Kokos fudge

receptenruil Kokosfudge - Puur Homemade

Receptenruil april! mmm… kokos fudge!

“Gezonde” foodbloggers hebben zich verzameld in een groep op facebook. Dit is alweer de zesde receptenruil waar ik aan mee doe doe ook zeker volgende keer weer mee. Echt te leuk vind ik het!  Ik heb deze keer gekozen voor de Paleo witte chocolade. Ik heb het kokos fudge genoemd.

Het werkt zo: elke maand als je meedoet krijg je een blog toegewezen van iemand anders. Het is de bedoeling dat je hier een recept van gaat maken. Ik mocht een recept uitkiezen van Paleo made simple.

Ik had vorig weekend deze kokos fudge gemaakt, en ook heel veel leuke vormpjes gevuld…maar het was mislukt;-(. De smaak was zoooooo heerlijk, maar het bleef zacht. Ik weet niet waar het aan lag…heb santen nog van de buurvrouw geleend om de emulsie weer au bain marie te kunnen smelten en santen erbij te doen. Dat lukte. Ik heb de kokos fudge afgelopen donderdagavond, volgens recept nog een keer overgedaan, want snapte er niks van. Ik denk dat er iets was met mijn santen ofzo, of misschien in alle haast er teveel kokosolie bij gedaan, maar de tweede keer lukte het prima! Het is wel iets zachter dan ik zou verwachten bij het woord chocolade, dus daarom heb ik het kokos fudge genoemd. Ik denk dat ik de volgende keer de kokos fudge gewoon maak met alleen santen. Vind namelijk santen echt lekker en met van alles erdoorheen is het nog lekkerder. Het wordt dan harder denk ik en lijkt het misschien meer op witte chocolade, met een kokossmaak. De kokosrasp in dit gerecht geeft wel een echt byzonder heerlijke struktuur. Eerlijk vind ik het verslavend lekker en moet ik me echt inhouden niet alle kokos fudge op te eten. Gelukkig heb ik daar best discipline in. Ik heb in de vriezer van alles liggen, wat ik gemaakt heb om een beetje te kunnen variëren met lekkers bij de thee. Op dit moment ligt er, Raw chocolade met pompoenpitten en moerbeien, chocolade-amandelfudge, en deze kokos fudge. Komende twee weken kan ik dus wel voort;-)

Kokosgeur

Kokos heeft voor mijn een speciale betekenis. Bij het woord en bij de geur, moet ik altijd aan mijn beste vriendin denken. We zijn samen opgegroeid en zijn samen dus dit jaar 40 geworden. Altijd als ik kokos ruik, als ik een nieuw product in de winkel zie, en dus nu dat ik dit maakte, denk ik aan haar. Ze is gek op de geur van kokos en ook van vijg. Ik kan mezelf helemaal voor me halen hoe ze ruikt. Het is niet nodig om het me in te beelden, want ik zie haar bijna elke dag. Vind het wel echt zo leuk dat er aan een geur zoveel extra betekenis en herinneringen kunnen hangen. Ik neem dus morgen voor haar zeker een stukje mee zodat ze het kan proeven.

BFF

Ik ben opgegroeid in een winkelstraat. Mijn ouders hadden een lingeriezaak en mijn vriendin haar ouders hadden een slagerij. Onze moeders kende elkaar al, en waren tegelijk zwanger. Mijn vriendin werd geboren in November en ik in februari dat jaar erna. Samen groeide we op in deze winkelstraat. We speelde veel gewoon thuis, en in de straat achter de winkelstraat. We droegen vaak dezelfde kleren. Thuis mocht er altijd best veel. Heb ik goede herinneringen aan. We hielden hele zangshows thuis en namen veel op op mijn cassetterecorder. Ik kan alles nog zo terughalen. We bouwde veel hutten en tenten. Als we dan een tent hadden gebouwd bij mij thuis, spande we een springtouw met een emmer eraan helemaal naar beneden naar de winkel, waar mijn moeder werkte. Als we iets lekkers wilde dan konden we die zo via het trappenhuis naar beneden laten gaan en kon mijn moeder er beneden iets instoppen. En mochten dit gerust ook dagen laten staan. Dan moesten we als we naar onze slaapkamer gingen altijd bukken in het trappenhuis en konden we alleen maar bij de handdoeken via de tent.We deden de gekste dingen. We maakt van de trap een glijbaan met matrassen b.v. en gleden dan zo met zijn allen meerdere malen naar beneden.  Soms maakte we het te gortig en hoor ik mijn vader nog zo roepen: “Jongens, de lampen komen naar beneden in de winkel, kunnen jullie iets rustiger doen?” Nu ik zelf moeder ben, denk ik er vaak aan terug. Diep respect heb ik nu dat we dit allemaal mochten. Ik denk er ook vaak aan terug als Nienke weer een tent bouwt onder de tafel hier in de kamer. Alle kussens en dekbedden van boven haalt… terwijl ik soms nog benenden aan het werk ben. Ik denk dan eerst pffff…en meteen daarna: “Nee, laat het los. Dit levert uiteindelijk veel leuke herinneringen op, en daar gaat het om!” “Het is droge rommel, dus is zo weer opgeruimd”, zou mijn oma zeggen.

Heel byzonder. De geschiedenis herhaalde zich. 7 jaar geleden waren ik en mijn vriendin met toeval tegelijk zwanger. En toen dacht ik echt toeval bestaat niet. Haar dochter werd in november geboren net als zij, en Nienke kwam 1 maart, net geen februari mee. En we kregen allebei en meisje. Toch echt wel heel erg bijzonder. Een herinnering die me altijd bij zal blijven. We hebben al zoveel meegemaakt al 40 jaar lang, daar komt vast en zeken nog 40 jaar bij! Best Friends Forever.

