Clafoutis blauwe bessen

Clafoutis blauwe bessen

Clafoutis was ongeveer het eerste recept wat ik maakte al zoet zonder suiker en dan met bananen. Ik vond het heerlijk en zette in mijn omgeving een ware clafoutis-rage in. Allerlei varianten maakte ik. Voor mijn verjaardag dus naast de brownies ook een clafoutis blauwe bessen.

Ontzettend lief was dat mijn collega’s voor de middag bij de thee op mijn verjaardag ook nog dingen gebakken hadden, waarvan ook nog een clafoutis blauwe bessen. En zo lief, de bessen lagen in het cijfer 40. Echt top, en zo tof dat mijn omgeving en zelfs op mijn werk mensen de moeite doen om voor mij iets te maken wat ik mag eten en goed voor mij is. Doet me ontzettend veel.

bessen plukken - Puur Homemadebessen plukken2bessen plukken4bessen plukken3bessen plukken6bessen plukken5

Bessen ben ik heel er dol op om in de zomer te eten. Ik kan bijna niet zonder. Kan me er nu al weer op verheugen om ze lekker superveel te eten. Ik vries ze ook in, als ze in de aanbieding zijn op de biologische markt. Nu ik ook een grotere moestuin heb ga ik ook bessenstruiken planten en zeker ook blauwe bessen. maar ook rode en kruisbessen.

Bij gebrek aan eigen blauwe bessen bessenstruiken, ben ik met Nienke gaan bessen plukken in Friesland. Ik heb natuurlijk geen klagen, want bramen, druiven en wilde framboos ten overvloed in mijn achtertuin. Een moeder van een vriendin woont in Friesland en daar hebben we gezellig geslapen 2 nachtjes. Fantastich om zo lekker buiten te zijn, zonnetje op je rug en plukken. Het is een soort verslaving, kunt bijna niet stoppen! En het is ontzettend ontspannen. mijn hoofd wordt er helemaal leeg van. Hoeft aan niks anders te denken. Tijden het plukken denk je alleen maar: “een mooie bes en hé nog een mooie bes…en nog een…en dat een uur of 2 achter elkaar. Ik ging met 10 kilo bessen naar huis. Heb ze ingevroren in porties en heb heerlijk jam gemaakt van de bessen. Ook heb ik een fles sap gemaakt. Dit ga ik komende zomer zeker weer doen.

Deze zomer las mijn vader ook in de krant dat er ook bij mij in de buurt nu een mogelijkheid is tot plukken. Het is een nieuw initiatief en ze hebben afgelopen zomer heel veel bessenstruiken geplant. Er staan ook fruitbomen. Het heet het smulbos en ligt langs de ijweg in de Haarlemmermeer. Het park ligt noordelijk van het Haarlemmermeerse bos en de Geniedijk tussen de IJweg en de N205. Ik ga er deze zomer zeker een kijkje nemen!

INGREDIËNTEN Clafoutis blauwe bessen

 • 4 eieren
 • 2 rijpe bananen(grote)/ 3 kleinere
 • eetlepel vanillepoeder
 • 100 gr amandelmeel
 • 150 gr blauwe bessen

Bereiding: Verwarm de oven op 200 graden. Doe eerst de bananen in een kom en voeg één à twee eieren toe. Mix het geheel tot een romige mouse. voeg daarna de rest van de eieren toe, de vanille. Mix dit tot een gladde emulsie. Spatel daarna het amandelmeel erdoor en giet het mengsel in een ingesmeerde bakvorm. Zelf ben ik fan van bakpapier(omdat het makkelijk loslaat en het ook nog eens supermooi eruit ziet als het uit de over komt) dus ik leg gewoon een vel bakpapier in de vorm en giet daar het mengsel over. Strooi daarna de bessen erover. Zet vervolgens de clafoutis blauwe bessen 15 – 20 min in de oven. En klaar! Warm en koud heerlijk. Ik vind het zelfs lekker als ontbijt!

NB: Het is wel per oven verschillend. Kijk of de clafoutis blauwe bessen gaar is, en mooi bruin…anders nog eventueel 5 min langer.

PS: Voor meer variaties zoek op clafoutis? Ik heb al verschillende gemaakt. Met conference peren, verse vijgen, en kersen, maar ook wel bv veel met pruimen, frambozen en zelf aardbeien. Eigenlijk kun je heel veel variëren. Behalve harde vruchten als bv appel is niet echt heel lekker vind ik. Clafoutis blauwe bessen is wel een van mijn favorieten, samen met de clafoutis kersen


Comments

comments

16 thoughts on “Clafoutis blauwe bessen

 1. Heb deze clafoutis ook net gemaakt…heerlijk! Wat een prachtige site en een verrukkelijke recepten, we hebben al een heleboel gemaakt :) superidee van het amandelmeel!

  • nee is niet hetzelfde. vanillesuiker, bevat suiker. vanillepoeder niet. Ik koop het bij van der Pigge in haarlem maar je kunt het ook kopen bij http://www.puurmieke.nl. Kunt ook evt vervangen door Vanille essence, een gemalen vanillestokje of een vanillestokje uitgeschraapt. groeten van Cilla

  • Ik denk het wel, maar ik denk wel dat ik het meel dan zou halveren. Speltmeel trekt meer vocht aan, en ben bang dat ie dan niet luchtig meer is. Ik heb het namelijk een keer met kokosmeel gemaakt. Kokosmeel heeft ook de eigenschap vocht aan te trekken dus het beslag is ook meteen een stuk stijver. Zou het in etappes toevoegen. Heb beslag moet een beetje lobbig blijven. Je kunt de clafoutis zelfs zonder meel maken. Is ook lekker, maar smaakt dan meer naar ei.

 2. Pingback: Gezondere hapjes op een kinderfeestje | Paleo Familie

 3. Beste Jolanda, ik maak de clafoutis echt wel twee keer in de maand en ik moet zeggen dat ik hem elke keer weer anders vind smaken en dat komt vooral volgens mij door de smaak van de banaan. Deze varieert erg qua smaak vind ik en is ook afhankelijk van de mate van rijpheid van de banaan. Ook verschilt het merk ik per merk banaan qua zoetheid.
  Je zou de banaan in de oven kunnen leggen even totdat hij zwart wordt. Dan is de banaan een beetje gecarameliseerd voordat je hem gebruikt voor het beslag. Hij is dan zoeter, misschien vind je die smaak lekkerder. Verder zou je er meer vanillepoeder en evt 50 Gr meer amandelmeel in kunnen doen dat heft het een beetje op. Hoop dat je hier wat aan zult hebben,
  Groeten van Cilla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>