Walnoot-wortelcake

wortelcake Nurks - Puurhomemade
Zelf vind ik wortelcake heerlijk! De walnoot-wortelcake was onderdeel van het dessert bij Nurks in de Hout. De proeverij op basis groente en fruit, bestond uit een banaan-chocoladebonbon, pompoenspeculaaskoekje en walnoot-wortelcake.

Een paar jaar geleden zou ik gedacht hebben, wortelcake: ik weet het niet. Nu vind ik zelfs de smaak van deze cake al zoet. Echt zo byzonder hoe je smaakpapillen veranderen als je geen echte suiker meer eet. Wil dit recept ook nog een keer met bieten of pompoen maken. Lijkt me ook echt lekker.

Overschakelen op deze manier van eten?

Ik begrijp dat dat lastig is. Ik heb er zelf ook jaren over gedaan om me niet te laten verleiden door een heerlijke tom pousse. Een tom pousse dat vond ik zo lekker. Ik weet niet of ik het al verteld heb maar ik heb jarenlang een bijbaantje bij een banketbakker met tearoom gehad. Geweldig vond ik het. Vond het toen al geweldig om te vertellen wat er allemaal in een taartje zat. maar ook het bedienen van mensen. Aan het eind van de zaterdag, als er wat over was, konden we gebak als tom pousse, bananensoes en moorkop mee naar huis nemen. Nu kan ik gerust een banketbakker binnenkomen zonder dat het water in mijn mond loopt. Ook werkte ik bij een groenteman, en kookte dar van alles. Van salades tot stampotten. Niet zo gek dat ik ook het koken bij Nurks zo fantastisch vind. Ik geniet echt elke keer weer met volle teugen.

Wat is vooral heel lastig vond van deze manier van eten, waren al die producten die ik steeds overal moest kopen. En dat kon niet even allemaal tegelijk in een supermarkt. Biologische groentes bij de boer, de meelsoorten en alle andere spullen bij de reformwinkel. Ik ging soms langs 3 verschillende reformwinkels…want het een hebben ze daar, het ander weer daar. Ook zijn de producten allemaal best duur. Ik hou altijd de acties op sites in de gaten. Vooral De Tuinen hebben soms echt supergoede aanbiedingen. Soms hebben ze zelfs twee halen, één betalen. In november afgelopen jaar was dat het geval en heb ik meteen van heel veel producten 4 stuks besteld. Kokosbloesemsuiker, kokosolie, raw cacao en cacao boter zijn gewoon dure producten maar als je een beetje slim inkoopt heb je daar erg veel plezier van. Het is natuurlijk wel een groot bedrag in een keer, en realiseer me dat dat ook lastig kan zijn. Nu hebben ze bij De Tuinen op veel producten van Royal Green 15% korting.
Door mijn drukke baan, heb ik niet altijd tijd om naar de winkel te gaan, en werd ik er een beetje onrustig van om her en der mijn spullen te kopen. Nu ben ik eigenlijk een echte online shopper. Zelfs De Tuinen doe ik online. Het scheelt echt best veel tijd.
Ik bestel heel vaak mijn boodschappen bij de Hofwebwinkel. Ze bezorgen het thuis in bepaalde regio’s. En er zijn ook afhaalpunten, waar je het op kunt halen als ze niet bij je thuis bezorgen. Ze hebben naast biologische groenten en fruit van de boer, heel veel producten als brood, zuivel en sappen. Heerlijke sappen ook echt. En zo fijn vind ik het in drukke tijden dat ik gewoon weet zaterdag komen mijn boodschappen. Geeft rust in mijn hoofd. En ook top…je hoeft niet thuis te zijn. Ze zetten gewoon alles voor de deur mocht je niet thuis zijn. Betalen gaat met automatische incasso. Sommige producten hebben ze niet, zoals bv amandelmeel, wat ik wel ontzettend veel gebruik. Maar ook amandelmeel, en alle andere soorten meel die ik gebruik kun je online bestellen b.v. bij Puur Mieke of EkoPlaza.
Wel is het zo, dat als ik dan op vrijdagochtend lekker boodschappen doe op de biologische markt hier in Haarlem, ik extra geniet. Alleen al even op de fiets erheen, met de wind in mijn gezicht doet me zo goed. Niks lekkerder dan met dit frisse weer, Echt geweldig al die groentes, paddestoelen, noten, broden en vis. Prachtig om naar te kijken. Krijg daar enorm veel energie van. Maar dat is gewoon niet altijd mogelijk helaas, dus in online shoppen echt een goede oplossing!

