Chutney van stoofperen

stoofperen van karinchutney

Ik kreeg vorige week van een oud-collega die mij ook volgt op twitter,  de vraag: “Hé puurhomemade! Wil je een paar stoofperen wilde uit eigen tuin? Kom ik ze even brengen!” En even later stond ze voor de deur. Ze was benieuwd wat ik er mee zou maken dus deze week dacht ik wat zal ik maken naast de gewone traditionele stoofperen. Het werd chutney van stoofperen.

Ik had het erover op mijn werk en een collega die de laatste jaren elk jaar een paar maanden naar India gaat zei…chutney? Had eigenlijk nog nooit een chutney gemaakt…maar ik ben om. Vind het heerlijk! Echt verrassend. Morgen koud op een eigengemaakte cracker denk!

chutney 2peren schillen

Chutney

Een chutney is een smaakmaker uit de Indiaanse en Pakistaanse keuken. Chutney kan zowel warm als koud worden gegeten. In India wordt chutney bij een maaltijd geserveerd net zoals wij in Holland b.v. mayo, mosterd of ketjup bij sommige gerechten als extra serveren.

INGREDIËNTEN

  • 50 gr rozijnen (blanke of donkere wat je mooier vind. Ik heb donkere gedaan)
  • 2 dadels (ontpit en in stukjes)
  • 2 eetl witte wijnazijn (of appelazijn)
  • 50 ml appelcider
  • 1 kg stoofperen (geschild in kleine blokjes)
  • 1 grote ui, klein gesneden
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1/4 theel. kardamon
  • 1/4 theel. gemalen hete pepertjes(ik heb gedroogde genomen)
  • 1/4 theel. vers gemalen zwarte peper
  • 2 theel. geel mosterdzaad (fijn gemalen met en vijzel)
  • 50 ml water
  • 50 ml perensap
  • 2 eetl. appelcider
  • 2 eetl. witte wijnazijn (of appelazijn)
  • 2 eetl. kokosbloesemsuiker

Bereiding: Zet in het ene pannetje de rozijnen, dadels en appelcider met witte wijnazijn op het vuur en laat de rozijnen al pruttelend zwellen.

In een andere pan laat de olie smelten en bak eerst de ui beetje glazig bruin. Roer daarna het fijngemalen mosterdzaad toe en de suiker en laat het even pruttelen. Voeg daarna de stoofperen en de kruiden toe incl. de rozijnen en dadels met het kookvocht. Voeg de resterende appelcider en witte wijnazijn toe en het water en perensap en laat het op een laag vuurtje staan tot de peer gaar is en het vocht is ingedikt. Je kunt het direct serveren met bv quinoa (of zilvervliesrijst maar dat eet ik zelf niet, maar zou het wel maken voor als iemand bv blijft eten). Kunt het ook heerlijk koud eten. Zo los bij gerechten maar ook op brood of dun op een beetje geitenkaas.

P.S. Ook lijkt het me lekker bij stukjes manchego kaas, en dat je er lekker in kunt dippen.

Nu ik het heb geproefd denk ik dat het ook heerlijk is om nog evt wat verse gember of gemberpeoder toe te voegen als je daar van houdt.


Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>