Amandel-hazelnoot-frambozen-muffins

Amandel-hazelnoot-frambozen-muffins

Van het weekend trof ik in de reformwinkel naast amandelmeel ook hazelnotenmeel aan. Ik dacht vanavond ik ga er iets mee bakken.

Muffins zijn zo klaar, en heerlijk om mee te nemen naar het werk voor tussendoor. Ik besloot omdat ik nog frambozen had, amandel-hazelnoot-frambozen-muffins te maken. Overheerlijk maar ook gezond. Hier kun je er dus makkelijk nog een extra van nemen.

Ik heb de amandel-hazelnoot-frambozen-muffins gebasseerd op het recept van de muffins die ik al tijd geleden had gemaakt uit het boek De voedselzandloper. Inmiddels heb ik door dat het eigenlijk niet heel erg uitmaakt wat je bij lekaar doet van meel als het maar in de juiste verhouding is. Het beslag ziet er anders uit als het beslag van cakemeel wat je gewend bent maar inmiddels herken ik de structuur wel van het beslag en weet ik nog een beetje van dit of zus.

De combinatie van de verschillende notensmaken, eigenlijk 3 uit de top 5 gezondste noten(amandel, hazelnoot en walnoot) met het frisse van framboos vind ik echt heerlijk. En noten zijn super gezond!

Notenweetjes

Amandelen bevatten vitaminen B1, B2, B6 en E. Ze  bevatte een hoog gehalte aan calcium, ijzer, fosfor, kalium, magnesium, zink, koper, mangaan, selenium en chroom. En Amandelmeel is lichtverteerbaar en koolhydratenarm.

In Hazelnoten zitten bijzonder veel vitaminen. Er zit B1, B2, B3, B5, B6 en B11 in. Verder zit er vitamine C, E en K in. De hazelnoot heeft het meeste vitamine E en is dit de meest gezonde noot die er bestaat zeggen ze. Samen met de amandel behoort de hazelnoot tot de top 5 gezondste noten. ook bevat de hazelnoot net als de amandel heel veel calcium, ijzer, magnesium, fosfor en zink.

Ook walnoten zitten vol met vitamines en mineralen.Walnoten bevatten veel ook vetten, maar dat zijn vooral gezonde onverzadigde vetten. Deze helpen het cholesterolniveau in het bloed te verlagen en verminderen daarmee het risico op hart-en vaatziektes. Walnoten bevatten de meeste antioxidanten. Wat ik leuk vond om te lezen ooit was dat een handje walnoten eten ook helpt tegen stress en hoge bloeddruk en dat het ook net als de amandel de circulatie in de huid verbeterd, waardoor deze er stralender uit ziet

Ik zeg! Eet lekker elke dag een beetje noten uit de top 5(paranoten staan ook in de top 5) Lekker als middagsnack, of lekker in de ochtend door evt (geiten)yoghurt/kwark, of soya-yoghurt.

In deze amandel-hazelnoot-frambozen-muffins heb ik ook nog chiazaadjes toegevoegd. Chiazaad is een superfood. Ik las ergens dat de eigenschappen  van Chiazaad erg gunstig zijn speciaal voor vrouwen 40+. Chiazaadjes brengen je bloedsuikerspiegel op peil, zorgt voor goede opname van calcium en helpen spieren op te bouwen omdat ze rijk zijn aan eiwitten. Bevat veel omega 3, de vetten die nodig zijn voor je hersenen. Er lopen wel nu verschillende onderzoeken over hoe goed chiazaad eigenlijk is. Bijvoorbeeld, als je vaak last hebt van een lage bloeddruk eet dan geen chiazaadjes. chiazaadjes hebben een bloeddrukverlagende werking.

Meer lezen? Toevallig schreef vandaag monique van der vloed op haar facebookgroep “dat maken we lekker zelf” ook een stukje over chiazaad.

INGREDIËNTEN Amandel-hazelnoot-frambozen-muffins (12 stuks)

 • 100gr amandelmeel
 • 100gr hazelnootmeel
 • 50 gr sukrin gold
 • 25 gr chiazzaad
 • 1 theel wijnsteenbakpoeder
 • snufje keltisch zeezout
 • 2 eieren
 • 125 ml ongezoete amandel-hazelnootmelk
 • 55 ml walnootolie(of evt kokosolie is iets goedkoper)
 • 1 rijpe banaan
 • 125 gr frambozen

Bereiding: Verwarm de oven op 160 graden. Voeg alle droge ingrediënten samen in een kom. mix in een andere kom de eieren met de banaan en melk tot één emulsie.  Voeg alles bij elkaar, en spatel daarna de frambozen er heel zachtjes erdoorheen. Verdeel het mengsel over 12 vormpjes en zet het 45 min in de oven op 160 graden.

Laat de amandel-hazelnoot-frambozen-muffins goed afkoelen.

Tip: mijn ervaring is dat als je de muffins bakt in een muffinvorm maar wel met cupjes, dat je het beste de muffins uit de bakvorm kunt halen, want doordat de vorm nog warm is garen ze nog beetje door, en kunnen ze droger worden.


Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>