Kerstbrood met amandelspijs

KERST kerstbrood ingredienten 1 - Puur Homemade.JPGkerstbrood 5 - Puur Homemade

Gisteren heb ik een heerlijk kerstbrood met amandelspijs gemaakt. Ik kreeg een recept doorgestuurd wat kwam van Micook. Heb zelf een aantal kleine aanpassingen gedaan. En ik ben trots op het resultaat!

Het is natuurlijk wel echt anders van structuur. Het is iets meer cake-achtig dan brood omdat het amandelmeel bevat, maar hij is echt om je vinger bij op te eten. Vlak voor Kerst zal ik er nog een maken en dan doe ik er iets meer noten in. Ben ik namelijk dol op en is ook nog gezond;-) Ik denk dat ik dan een variant maak zonder spijs en met meer noten misschien. Wat ik al zei ik ben een ware kerstfreak. Naast kerstbakvormen in soorten en maten, kan ik het niet laten om elk jaar mijn servies bij te vullen. Bakjes in heel veel maten, overal vandaan. De enige eis is dat het wit is, en porselein. Heb ooit bij xenos kerstboombordjes gekocht. ik heb ze denk al 5 jaar. ook de kerstboombakjes. Dit jaar zag ik wel bij dille&kamille de kerstboombordjes ook, en ze hebben ook geweldige stervormige bakjes en schaaltjes. Ik heb mezelf verwend met de grote stervormige schalen en een paar kleintjes. De stervorm die ik hier in de fotos heb gebruikt zijn iets hoekiger dan die van de Dille&Kamille. Deze heb ik een paar jaar geleden gekocht bij Rivièra Maison. Daar heb ik ben ik nog niet geweest door de drukte maar dat gaat er zeker nog van komen, volgende week als ik vrij ben!

KERST kerstbrood 4 - Puur HomemadeKERST kerstbrood ingredienten 2 - Puur HomemadeKERST kerstbrood ingredienten 3 - Puur HomemadeKERST kerstbrood stap 2 - Puur HomemadeKERST kerstbrood stap 2 - Puur HomemadeKERST kerstbrood amandelspijsrol - Puur Homemadekerstbrood stap 3 - Puur Homemadekerstbrood stap 4 - Puur Homemadekerstbrood stap 3 - Puur Homemade.JPGkerstbrood klaar in vorm - Puur Homemade.JPGkerstbrood 5 - Puur Homemadekerstbrood 3 - Puur Homemade
Bekijk het stap voor stap filmje: Making of …kerstbrood

INGREDIËNTEN Kerstbrood met amandelspijs

De amandelspijs

 • 150 gram amandelmeel
 • 1 ei
 • 1 eetlepel Citroenrasp
 • 3 eetl ruwe honing

Het brood

 • 250 gram Amandelmeel
 • 50 gram kokosbloesemsuiker
 • 1 theel baking soda
 • 1 theel kaneel
 • 1 eetlepel sinaasappelrasp
 • 5 eieren
 • 40 gram kokosolie gesmolten
 • 100 gram rozijnen
 • 80 gram ongezwavelde abrikozen, ik blokjes (TIP:doe ik altijd met een schaar)
 • 75 gram hazelnoten
 • amandelsnippers

Benodigheden

 • Bakblik / cakeblik ongeveer 20×10 cm.
 • Bakpapier

Verwarm de oven voor op 175 graden. Maak eerst de amandelspijs. doe de ingrediënten in de keukenmachine en maal ze tot een emulsie. Haal de massa uit de  bak en maak het tot een rol (zie foto’s) Leg de amandelspijsrol even in de koelkast tot het deeg van het brood klaar is.

Voeg het amandelmeel, de rasp, baking soda en kaneel bij elkaar. Klop de 5 eieren los in een aparte kom en voeg het in twee delen toe.(zie ook filmpje). Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe en schep het door elkaar. Bekleed de bakvorm met bakpapier (zie foto’s) en schep de ene helft van het deegmengsel in de bakvorm. Leg daarna de rol amandelspijs in het midden erop en druk het er voorzichtig nog een stukje in. Schep daarna de rest van het mengsel in de vorm en bestrooi het met amandelschaafsel. Zet de vorm in het midden van de oven, en bak het brood in 35 min gaar.

Als klaar is laat het brood even een beetje afkoelen en daarna kun je het brood zo aan het bakpapier uit de vorm tillen. Bestrooi het brood evt met een beetje sukrin melis (de poedersuikervorm van sukrin)

Geniet en eet smakelijk!

TIP: smeer de bakvorm een beetje in met kokosolie dan blijft het bakpapier goed plakken!


Comments

comments

7 thoughts on “Kerstbrood met amandelspijs

 1. Pingback: Goed gevuld kerstbrood zonder spijs - Puur Homemade

  • Hoi Annemarie, Ik zag het gisterenavond ook, dat ik in de receptuur 5 eieren zei en in de beschrijving 6 maar het zijn 5 eieren! Heb het gisterenavond aangepast toen ik het zag. Ik zit nu net twee stukken weg te eten. Echt zo heerlijk vind ik het brood;-). Succes met maken! Fijne kerst. Groeten van cilla

 2. Dank je wel! O wat goed!dat brood klinkt heerlijk!
  Ik ga morgen voor 8 man je knolselderij/spruit/granberry taartjes maken. Spannend! Jij ook een heeerlijke kerst!

 3. Wow! Dit had ik eerder moeten weten. :)

  Morgen is het 1e Paasdag, ik heb de chocolade paaseitjes al goed kunnen weerstaan, maar ik blijf een zwak houden voor die heerlijke stolletjes. Wat ben ik blij met dit recept. Ongetwijfeld vele malen beter en gezonder dan die voorverpakte stollen in de winkel. En het smaakt echt heerlijk! Ik dacht eerst dat de smaak heel anders zou zijn, maar dat valt echt mee! Het enige grote verschil is de structuur, het is meer cake achtig. Maar de smaak is heerlijk! Volgende keer probeer ik eens wat quinoa meel toe te voegen, dat maakt het misschien net iets steviger.

  Bedankt voor dit heerlijke recept!

  • Hoi Evelien,

   Super! De tulbandjes die ik ook heb gemaakt, en overigens een andere variant met de kerst (kun je vinden bij kerstrecepten), die vind je vast ook lekker. Die zijn iets steviger van structuur. Ook het notenbrood op mijn site is echt een aanrader. Die maak ik echt heel vaak en valt ook altijd erg goed in de smaak bij een kaasplankje en bij visite die niet gewend is zo te eten als ik. Fijne Pasen!

   groeten van Cilla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>