Havermout met fruit, ik ben er dol op!

havermout met fruit- Puur HomemadeHavermout, ik ben er dol op! Zowel warm als koud. Wie had dat een half jaar geleden gedacht, dat ik dat volmondig zou zeggen! Naast een smoothie is havermout met fruit of noten is voor mijn goed begin van de dag. 

Havervlokken heb ik echt moeten leren eten. En havermoutpap of pap van havervlokken al helemaal! Maar nu ben ik niet anders gewend en als ik het een week niet kan eten door bv vakantie dan mis ik het echt. Heb ik ook meteen meer zin in lekkere dingen. 

Mijn ontbijt ochtendritueel

Jaren geleden, voordat ik met ziek voelde en mijn levenstijl heb aangepast, at ik vaak niet in de ochtend. Werd misselijk als ik in de ochtend at, en kwam vaak mijn eten omhoog dus dacht dan maar geen ontbijt meer. Maar is natuurlijk niet slim, het ontbijt is eigenlijk een van de belangrijkste dingen van de dag. Nu is dat heel anders.
Als ik wakker wordt, ga ik meteen naar beneden naar de keuken en begin elke dag met het sap van een uitgeperste citroen en een glas water met een lepel sole. Neem mijn supplementen die ik moet nemen op mijn nuchtere maag, en ga dan lekker douchen. Laat lekker al mijn gedachtes overgebleven van de dag van ervoor in het putje van de douche weglopen en ben klaar voor een nieuwe dag;-) Paar jaar geleden was ik veeeel meer bezig met leven in de toekomst, nu probeer ik, ondanks dat dat natuurlijk niet voor alles opgaat en dat vooruitkijken soms ook een pré is;-), dat zo min mogelijk te doen. Als ik aangekleed ben, is mooi dat half uur voorbij zodat ik kan beginnen aan mijn ontbijtje.

Ik probeer erg te variëren. Iets met havervlokken zoals dit gerecht, havermout met vers fruit, fruitcustard of een smoothie. Nu met mijn nieuwe smoothieapparaat de Bianco Puro, heb ik ook een heerlijke romige smoothie in een handomdraai. Vaak samen met een vers geperst glas sinaasappelsap met geweekte chiazaadjes en een glas thee met stukjes verse gember. Het vergt soms wat voorbereiding, maar als het zit in je ritme, merk ik dat het best wel meevalt. Geniet toch altijd weer als ik lekker aan het ontbijt zit. Dan is alle moeite me wel weer waard. Enige, soms moet je wel even de avond van te voren denken het klaar te zetten.

Waarom havervlokken?

Nadat ik het boek De voedselzandloper had gelezen begon ik met warme havermoutpap. Deze pap liet ik dan een beetje half lauw worden. Ook koude havermoutpap maakte ik eerst vaak door het even in de koelkast te zetten gedurende een nacht. Nu zag ik op de site Mind your feed een variant met chiazaadjes. Na mijn vele smoothies was ik meteen geïnspireerd. Ik dacht: “Ja heerlijk, ik heb wel weer erg veel zin in havermout. En stomme is, ik miste het best de afgelopen twee weken, alleen door de drukte vergat ik havermout met fruit even. Ik heb toen mijn favoriete recept met amandelmelk aangevuld met chiazaadjes en weer ook een variant op mijn eigen recept gemaakt, en deze twee samengevoegd tot een nieuw ontbijtje.
Havervlokken zijn supergezond en reguleren je bloedsuikerspiegel. Haver is voedzaam, heeft een goede eiwitsamenstelling, bevordert een goede tand- en botvorming en is ook nog eens licht verteerbaar. Havervlokken zijn glutenvrij. Het is wel zo dat havervlokken vaak in fabrieken wordt verwerkt waar ook granen e.d. worden bewerkt, dus let wel goed op dat mocht je gluten vrij willen eten dat je op de verpakking kijkt of het echt glutenvrij is. Dit kun je herkennen aan het glutenvrij logo.

