Paarse boerenkoolchips

Paarse boerenkool 1 Puur HomemadePaarse boerenkoolchips 2 - Puur Homemade

Fantastisch!!! Super thuiskomen. Gisteren werd ik verblijd met een tas vol paarse boerenkool! Het hing aan de deurknop van mijn “buurman”! Besloot meteen, dan ga ik nu boerenkoolchips maken! Paarse boerenkoolchips. En lekker!!!

Het grappige van paarse boerenkool is dat als je het kookt, gewoon weer groen is, dus ik dacht mij benieuwen hoe het is als ik er chips van maak. Moet zeggen het is groener, maar wel nog een beetje paars.

Ben vandaag helemaal los gegaan met de paarse boerenkool. Heb er ook een smoothie mee gemaakt. En dan te bedenken dat ik eigenlijk een paar maanden geleden mijn neus nog ophaalde voor boerenkool. Ik heb altijd meteen de herinnering van boerenkoolstamppot en vind ik echt zo niet lekker. Als kind al niet. Maar nu begin ik het een beetje uit te vinden en zelf rauw in een smoothie kan ik het aan, en bak ik er ook bv een frittata mee.

Waarom is Boerenkool zo goed?

Boerenkool bevat veel vezels. het bevordert de vertering. De vezels zorgen er ook voor dat de koolhydraten die je erbij eet trager opgenomen worden, zodat een bloedsuikerpiek vermeden wordt. Daarom ben ik me er toch toe gaan zetten, want dit is iets waar ik vaak last van heb. Boerenkool zit vol antioxidanten, die goed zijn tegen de veroudering en helpen mee om kanker te voorkomen. Heeft een hoge hoeveelheid omega-3 en bevat heel veel ijzer. Maar ook magnesium, calcium, Vit A, K en C.

Boerenkool in de moestuin?

Omdat boerenkool heel gezond is en ik het sinds kort wel lekker vind op andere manieren te eten dan boerenkoolstamppot, ga ik het dit jaar ook zaaien in mijn moestuin. Zo heb ik ook langer plezier van de tuin en kan ik op koude zonnige dagen ook lekker naar de moestuin. Boerenkool is een typische wintergroente. Boerenkool is zeer winterhard. Boerenkool verdraagt temperaturen tot -15°C. Daardoor kan je de bladeren van de boerenkool nog ver in de winterperiode blijven oogsten. Ik dacht meteen hoe zou het zitten met zaaien, dan kan ik er in mijn moestuinplan rekening mee houden. Voor de herfstteelt zul je begin mei tot begin juni moeten zaaien en van half juni tot half juli uit te planten. Voor de winterteelt, begin juni tot begin juli zaaien en van half juli tot begin augustus uit te planten. Ze hebben best wat plek nodig per struik. Ongeveer 65 x 50 cm, dus met uitplanten moet je daar rekening mee houden.

Ben je op zoek naar biologische zaden? Ik heb een site gevonden waar ze ze allemaal hebben. Hebberig dat ik ervan werd!

Paarse boerenkoolchips 1 - Puur HomemadePaarse boerenkool 2 Puur Homemade

INGREDIËNTEN Paarse boerenkoolchips

  • 75 gram (paarse)boerenkool
  • 2 eetl walnootolie
  • 1/2 theelepel keltisch zeezout

Bereiding: Verwarm de oven op 180 graden. Scheur/knip kleine stukjes van de stelen af, en verwijder de echt grote nerven. Was de boerenkool en dep het daarna tussen keukenpapier droog. Meng in een kom, het keltisch zeezout(ik heb het fijner gemaakt met de vijzel) met de walnootolie en schep daarna de boerenkool er in om. Leg de stukjes uit elkaar op een bakpapier en plaats het 10-15 minuten in de oven. Bij mij waren ze vrij snel klaar. Haal de plaat uit de oven en laat ze goed afkoelen. Daarna lekker smullen. Ik heb ze in de ochtend gemaakt, maar in de middag smaakte ze nog prima. Zowel beetje lauw als koud is de paarse boerenkoolchips superlekker!!!


Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>