potten in keukenla - Puur Homemade

Orde & structuur, geeft rust in mijn hoofd

Van de zomer heb ik mijn keukenlades en kasten opnieuw ingedeeld. Werd beetje gek van al die losse zakjes en pakjes. Vond lastig om het uit elkaar te houden ook. En ik hou van structuur en orde. Sommige vriendinnen van mij lachen hier wel om, als ik dan weer lekker bezig ben met dit soort dingen. Echt weer iets voor jou is vaak het commentaar. Maar ik krijg hier rust van in mijn hoofd. Met het doen, maar ook als het zover is. In juli, augustus, en september vorig jaar in etappes potten gekocht en elke maand heb ik weer een nieuwe meelsoort gekocht e.a. In een keer alles kopen is gewoon budgettair niet te doen vond ik. Nu word ik zo blij als ik mijn keukenlades en kast open doe. Alles staat in potten overzichtelijk in lades en in de kast. Ik heb wat er in de potten zit op masking-tape geschreven en op de potten geplakt. In de lades op de deksels zodat ik in een oogopslag kan zien wat erin zit. En masking-tape is top want is ook makkelijk te verwijderen. Nu hoef ik alleen af en toe iets te kopen als er een pot leeg is. En als ik iets wil bakken heb ik altijd alle ingrediënten meestal wel in huis. Als iets op is zet ik het op mijn krijtbord en neem ik dat met mijn boodschappen doen een keer in de week mee.

walnoot-wortelcake bij Nurks - Puur Homemadewalnoot-wortelcake bij Nurks - Puur Homemade

INGREDIËNTEN Walnoot-wortelcake (normaal formaat)

  • 250 gr rijstmeel
  • 2 theel wijnsteenbakpoeder
  • 1 snufje keltisch zeezout
  • 1,5 theel kaneel
  • 80 gr walnoten (beetje met de hand fijngemaakt)
  • 120 gr kokosolie(ongegeurd)
  • 150 gr ongezoete dadels( liefste van die lekker zachte metjoul dadels)
  • 200 gr wortelrasp
  • 3 rijpe bananen
  • 120 ml sinaasappelsap
  • geraspte kokos voor garnering

Bereiding: Voeg alle droge ingrediënten in een mengkom bij elkaar en roer goed door elkaar.
Snij de banaan in stukjes en doe die in de keukenmachinen. Voeg de sinaasappelsap toe en mix het tot een emulsie.Wil je een iets minder grove wortelcake: voeg dan de dadels toe en laat de keukenmachine nog even draaien totdat de dadels een beetje fijn zijn door de massa heen. Als je dat niet wilt maar iets grover, dan snij je de dadels in kleine stukjes en voeg je ze samen met de walnoten toe aan het deeg.
Zet intussen de kokosolie op een laag pitje en laat het smelten. Voeg dit toe aan de vloeibare emulsie. Spatel daarna deze emulsie door de droge ingrediënten tot een goede massa. Bekleed de bakvorm met bakpapie. Ik heb de vorm ingesmeerd met kokosolie, dan blijft het bakpapier beter plakken. Schep het mengsel in een bakvorm. Plaats de cake 45 min op 180 graden in de oven. Even een beetje laten afkoelen voordat je de springvorm opendoet, anders scheurt de bovenkant. Als je gaat voor een iets plattere cake zet hem dan eerst 30 min in de oven en kijk dan even of het al gaar is.

