Spinaziequiche geitenkaas

spinaziequiche

filmpje quiche stap voor stap

Ik was geïnspireerd door een vriendin van mij. Ze zei gisterenavond, we hebben heerlijke biologische quiche, wil je een stukje mee naar huis? Echt iets voor jou. Vroeger zou ik zeggen lekker, heerlijk! en me bezwaard voelen nee te zeggen. Nu kwam er voor ik het wist uit, is het zonder gluten? En zit er koemelk in? Ik voelde me meteen onzeker en in afwachting van haar antwoord. Haar reactie was o jee dat weet ik niet, maar zal wel. eet je het dan echt niet? Is wel biologisch. Wilde bijna zeggen ach voor een keertje…maar nee ik hield vol en ging de deur uit zonder quiche en mezelf toch een beetje lastig voelend. Maar blij dat ik het toch had gezegd en mezelf trouw was gebleven. Onderweg naar huis dacht ik dat moet ik toch kunnen. Vroeger maakte ik ook veel quiche, en steeds met andere vulling. Alleen dan wel met melk, room en tarwemeel en roomboter. Nu dacht ik Ik pak gewoon dat recept en dan pas ik het lekker aan, en wie weet. Ik had nog verse spinazie uit de moestuin en dat moest echt wel op. Dus ik ging aan de slag. Heb er ook een filmpje van gemaakt om te testen of dat wat ging worden, wat je kunt zien op mijn facebookpagina puurhomemade. Dat de quiche klaar was en ik hem uit de oven haalde werd ik zo blij! Het zag ernaar uit dat het gewoon was gelukt!

Na het proeven van de quiche dacht ik alleen maar…wauw! Heb 2 stukken op gegeten en vandaag heb ik een bak mijn lunch meegenomen naar mijn afspraak van vandaag. Ook koud was ie heerlijk! Hij is helemaal op en vond het echt geslaagd.

Geitenkaas eet ik niet veel en zeker niet elke dag kaas, dus de komende dagen is het weer even klaar en wordt het vis met groentes of een gerecht met alleen groente

INGREDIËNTEN

Voor de bodem

  • 200gr quinoameel(kan ook rijstmeel maar had ik niet meer, en denk dat kastanjemeel ook erg lekker kan zijn)
  • 120gr kokosolie
  • 1 eierdooier
  • 1 theel arrowroot
  • 1 theel sukrin(kan ook vervangen worden door een andere vervangende suiker)
  • 1/2 theel. keltisch zeezout
  • zwarte peper naar smaak
  • 80 ml rijstemelk

Voor de vulling

  • 350 gr verse spinaziebladeren( maar kan natuurlijk afwisselen met groentes voor de vulling. Gewoon wat er in huis is, en eigenlijk kunnen alle groentes)
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 rode ui
  • bolletje/stuk biologisch kruidengeitenkaas(kan eigenlijk elke zachte geitenkaas zijn.
  • 3 scheutjes rijstroom
  • 4 eieren
  • 50 gr pecorino

Bereiding: Verwarm de over voor op 180 graden(heteluchtoven). Splits het ei van het eiwit. Voeg Alle ingrediënten voor de bodem bij elkaar behalve de rijstemelk. Kneedt het tot een bol deeg. voeg steeds beetje bij beetje de rijstmelk toe. en blijf steeds kneden totdat het weer een vaste deegbol is. Leg daarna het deeg in een ingevette quicheschaal of een springvorm bekleed met bakpapier. Druk het deed over de hele bodem en ook een beetje tegen de randen.

Plaats de vorm met de bodem in de oven en bak de bodem 10 min. Haal daarna de bodem er weer uit.

Maak intussen de vulling. Bak de knoflook met de halve ui fijngesneden in de pan en voeg na even bakken de spinazie toe. Laat het even bakken en schep het steeds om. Doe dit mengsel op de bodem van de quichevorm. Klop de eieren met de room, peper en zoet los en giet het mengsel over de groente. Brokkel daarna de zachte geitenkaas over de quiche. kijk voor de hoeveelheid een beetje wat je lekker vind. Strooi daarna de geraspte pecorino over de quiche en plaats de quiche 45 min in het midden van de over en bak hem gaar. Eenmaal klaar controleer of de bodem o.k is, en anders als ie nog iets te zacht is plaats hem dan nog evt 5 min.

Haal hem uit de oven en laat hem een beetje afkoelen voor het op te eten. Deze spinaziequiche met geitenkaas was genoeg voor 8 punten.

TIP: Ik dacht later was ook lekker geweest met wat noten erbij als walnoten of pecannoten. volgende keer ga ik dat proberen. of geitenbrie lijkt me ook heerlijk.

Is de spinaziequiche Paleoproef?

Ik kreeg de vraag op facebook of deze quiche Paleoproof is. Dat is ie helaas niet. Hij is wel glutevrij & koemelkvrij.

Quinoa is niet paleoproof. Quinoa, teff, gierst, rijst, amarant, spelt en boekweit worden gezien als pseudogranen. Pseudogranen worden gemaakt van granen en pitten. Ze bevatten geen gluten maar wel antinutrieten. Antinutrieten remmen je opname van mineralen als bv magnesium, calsium, zink. Al deze melen van deze pseudogranen mogen volgend het strikte paleodieet niet gegeten worden. Dus ook geen zonnebloempitten.

Deze antinutrieten zijn niet schadelijk als je er niet teveel van eet. Ik eet het wel nog zo af en toe. Het bevat geen gluten en daar gaat het mij om, maar wil nog wel proberen een versie te maken met bv kastanjemeel. Kan denk ook prima.

Ga zeker proberen een keer een variant te maken die wel Paleoproof is!


Comments

comments

4 thoughts on “Spinaziequiche geitenkaas

  1. Had toevallig rijstmeel in huis, dus ik lekker aan de slag….taart was heerlijk, maar de bodem te zacht, plakkerig…Heb ook wel eens een bodem met kokosbloem gemaakt, dat lukte iets beter. Volgende keer de kokosbodem met deze bovenstaande vulling!

    • Kokosbloem neemt meer vocht op dan rijstebloem, dus klopt dat het dan wat droger is. Ik heb de bodem eerst in de oven gezet en even gebakken en daarna pas de vulling erin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>