Kokos fudge 3 - Puur HomemadeKokos fudge 4 - Puur HomemadeKokos fudge 1 - Puur Homemade

INGREDIËNTEN Kokos fudge

  • 80 gram geraspte kokos
  • 60 gram santen (kokoscrème)
  • 120 gram kokosolie
  • 2 eetlepels honing
  • 1/2 theelepel vanille essence
  • handje ongebrande pecannoten
  • handje gojibessen
  • Leuke vormpjes of een kleine ovenschaal met bakpapier erin(zie foto)
Bereiding: Smelt de kokosolie en santen (au bain marie). Zorg dat de kokosolie en santen vloeibaar worden. Hak de pecannoten fijn. Doe in een kom de kokosolie, santen en kokosrasp in een kom en meng door tot een stevig, vloeibaar beslag. Voeg hier de honing en vanille essence aan toe. Hoe meer honing en essence, hoe zoeter van smaak. Doe tot slot drie kwart van de gojibessen en gehakte hazelnoten bij het beslag. Vul de vormpjes met het beslag. Strooi tot slot de rest van de hazelnoten en gojibessen over het beslag. Zet voor minimaal een uur in de vriezer, totdat het beslag is bevroren. Laat het niet te lang warm worden, het smelt redelijk snel.
Bewaar in een afgesloten bakje in de vriezer. kan ook in de koelkast maar mijn ervaring is dan dat het toch sneller zacht wordt en voordeel van de vriezer is dat het langer goed blijft.
PS: kunt oneindig veel variëren met veel soorten vullingen, zoals walnoten, amandelen, rauwe cacao nibs of rozijntjes! Zef denk ik dat het met stukjes gedroogde ananas of mango ook echt heerlijk is! Echt een tropische bite dan.
PAASTIP: Ik vond deze vorm en vond hem zo leuk. natuurlijk altijd leuk, maar denk dat als ik dit recept maak in deze vormpjes dat nienke ook vast een poging gaat wagen. In elk geval, gaat deze vorm dit voorjaar nog diverse keren gebruikt worden. Ook heerlijk om vers-fruit-snoepjes mee te maken.
Kokos fudge leuke paasvorm - Puur Homemade

Noten of gedroogd fruit online bestellen?

Op de site FOOD=GOOD kun je gezonde noten of gedroogd fruit online bestellen. Ik vind dat zelf echt heel fijn online bestellen, omdat ik vaak toch laat thuis ben van werk en dus daardoor niet altijd tijd heb om boodschappen te doen. Op deze manier hou ik toch mijn voorraad op peil.

Er doen nog meer bloggers mee met deze Receptenruil van april! Kijk ook eens in de keuken van: Cave a, De bakparadeDayenne Foodblog, ge-zonderEet PaleoKinderen kunnen prima anders etenMind your feedNatuurlijk ResiOerspronkelijkOerkracht VoedingsadviesPaleo made simple, Paleo lifestylePuur en Lekker leven, Personal Foodcoaching, Zij eet ook. Like en share!

 


Comments

comments

3 thoughts on “Kokos fudge

  1. Wat een heerlijk recept is dit! Ik ben zelf gek op kokos en kan niet wachten tot ik dit ga maken (alleen even de santen halen). Ben heel benieuwd…

  2. Hallo Cilla,
    Wat een ontzettend lekkere recepten allemaal weer. Ga de kokosfudge zeker proberen, ben ook gek op kokos. Doe vaak ergens geraspte kokos overheen. Kan haast niet wachten tot ik andere recepten kan gaan maken. Vorige week heb ik het noten-vruchtenbrood gemaakt met appelmoes i.p.v. eieren (van de site van Alessandra Cantinieri), omdat ik niet zo fan ben van eieren en ze eigenlijk ook niet wil eten. Ben ook zo blij dat je pannekoeken kunt maken zonder melk en eieren te gebruiken. Past helemaal in mijn straatje. Had in jullie artikel in Libelle nr. 2 ook gelezen over de voedselzandlopertheorie. Daarin wordt aangegeven dat je havermout zou kunnen eten. Heb eerder in mijn leven ook havermout gegeten en vindt dat ook heel lekker. Echter lust ik het niet in de vorm van pap en lust en eet ook geen melk. (Als kind zijnde al niet) Ik dacht, dan maak ik het met water, maar ging er echt van over mijn… en heb het weggegooid. Voorheen deed ik het wel door de yoghurt of kwark, maar wil liever zo weinig mogelijk zuivel eten. heeft iemand een idee? Denk ook niet dat ik amandelmelk, rijstemelk e.d. lust. Heb inmiddels wel recepten voor havermoutkoekjes zonder boter, suiker e.d., havermoutscones en zou het bijv. ook door een shake/ smoothie kunnen? Ben benieuwd.

    Groetjes, Mathilda

    • Hoi Mathilda,
      Havermout kun je ook heel goed doen door een smoothie. Ik vind het met amandelmelk echt heel erg lekker. Kokosmelk lust je dat? Kunt misschien een keer mijn havermoutontbijtje proberen die je een avond van te voren in de koelkast zet te weken. Ik doe het ook wel eens met sinaasappelsap en ik wel er dan stukjes abrikoos in mee, misschien is dat een idee?
      Hoor het wel van je,

      Groeten van Cilla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>