Voor Nurks had ik twee keer zoveel gemaakt en het in een platte vierkante bakvorm gedaan. Het kan natuurlijk ook in een ronde bakvorm of cakevorm. Ik wilde in dit geval vierkante blokjes snijden van de walnoot-wortelcake, omdat ik dat mooi vond bij de banaan-chocoladebonbon doe al rond was en het pompoen-speculaaskoekje.

Heb deze walnoot-wortelcake al een keer eerder gemaakt, met regenboogworteltjes, die ik had geoogst uit eigen tuin. Mijn blog kun je lezen van tijdje geleden? klik hier.

PuurHomemade-SHOPTIP: Overigens is die platte vierkante vorm superhandig. Je kunt de bakvorm van vierkant naar langwerpig uitschuiven. Deze kocht ik bij de Action, en is echt een aanrader en voor veel recepten superhandig, en was echt voordelig!

PS: Dit recept lijkt me heerlijk ook met kastanjemeel. Vervang de rijstemeel dan gewoon voor kastanjemeel. Ga ik zeker een keer proberen. De smaak zal dan iets zoeter zijn. Ben je een echte zoetekauw? Dan zou je ook nog 4 eetlepels kokosbloesemsuiker kunnen toevoegen. Of evt een laagje abrikozenjam erop, of geitencrème erop.

 

 


Comments

comments

6 thoughts on “Walnoot-wortelcake

  1. Hallo,
    Gisteravond jouw walnoot wortel cake gemaakt. Heerlijk!!!!
    Ik heb de helft amandelmeel gebruikt. Mijn cake is wel erg klef van binnen, is dat bij jou ook zo? Of moet ik de cake misschien wat langer in de oven doen?
    Groet, Anna Lies

    • Hoi Annelies,

      Nee mijne was niet heel klef. Je zou hem iets langer in de oven kunnen zetten inderdaad. Zelf vind ik klef ook best lekker, en kan niet echt kwaad.

      groeten van Cilla

  2. Beste Cilla,
    Zojuist jouw recept voor walnoot-wortelcake gemaakt. Komt net uit de oven, smaak is goed. De cake is inderdaad wel wat klef, maar satéprikker komt er droog uit. Dit is de eerste keer dat ik “gezonde” wortelcake maak, normaal gebruik ik eitte bloem, suiker en eieren. Misschien dat het gebruik van andere ingrediënten ook een andere consistentie oplevert? Bak jij je baksels in hete lucht of gebruik je boven en onderwarmte?
    Groet Yolanda

    • Sorry voor mijn late reactie. Ik heb een heteluchtoven. Een beetje klef mag hij wel zijn, dat maakt het zelf vind ik alleen maar lekker. het kan komen door de sappigheid van de wortel. Je zou hem de volgende keer ook nog even opnieuw in de over kunnen zetten, afgedekt met aluminiumfolie. Dan gaart ie alleen maar wordt niet bruiner aan de bovenkant.

  3. zojuist de cake gemaakt.. maar hij werd maar niet gaar aan de binnenkant. Ik heb ‘m daarom langer in de oven laten staan. Uiteindelijk was de bovenkant verbrand en de binnenkant nog niet gaar. Ik weet niet wat ik verkeerd heb gedaan.

    • Sorry voor mijn late reactie. Het kan te maken hebben met de verdeling van hitte in de oven. De volgende keer als ie nog niet gaar is, zou je hem kunnen afdekken met aluminiumfolie en hem dan nog even iets langer in de oven kunnen zetten. Dan verbrand hij niet en de warmte van het aluminiumfolie zorgt er naar mijn idee altijd voor dat het sneller gaart maar dus niet verbrandt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>