Ik heb ervaren dat als ik ze niet eet op een dag dat ik veel meer last heb ik lekker trek dan dat ik ze wel heb gegeten, als ontbijt. Ik was zo enthousiast over het boek dat ik ging googlen op meer van voedselzandloper, als facebookpagina e.d en kwam er toen achter dat er ook een kookboek was uitgebracht vol recepten op basis van de voedselzandloper. Ik heb hem toen meteen besteld. Lekker lang jong heet het boek en kan echt iedereen aanraden het boek te kopen. Sinds kort heb ik mezelf ook verwend met het nieuwe boek wat uit is. Het voedselzandloperkookboek. Zeker ook een tip voor het verlanglijstje!
Inmiddels heb ik al een hele rij met heerlijke boeken. Ben eigenlijk een beetje verslaafd aan kookboeken. Grappige is dat ik heel vaak gewoon zelf iets bedenk de laatste tijd.

TIP: Je kunt havermoutpap ook vooruitmaken! Ik maak ook vaak op zondag havermoutpap al van te voren, zodat ik in een drukke werkweek niet teveel hoef na te denken en dat ik op een toch best stressige ochtend gewoon wel met een goed ontbijt de deur uit ga. En het anders ook eventueel in een bakje mee kan nemen en het op het werk bij aankomst even kan opeten.

INGREDIËNTEN Havermout met fruit

 • 200 ml amandelmelk
 • 35 gram havermout
 • 10 gr havervlokken
 • 1 el chiazaad
 • 1 el (blanke)lijnzaad
 • 5 ongezwavelde abrikozen (in blokjes)
 • 1 theel cacao nibs
 • eventueel vers fruit naar keuze

Bereiden: Doe de amandelmelk samen met de havermout, havervlokken, chiazaad en lijnzaad en 3 ongezwavelde abrikozen in blokjes in een bakje. Laat het afgedekt een nacht in de koelkast staan. Roer het de volgende dag goed door. Bestrooi met cacao nibs en de 2 abrikozen in blokjes. Het is heerlijk om het zo te eten. Ook is het is superlekker met vers fruit. Ik had nu blauwe bessen, 1/2 banaan en 4 ongezwavelde abrikozen in blokjes gesneden.

STYLINGTIP:  Als je het met vers fruit eet, en je wilt het bv met het paasontbijt maken…ziet het er superleuk uit als je laagjes maakt in een glas, of een grote hoeveelheid maakt en dan een soort triffle van maakt.

VARIATIETIP: Hou je van citrus? Eet je havermout met vers fruit of juist zonder. Het is ook heerlijk om een deel van de amandelmelk te vervangen door sinaasappelsap. Ik doe dat dan in de volgende verhouding: 75 ml sinaasappelsap en 125 ml amandelmelk.


Comments

comments

6 thoughts on “Havermout met fruit, ik ben er dol op!

 1. Klinkt heerlijk! Ik eet in de ochtend warme havermoutpap… Ik ga dit zeker ook eens proberen. het boek ” de voedselzandloper”, ik hoor en lees er van alles over maar nog steeds niet in mijn bezit.

  • Ik heb eerlijk geen idee, ik gebruik geen biogarde. Het kan met elke melkachtige soort. Ook met kokosmelk, hazelnotenmelk geprobeerd. Het gaat er om dat het niet te dik is, dus als het een niet te stijve massa is, moet het lukken.
   groeten van Cilla

 2. Hallo,
  Zo te lezen kook je de havermout niet,ik heb een pak waar ik de mout 10 min. Moet koken! Heb jij misschien voorgekookte?
  Ik vind het trouwens heerlijk, maak inderdaad voor een paar dagen klaar,zodat ik s morgens zo een schaaltje kan pakken en dan voeg ik er div., fruit enz. Aan toe.
  Groet Jantine

 3. Hoi Anne,

  Dat klopt, heb ik ook wel eens. het is een beetje een grijs schuimig laagje. Kan geen kwaad. Bij mij verdwijnt dat in verloop van tijd vaak. Groeten van Cilla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>