Focaccia rozemarijn

focaccia rozemarijn

Vanavond heb ik een heerlijke bak pastinaaksoep, maar vind altijd dat daar toch een broodje bij moet. Dus heb een focaccia rozemarijn gemaakt.

Dat is natuurlijk iets wat ik gewend ben uit de tijd dat ik ook nog brood at. Echte traditie. Op zaterdagavond aten wij thuis altijd soep. Aan de zaterdagavonden heb ik een leuke herinnering.Mijn ouders hadden dat ik klein was een winkel en we woonde daarboven. Mijn moeder stond eigenlijk alle dagen in de winkel. Zelf vond ik dat best wel jammer dat als ik uit school kwam mijn moeder aan het werk was, omdat ik ook vriendinnen had waar dat niet zo was. Vooral woensdagmiddag vond ik moeilijk. Vriendinnetjes die ik dan meenam naar huis om te spelen vonden het juist erg interessant. Achter in de winkel in het atelier, even wat drinken uit school en daarna spelen boven. Ik zag dat toen anders. Maar weet nu als geen ander dat dat uitzonderlijk is een moeder die altijd thuis is als je uit school komt en gezellig met de thee en een koekje thuis zit. En dat daardoor de momenten dat je wel thuis bent extra fijn zijn.Het gaat om de kwaliteit en niet om de kwantiteit zeg ik steeds tegen mezelf.

Op zaterdag ging de winkel natuurlijk vroeger dicht, om 17.00 en was mijn moeder gezellig vroeg boven. Ik herinner me die avonden als heel erg knus en gezellig met het gezin. We staken dan alle kaarsjes aan voordat mijn moeder boven kwam. We aten altijd tomatensoep met broodjes en keken dan Dr. Quinn en Buck Rogers. Als je mijn vroeger vroeg wat ik wilde eten, dan zei ik altijd ‘broodtafel’;-). Dat vond ik echt het lekkerste en ook het gezelligste wat er bestond. Bij mijn oma ook leuke herinneringen aan het logeren omdat we dan vaak ‘broodtafel’ aten. Ik vond het toen al heel leuk om alles te stylen en gezellig te maken. Alles in verschillende bakjes en ook alles uit de verpakkingen of van die kleine pakjes jam en zo. En dan nu te bedenken dat ik geen echt brood meer kan eten. Daarom toch fijn dat er veel varianten te verzinnen zijn zonder tarwe en toch gewoon ‘brood’ eet. Gisteren avond was ik ook laat van het werk en toen ik mijn dochtertje ophaalde bij de nso, en vroeg wat ze wilde eten, en ze zei: mam gezellig samen met jou een broodje op de bank eten bij de tv, voelde ik me helemaal een beetje emotioneel. Zo moeder, zo dochter. Zit blijkbaar in de genen ook. ‘Broodtafel’ en zaterdag-soep-avond hebben wij nu namelijk niet, maar misschien moet ik deze traditie ook gaan voortzetten. Focaccia was niet iets wat we vroeger kenden maar wel echt heerlijk bij soep! Vanavond dus voor mij soepavond met een broodje focaccia rozemarijn. Wel gezellig voor de tv ;-)

INGREDIËNTEN Focaccia rozemarijn

 • 25 gr kikkererwtenmeel
 • 75 gr amandelmeel
 • 2 eieren
 • 2 eetl pompoenpittenolie
 • 60 ml water
 • verse rozemarijn
 • keltisch zeezout
 • zwarte peper
 • optioneel: beetje geraspte pecorino

Bereiding: Verwarm de oven op 180 graden. Meng het meel, de eieren olie en het water door elkaar.Voeg zout toe en de vers gescheurde basilicum naar smaak en ook de rozemarijn fijn geknipt. Verdeel het deeg over een bakplaat met bakpapier een plak ongeveer van 10 x 18 cm. Bestrooi het deeg met nog wat vers geknipte rozemarijn en keltisch zeezout en eventueel een beetje geraspte pecorino.
Zet het brood 25 min in het midden van de oven en bak het mooi licht bruin. Laat het daarna goed afkoelen. Daarna heerlijk smullen van de focaccia rozemarijn.


Comments

comments

5 thoughts on “Focaccia rozemarijn

  • Ja dat klopt, maar als je dat uitspreid op bakpapier en bakt dat wordt het gewoon een brood. Het is heel vaak zo dat broden zonder gluten niet kneedbaar zijn. In het begin dacht ik ook steeds moet extra meel bij, maar inmiddels weet ik het komt goed!

 1. Lekker! Ik heb wel olijfolie gebruikt ipv pompoenpitolie en de eiwitten apart opgeklopt (omdat er voor de rest niets inzit om het luchtig te maken), maar voor de rest dit receptje gevolgd en het is echt lekker brood!

  • Vind je het brood te droog? Het zou kunnen helpen om het iets smeuïger te maken. Heb niet veel ervaring nog met Xantaan gom. Ik heb wel in huis. Ook iets minder lang in de oven of hem iets hoger maken kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>