat ik weet dat dinsdags  altijd een lange drukke dag is op het werk, probeer ik een beetje vooruit te kijken, zodat ik niet te laat eet.

Nu was ik om 18.45 thuis en had ik al heerlijk de soep klaar staan. Wel had ik vanochtend al bedacht dat ik misschien een broodje wilde bakken. Heb al een tijd het idee om een focaccia broodje te maken. Lees meer

pesto amandel-basilicum

pesto amandel-basilicumpesto amandel-basilicum

De oogst van basilicum in de moestuin is overweldigend! Zoveel!!! En dat in de koude grond gewoon met zaadjes. Ben trots op mezelf.

Heb een hele bos meegenomen en heb er heerlijk pesto van gemaakt. Lekker met quinoa-tomaten-pasta en verse basilicum-blaadjes of op mijn net versgebakken brood. Een een theellepel door mijn dressing voor mijn salade voor de lunch.

Pesto is ook heel makkelijk in te vriezen in potjes of in kleine portie in bv een ijsblokjesvorm of zak. Je kunt het in allerlei varianten maken naar de standaard pesto met pijnboompitten. Met pistache noten is ook een van mijn favorieten. Ook kun je basilicum in ijsblokjes makkelijk invriezen.

INGREDIËNTEN pesto amandel-basilicum

  • 100 gr verse basilicum blaadjes van de tak afgehaald
  • 100gr amandelen(of anders noten voor een variant)
  • 100 gr pecorino
  • 3 knoflookteentjes(hard eruitgesneden)
  • extra vierge biologische olijfolie
  • 1 theelepel keltisch zeezout
  • zwarte peperkorrels fijngemaakt met de vijzel (of uit pepermolen)

Rasp de pecorino. Hak de amandelen eerst in de keukenmachine en voeg daarna de pecorino, zout, peper en knopflook toe. zet de keueknmachine aan en giet er langzaam de olijfolie bij totdat het de gewenste substantie heeft. Ik hou zelf van een grovere pesto, maar gewoon iets langer laten draaien als je fijnere pesto lekkerder vind.

TIP: heb je last van knoflook in je eten? probeer dan een keer het hart uit de knoflookteen te snijden en niet mee te snijden of te bakken. Dit gedeelte van de knoflook kan darmproblemen of hoofdpijn veroorzaken. En kan ook nog eens een bittere smaak aan de knoflook geven bij het bakken.