Hazelnootyoghurt, mmm… en zuivelvrij!

Hazelnootyoghurt - Puur Homemade

Ontbijt is toch altijd wel weer een uitdaging vind ik. Vooral om daar vooral in te variëren. Nu weer een superrecept erbij! Hazelnootyoghurt, zuivelvrij! Ik vond het heerlijk en het is ook heel gezond. Het is best machtig, van deze hoeveelheid heb ik 2 keer gegeten.

Dit recept kreeg ik doorgestuurd van een vriendin. Het komt van de site proevenmetliefde. Ik vond het meteen heerlijk klinken. Havermout eet ik heel vaak. Verder havermoutcrackers, vers fruit, af en toe geitenyoghurt met biologische noten. Ook maak ik elke zondag nog steeds een custard met fruit. Hierin varieer ik steeds met verschillende fruitsoorten. heb al diverse recepten op mijn site staat onder het kopje ontbijt. Custard met bv mango, aardbeien, peer, banaan of framboos. Nu is er helaas niet veel zomerfruit, daar kan ik me echt weer op verheugen. Vers fruit met hazelnootyoghurt deze zomer zal wel echt een van mijn favoriete ontbijtjes worden.

Notenweetjes

Noten zijn heel erg gezond en zitten vol goede stoffen. In Hazelnoten zitten bijzonder veel vitaminen. Er zit B1, B2, B3, B5, B6 en B11 in. Verder zit er vitamine C, E en K in. De hazelnoot heeft het meeste vitamine E en is dit de meest gezonde noot die er bestaat zeggen ze. Samen met de amandel behoort de hazelnoot tot de top 5 gezondste noten. Ook bevat de hazelnoot net als de amandel heel veel calcium, ijzer, magnesium, fosfor en zink.
Zelf heb ik altijd te kort aan magnesium, en vit b6. Ik probeer dit door elke dag een variatie aan noten te eten op peil te houden. Ik slik het ook beide bij in voedingssupplementen.

Amandelen bevatten vitaminen B1, B2, B6 en E. Ze  bevatte een hoog gehalte aan calcium, ijzer, fosfor, kalium, magnesium, zink, koper, mangaan, selenium en chroom. En Amandelmeel is lichtverteerbaar en koolhydratenarm.

Ook walnoten zitten vol met vitamines en mineralen.Walnoten bevatten veel ook vetten, maar dat zijn vooral gezonde onverzadigde vetten. Deze helpen het cholesterolniveau in het bloed te verlagen en verminderen daarmee het risico op hart-en vaatziektes. Walnoten bevatten de meeste antioxidanten. Wat ik leuk vond om te lezen ooit was dat een handje walnoten eten ook helpt tegen stress en hoge bloeddruk en dat het ook net als de amandel de circulatie in de huid verbeterd, waardoor deze er stralender uit ziet

Ik zeg! Eet lekker elke dag een beetje noten uit de top 5(paranoten staan ook in de top 5) Lekker als middagsnack, of lekker in de ochtend door evt (geiten)yoghurt/kwark, of soya-yoghurt. Of af en toe deze hazelnootyoghurt.

Mijn voorraadkast

Ik heb dit al eerder een keer verteld, maar nog elke dag wordt ik blij, als ik de kast of mijn keukenla open doe, dat ik dit heb gedaan. In mijn keukenkast heb ik allemaal potten met allemaal verschillende soorten noten. Het is een investering, maar vind ik echt fijn om voorraad in huis te hebben. Ik heb de voorrraad van noten en alle andere soorten melen e.d.langzaam opgebouwd. Heb het verspreid over 3 maanden. Elke maand mocht ik 50 euro extra uitgeven aan allerlei soorten meel, noten, bessen, zaden, vervangende suikers, vlokken e.d, die ik miste in mijn keukenkast. Nu is er af en toe iets op en hoef ik alleen dat aan te vullen. En ook nog lekker overzichtelijk in allemaal potten. Maakt me blij en rustig. Geeft mij rust. Ik heb de potten met maskingtape beplakt en daarop geschreven wat erin zit. Ook mijn keukenlades heb ik op deze manier gedaan.

keuken cilla -Puur Homemadepotten in keukenla - Puur Homemade

INGREDIËNTEN Hazelnootyoghurt

 • 100 gr. hazelnoten
 • 200 ml water
 • 2 dadels (nachtje geweekt, of even in gekookt water zetten als je het snel wilt doen)
 • 12 gr. arrowroot
 • 20 druppels vanille essence
 • 2 el honing
 • tl anijszaadjes

Bereiding: Doe de hazelnoten samen met water, anijszaadjes en dadels in de blender. Blend totdat de hazelnoten helemaal fijngehakt zijn en je een melkachtige substantie hebt. Haal daarna deze substantie door een zeef en laat goed al het vocht eruit druppen.
Zet het steelpannetje met de hazelnootsubstantie die overblijft op het vuur en breng het net niet aan de kook.
Roer ondertussen de arrowroot met een klein laagje water in een beker tot een papje.
Voeg dit toe aan de melk onder voortdurend roeren. Je merkt nu dat het steeds dikker wordt.
Haal van het vuur als het dik genoeg is. Voeg de honing en vanille toe. hierdoor wordt het waarschijnlijk weer een beetje dunner. Giet de hazelnootyoghurt in een kommetje.

TIP: Je kunt aan de Hazelnootyoghurt nog toe voegen wat je wilt, ik garneerde het met wat kleine stukjes hazelnoot. Ik denk dat ik van dit hazelnootyoghurt recept binnenkort een amandel variant ga maken.

Noten online bestellen?

Op de site FOOD=GOOD kun je gezonde noten online bestellen. Ik word sinds ik op deze manier eet heel hebberig van al die verschillende noten. Deze site is echt voor mij luilekkerland. Ze hebben noten, zaden maar ook heerlijke dadels en ander gedroogd fruit.


Comments

comments

13 thoughts on “Hazelnootyoghurt, mmm… en zuivelvrij!

  • Hoi linda, de potten in de la komen van Ikea, waren het voordeligste;-) de potten in mijn kast met de draaideksels zijn van de Hema. Die heb ik echt al heel lang en dacht dat ze deze niet meer in de collectie hebben. Mocht je eillen stapelen, ik heb hele toffe nu nieuw, waar ik ook pesto ed in bewaar in de koelkast. Die zijn van bloomingville en heb ik gekocht bij de wehkamp. Groeten van Cilla

 1. Zou je ipv honing en dadels ook stevia kunnen gebruiken? Want de gyclemische index van dadels is 80. Dat is bijna gelijk aan suiker. Of zou ik gedroogde perzik kunnen gebruiken. De gi is maar 31

 2. Hoi,
  Wat een inspiratie dank je wel.
  Vraagje op de foto van jouw voorraad lade zie ik ook een witte doos met daarin kruiden. Waar kan je die kopen?

  Groetjes Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>