Amandel-kaneelmuffin met raw rode bes-aardbeienjam

Kaneelmuffin met rode bessen-aardbeienjam & geitenkwark- Puur Homemade

Deze amandel-kaneelmuffin met raw rode bes-aardbeienjam, had ik gemaakt voor de paasbrunch van vandaag. Helaas zaten we allemaal al best vol, dus heb ik er een wat later op de dag gegeten.

Ik vind deze amandel-kaneelmuffin met raw rode bes-aardbeienjam naast de blueberry cheesecake en de mini tulbandjes, een van de grootste successen van dit weekend. Ik heb ook al meteen door deze recepten nieuwe ideeën voor recepten gekregen. Wat is koken en bakken toch leuk! Helemaal als je er ook nog enthousiaste reacties bij krijgt!

amandel-kaneelmuffin - Puur HomemadeKaneelmuffin met rode bes 3-aardbeienjam

INGREDIËNTEN Amandel-kaneelmuffin met raw rode bes-aardbeienjam

Voor de amandel-kaneelmuffin  (8 stuks):

  • 200 gr amandelmeel
  • 4 eetl. kokosbloesemsuiker
  • 1 eetl wijnsteenbakpoeder
  • 1 eetl vanille poeder
  • 1 eetl kaneel
  • 1 vanillestokje (uitgeschraapt)
  • 1 ei
  • 175 ml amandelmelk (ongezoet)
  • snufje keltisch zeezout

Voor de vulling:

  • geitenkwark of geiten crème fraîche (ook lekker om van elk een schepje door elkaar te mengen)
  • raw rode bes-aardbeienjam. Voor het recept klik hier

Bereiding: Verwarm de oven voor op 180graden. Mix alle ingrediënten tot een emulsie. Schep dit in 8 muffinvormpjes in een muffinbakvorm. Bak ze in 25 min gaar. Prik even in of de amandel-kaneelmuffin of hij gaar is. Laat goed afkoelen.
Snij eventueel de amandel-kaneelmuffin door midden en schep er een beetje raw rode bes-aardbeienjam tussen met evtentueel een beetje geitenkwark.

Suikervervangers

Er zijn verschillende suikers die je zou kunnen gebruiken inplaats van geraffineerde suiker of rietsuiker. Deze hebben beide een hoge GI waarde. De glycemische index van een koolhydraat is een getal wat aangeeft hoe sterk de glucosespiegel in het bloed omhoog gaat na het eten van een voedingsmiddel. Hoe lager het getal hoe beter. Slechte koolhydraten zijn alle koolhydraten die boven de GI van 50 komen, en goede koolhydraten zijn deze die daaronder zitten. Glucose/dextrose staat standaard op 100 gesteld, en is dus een voorbeeld van een zeer slechte koolhydraat. Slechte koolhydraten zijn de koolhydraten die een sterke stijging van de glucose veroorzaken (hyperglycemie). Goede koolhydraten worden niet zo sterk door het lichaam geabsorbeerd en hebben daardoor een zwakke stijging van de glycemie tot gevolg.

Ik probeer eigenlijk ook zo min mogelijk suikervervangers te gebruiken. Eigenlijk zijn de meeste gerechten die ik eet over de gehele dag zonder suiker. Als ik ga bakken gebruik ik natuurlijk soms wel iets om het een zoete smaak te geven. Zoete baksels zijn natuurlijk nog steeds voor af en toe iets lekkers erbij. Voor mij is het erg belangrijk om vooral veel groente, fruit en eieren e.d te eten. Dus de suikervervanger gebruik ik niet dagelijks. Ik gebruik soms koudgeslagen honing, maar deze heeft in verhouding wel een hogere glymische index. Dus dit probeer ik te beperken. Honing is gewoon wel een veel beter als gewone suiker. Heeft ook veel goede stoffen in zich dus af en toe honing is echt geen probleem. Daarnaast zoet ik met ook met dadels. Stevia vind ik echt niet lekker, vanwege zijn nasmaak. Sukrin is ook nog een suikervervanger. Ben ik eerlijk gezegd ook niet dol op. Eigenlijk gebruik ik alleen de sukrin melis nog voor wat garnering. Dit geeft een leuk poedersuiker effect. Maar met gelegenheden zoals bijvoorbeeld de afgelopen paasdagen, eet ik toch ook meer zoet dan normaal. Al is het wel gewoon gezond zoet, merk het toch. Dus vanaf morgen wel weer even heel veel groente, fruit, vis, ei en havermout.

Het meeste gebruik ik als suikervervanger eigenlijk de kokosbloesemsuiker van Amanprana. Gulu Java Brut. Is echt de lekkerste die er is. Deze heeft een GI waarde van 35. Toen ik een paar maanden geleden meer ging bakken en kokosbloesemsuiker moest hebben voor een recept, heb ik deze pot gekocht. Ik wist eerlijk niks over het bedrijf. Ik kocht het niet omdat ik wist dat het de beste of de lekkerst was, maar puur op de looks. Tja dat is toch een beetje een afwijking van iemand die de hele dag met vorm bezig is. Een mooie pot met mooi etiket, daar loop ik dan toch warm voor. Ik heb daarna verschillende anderen geprobeerd, ook omdat deze duurder is dan anderen. Maar ik ben teruggekomen bij de kokosbloesemsuiker van Amanprana. De smaak is namelijk echt veel lekkerder en geeft ook geen nasmaak. En zoveel gebruik je er nou ook weer niet van. Het lijkt een groot bedrag maar verspreid over een paar maanden valt het reuze mee. En als ik dan iets bak, zoals deze amandel-kaneelmuffin , wil ik ook wel producten die ik heerlijk vind.

kokosbloesemsuiker - Puur Homemadekkokosbloesemsuiker in bakje - Puur Homemade

PS: Puur Weekend

Wist je dat ik samen met Alessandra Cantiniere van Pure Food Coaching en Danielle van Bueren een geweldig Puur Weekend organiseer? Ons eerste weekend vond plaats in maart en de volgende zal zijn in oktober. We zijn bezig met de laatste dingen regelen, dus binnenkort meer.
Het is een heerlijk weekend weg samen met vrouwen die de overstap hebben gemaakt, of willen gaan maken, naar een gezonde leefstijl en de daarbij behorende voeding, zonder suiker, tarwe en koemelk. Samen koken, ideeën uitwisselen en inspiratie opdoen. Daarbij is er ook nog genoeg ruimte voor rust en yoga. In een landelijke omgeving bij de Bieslandse Heerlijkheid in Delft hebben we mooie kamers tot onze beschikking en een geweldige keuken waar we met z’n allen mooie pure gerechten kunnen maken.
Wil je meer lezen, zien en wil je op de hoogte blijven van ons volgende weekend in oktober? Binnenkort volgt er meer informatie! Like dan Puur Weekend op facebook. Lijkt het je leuk om te komen naar ons Puur Weekend? Stuur dan een mail naar fijnpuurweekend@gmail.com


Comments

comments

2 thoughts on “Amandel-kaneelmuffin met raw rode bes-aardbeienjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>