Kaneelkrakelingen

pompoenkrakelingen - puurhomemmade

Dit is een variant op het recept wat ik maakte voor Nurks. Toen maakte ik ze in rondjes. Tijdens het maken van die koekjes bedacht ik deze variant: kaneelkrakelingen. Een koekje met jeugdsentiment.

Het oorspronkelijke recept, het pompoenkoekje komt van Alessandra van Pure Food Coaching. Ze heeft nog meer hele lekkere recepten op haar site staan!

Toen ik de pompoenkoekjes voor de gastkokavond bij Nurks aan het maken was en met de garneerspuit aan de gang ging, ging mijn gedachte terug naar mijn jaren dat ik bij de banketbakker werkte. Ik heb bijna 9 jaar in een banketbakker gewerkt. Het was een hele bekende banketbakker in Haarlem met een tearoom. Nog altijd jammer dat deze er niet meer is, vind ik. Had dit graag aan Nienke laten zien, en willen vertellen: kijk hier heeft mama heel lang gewerkt.
Tegelijkertijd dacht ik het zou toch tof zijn als er een keer een tearoom zou komen in Haarlem, met allemaal gezonde varianten van dingen die ik daar toen verkocht. Goed, wie weet hoe mijn leven gaat lopen. Dromen zijn er om soms te realiseren.
Ze verkochten daar heel veel verschillende koekjes. Er was op zaterdag een vaste klant en die kocht altijd alleen de kaneelkrakelingen en 2 hazelnootschuim-gebakjes.. Doordat ik nu de koekjes aan het opspuiten was, dacht ik: deze variant moet ik een keer maken als krakeling! En het is gelukt! Voor mij een kaneelkrakeling met wat jeugdsentiment. En ook nog een gezonde variant! Wil je meer lezen over mijn tijd bij de banketbakker? Daar schreef ik eerder in een blog over speculaasbrokken meer over.

Het is toch grappig hoe mijn leven loopt. Ik leerde Alessandra kennen door haar workshops. Het is echt een aanrader om een keer een workshop bij haar te volgen. Het is gezellig en erg leerzaam als je b.v. zou willen overstappen op deze manier van puur eten. Nooit gedacht toen ik in juni vorig jaar een cursus bij haar volgde samen met een vriendin, dat ik nu met Alessandra bij Nurks sta te koken en dat we samen met Danielle van Bueren een Puur Weekend hebben georganiseerd. Echt superleuk allemaal. Ik ben nog elke dag blij dat ik de stap heb gezet op die bewuste zaterdagavond, een site voor mezelf te gaan bouwen. Iets wat helemaal uit mezelf komt, naar eigen idee, en ben daar trots op. Leer hierdoor allemaal nieuwe mensen ook kennen, en heb er ook superlieve nieuwe vriendinnen bij!

Wil je ook een keer komen eten bij Nurks als Alessandra en ik koken? Klik hier voor meer informatie. Wegens groot succes is het eerste Puur weekend al vol Heb je interesse in het volgen van een Puur Weekend dan kun je ons mailen of wil je er iets meer over lezen? Klik dan hier.

INGREDIËNTEN Kaneelkrakelingen (ongeveer 20 stuks)

 • 250 gr pompoen (gekookt)
 • 100 gr kastanjemeel
 • 150 gr amandelmeel
 • 35 gr kokosolie(gesmolten)
 • 1 ei
 • 1 theel bakpoeder
 • 1 eetl citroenrasp
 • 1,5 theel kaneel
 • 3 eetl kokosbloesemsuiker(evt honing)
 • snufje keltisch zeezout
 • 50 gr rozijnen
 • 35 gr pecannoten
 • ongeveer 20 hele pecannoten voor de garnering

Bereiding kaneelkrakeling: Maak de pompoen schoon en snij hem in blokjes. Ik zet de pompoen zelf altijd in zijn geheel even in de oven, 10 min op 180 graden. Dan is de pompoen makkelijker te schillen en te snijden. Kook de pompoen totdat ie gaar is. Giet het water af en maak van de pompoen een puree met de staafmixer, en laat het afkoelen. Doe het meel in een kom. Meng de bakpoeder, citroenrasp, kokosbloesemsuiker, kaneel en zout met het ei, even apart in een kom en meng dit daarna door het meel. Voeg de pompoen toe en maak het tot een mooi deeg (het wordt geen deegbol, het blijft meet een emulsie). Maak de pecannoten iets fijner en meng ze samen met de rozijntjes door het mengel heen. Vul de garneerspuit of spuitzak met het mengesel en spuit het koekje op in de vorm van een krakeling. Garneer ze met een hele pecannoot precies in het midden. Zet de kaneelkrakelingen op een met bakpapier beklede bakplaat, 15-20 min in de oven op 180 graden. Laat ze goed afkoelen.

NB: De kaneelkrakelingen blijven een beetje zacht als je ze eet. Meer cake-achtig. Ze moeten dus niet heel hard worden.

TIP:  Ik heb bij de blokker ooit een paar jaar geleden een garneerspuit met mondstukken gekocht. Hij is van leifheit. Vind hem heel erg handig. Ik heb even gezocht maar hij is nog steeds te koop bij blokker! Ook online!


Comments

comments

2 thoughts on “Kaneelkrakelingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>